Huoltokatko OmaPlussa-eduissa 28.5. klo 00.00–02.00. Katkon aikana edut eivät ole toiminnassa. Pahoittelemme häiriötä.
Usein kysytyt kysymykset: hedelmät, marjat ja vihannekset

Usein kysytyt kysymykset: hedelmät, marjat ja vihannekset

Julkaistu 20.4.2018

Huomasin kaupassa salaatin nimeltä Pirkka salaattimix. Mitä lajikkeita salaatit ovat?

Kyseiset salaattilajikkeet on risteytetty lehtisalaatista ja jääsalaatista. Jääsalaatin ansiosta on salaatti suutuntumaltaan rapea.

Miksi Pirkka Luomu Reilun kaupan banaanit teipataan kannoistaan yhteen?

Luomu banaanien kannat teipataan, jotta banaanitertun katkaisukohdasta ei pääse bakteereita tai kasvitautia sisälle banaaniin, ja jotta haluttu laatu ja maku näin säilyvät.

Pitääkö pusseihin pakatut Pirkka salaattisekoitukset huuhdella ennen käyttöä?

Pirkka salaattisekoituksiin käytettävä salaattiraaka-aine pestään tehtaalla, joten huuhtelu ei ole tarpeen. Salaatti on valmista käytettäväksi sellaisenaan.

Voiko Pirkka päärynöitä syödä kuorineen?

Päärynöitä ei tarvitse kuoria, jos jostain syystä tätä ei halua tehdä. Hedelmille riittää huolellinen huuhteleminen ennen syömistä.

Miksi Pirkka-hedelmissä on tarroja?

Pirkka-hedelmille on asetettu korkeat laatuvaatimukset. Hedelmät tarroitetaan, jotta ne erottuvat muista kaupassa myytävistä irtohedelmistä ja jotta hedelmät ovat jäljitettävissä. Tarrat kiinnitetään koneellisesti ja ne on helppo irrottaa hedelmistä ennen pesua. Tarran liima ja materiaali ovat elintarvikekelpoisia ja myrkyttömiä.

Miten Pirkka syöntikypsät avokadot ja mangot kypsytetään?

Pirkka syöntikypsät avokadot ja mangot kypsytetään lämmön avulla kypsyttämöissä. Lämpöä kohotetaan 1 °C / tunti. Kypsytys kestää 3-4 päivää satokauden vaiheesta ja alkuperämaasta riippuen. Sen jälkeen hedelmien tasainen kypsyys varmistetaan testein. Syöntikypsä mango ja avokado säilyvät huoneenlämmössä muutamia päiviä, mutta koska huoneenlämmössä kypsyminen etenee nopeasti, ne kannattaa käyttää pian. Jääkaappisäilytys on paras tapa hidastaa syöntikypsän avokadon ja mangon kypsymistä sekä edistää niiden säilymistä. Aromikas maku tulee parhaiten esille, kun syöntikypsiä avokadoja ja mangoja pitää huoneenlämmössä muutamia tunteja ennen käyttöä.

Onko Pirkka-hapankaaleja pastöroitu?

Pirkka-hapankaaleja, tavallista tai luomua, ei ole pastöroitu. Hapankaalin säilyminen perustuu maitohappokäymiseen sekä kylmäsäilytykseen.

Onko Pirkka porkkanasose valmiiksi kypsennettyä?

Kaikki Pirkka-kasvissoseet (porkkana-, punajuuri-peruna-, lanttu-, bataatti- ja juuressose) ovat täysin kypsiä. Keitoksi valmistettaessa ne vaativat vain lämmityksen, ja esimerkiksi joululaatikoita tehdessä sose vain sekoitetaan muihin aineksiin ja kaadetaan vuokaan paistamista varten.

Siemenittömissä Pirkka-rypäleissä oli siemeniä. Miten se on mahdollista?

Siemenettömiksi jalostetuissa rypäleissä saattaa esiintyä siemenen alku. Thompson Seedless lajiketta lukuun ottamatta kaikki muut siemenettömät rypäleet jalostetaan siemenellisistä rypäleistä. Jalostuksen tuloksena siemenen alkion muodostuminen keskeytyy ja saadaan siemenetön rypäle. Joissakin tapauksissa siemen ei kuitenkaan hajoa täydellisesti, vaan hedelmään jää alkeellinen siemen. Kova, ruskea siemen kehittyy vasta hedelmöityksen jälkeen. Siementen esiintyminen siemenettömässä lajikkeessa on kuitenkin hyvin harvinaista, mutta ei mahdotonta.