Usein kysytyt kysymykset: juustot

Usein kysytyt kysymykset: juustot

Päivitetty 20.4.2018

Miksi Pirkka tuorejuustojen pakkauksessa on vain muovikansi, eikä sen alla lainkaan foliokantta?

Pakkaus on suunniteltu niin, että vain yksi kansi suojaa tuotetta. Muovisen kannen alla ei siis ole oblaattia erikseen.

Ostin Pirkka salaattijuustokuutioita öljyssä. Kuinka jäljelle jäävä öljy tulisi hävittää?

Salaattijuustopakkauksen öljymarinadia voi käyttää vaikkapa salaatinkastikkeena. Jäljelle jäänyt öljy voidaan imeyttää biojätteen joukossa tai hävittää sekajätteenä. Öljyä ei saa kaataa viemäriin.

Miten Pirkka mascarponen pakkauksessa ilmoitetaan suolapitoisuus 0,9g/100g, vaikka ainesosalistassa ei ole merkitty suolaa?

Uusi EU-asetus vaatii vastaisuudessa ilmoittamaan elintarvikkeiden ravintoarvomerkinnässä natriumin tilalla suolan. Mascarponen valmistuksessa ei ole käytetty suolaa. Jos suolaa käytettäisiin, tästä tulisi olla merkintä ainesosissa. Suolapitoisuus on laskennallinen ja johtuu yksinomaan kermassa luontaisesti esiintyvästä natriumista.

Onko Pirkka-juustot valmistettu pastöroidusta maidosta?

Lähes kaikki Pirkka-sarjan juustot on valmistettu pastöroidusta maidosta. Mikäli maitoa ei ole pastöroitu, se on ilmoitettava tuotepakkauksessa. Esim. Pirkka parmesanjuuston ainesosaluettelossa on maininta: "pastöroimaton lehmänmaito".

Miksi Pirkka halloumi-juuston sisällä oli jokin roska?

Pirkka halloumi-juuston valmistuksessa käytetään minttua antamaan makua. Juuston sisällä havaitsemanne tumma kappale on siis yrttiä. Minttu mainitaan myös pakkauksen ainesosaluettelossa.

Ostin Pirkka salaattijuustokuutioita öljymarinadissa. Käytin vain osan juustosta ja säilytin avattua pakkausta jääkaapissa muutaman viikon. Kun olin avaamassa tuotetta, huomasin, että juusto haisi happamalta. Parasta ennen -päiväykseen oli aikaa vielä yli kuukausi. Miksi tuote oli pilaantunut?

Salaattijuusto on tuorejuusto, mikä tarkoittaa sitä, että juuston valmistuksessa ei ole ”kypsytys”-vaihetta. Tuorejuusto säilyy tästä syystä lyhyemmän aikaa kuin ns. kypsytetyt juustot. Yksi tärkeä edellytys tuotteen säilymiselle moitteettomana on kylmäketjun katkeamattomuus. Avatun tuotteen säilymiseen vaikuttaa muun muassa jääkaapin lämpötila, siisteys, tuotteen huoneenlämmössä pitoaika, välineen puhtaus, jolla juustoa otetaan jne. Öljymarinadiin säilötty salaattijuusto säilyy avattuna kolmesta neljään päivään. Kannattaa huolehtia siitä, että juustokuutiot ovat öljymarinadin peitossa.  Salaattijuustokuutioiden parasta ennen -päiväys on määritetty avaamattomalle pakkaukselle.

Avasin Pirkka emmental-mozzarella juustoraaste pussin noin viikko sitten ja käytin osan juustosta. Nyt olisin tarvinnut ruokaan jäljellä olevan juuston, mutta se olikin homeessa. Miksi raaste homehtui näin nopeasti?

Pirkka-emmental-mozzarella juustoraaste pakataan suojakaasuun ja se säilyy jääkaapissa avaamattomana parasta ennen -päiväykseen saakka. Avattu tuote pilaantuu (homehtuu) muutamassa päivässä, kuten juustoraaste yleensäkin. Tuote tulee avaamattomana ja avattuna säilyttää viileässä, mutta se ei riitä säilyttämään tuotetta kovin pitkiä aikoja, kun pussi on avattu ja pakkaukseen pääsee ilman mukana happea ja homeitiöitä. Mikäli kaikkea juustoraastetta ei käytetä kerralla, kannattaa se pakastaa. Pakastettuna juustoraaste säilyy jopa 3-6 kuukautta ja se on helppo annostella ruokaan.