Usein kysytyt kysymykset: maitotuotteet ja rasvat

Usein kysytyt kysymykset: maitotuotteet ja rasvat

Julkaistu 23.4.2018

Mistä Pirkka Reducol jogurttien kolesterolia alentava aine on peräisin?

Pirkka Reducol jogurttien kolesterolia alentavat ainesosat, kasvistanoli ja kasvisteroli, on valmistettu mäntypuuöljystä. Öljystä tehdään uuttamisprosessin avulla jauhetta, jota lisätään jogurtin joukkoon.

Miten on mahdollista, että Pirkka Luomu maidoissa on niin pitkä säilyvyysaika?

Meijerissä Pirkka Luomu maidoille leimataan parasta ennen -päiväys 19 vuorokauden päähän pakkauspäivästä. Maidon käsittely tapahtuu meijerissä uusimmalla tekniikalla. Maito pastöroidaan 72°C:ssa ja pakataan ultrapuhtaalla pakkauslinjalla, mikä mahdollistaa totuttua pidemmän säilyvyysajan. Maitoon ei lisätä mitään, vaan se on sataprosenttista suomalaista luomumaitoa. Katkeamattomassa kylmäketjussa maito säilyy pakkauksessa ilmoitetun ajan.

Miten Pirkka mascarponelle ominainen maku saadaan aikaan?

Pirkka mascarpone on italialainen rasvainen tuorejuusto. Sen pehmeä ja täyteläinen maku saadaan juoksettamalla kerma sitruunahapon ja lämmön avulla. Menetelmä poikkeaa muista tuorejuustoista, jotka yleensä valmistetaan hapatteen sekä mahdollisten sakeuttamis- ja stabilointiaineiden avulla. Osaltaan myös mascarponen korkea rasvapitoisuus tekee mausta täyteläisen.

Voiko Pirkka kinuskikastiketta käyttää täytekakun kuorruttamiseen?

Pirkka kinuskikastike sopii sellaisenaan tai kuumennettuna jäätelön, marjojen ja hedelmien kanssa nautittavaksi. Sitä voi käyttää myös kakkujen ja jälkiruoka-annosten koristeluun. Kinuskitäytekakun kuorruttamiseen tuote ei sellaisenaan sovellu, koska se ei koostumuksensa takia jähmety kakun pintaan samalla tavoin kuin itse valmistettu kinuski.

Pirkka laktoosittomat maitojuomat eivät sisällä laktoosia eli maitosokeria. Miksi pakkauksessa kuitenkin kerrotaan tuotteen sisältävän sokereita 2,9g/100g?

Tavallinen maito sisältää laktoosia noin 4,9 g/100g. Pirkka laktoosittomat maitojuomat valmistetaan siten, että osa maidon laktoosista poistetaan suodattamalla. Loppu laktoosi pilkotaan entsyymin avulla yksinkertaisiksi sokereiksi: glukoosiksi ja galaktoosiksi. Tuotteessa olevat sokerit ovat siis glukoosia ja galaktoosia.

Miksi Pirkka-maitotölkit ovat sisäpinnalta ruskeita?

Pirkka-maidon toimittaja on muuttanut maitotölkkien pakkausmateriaalia.  Uusien aihioiden valmistusprosessissa on jätetty yksi kartonkipinnan kloorivalkaisuvaihe pois ja tästä syystä pakkauksen sisäpinta on ruskea. Käytännössä tämän nestekartonkipakkauksen ominaisuudet ovat täysin samat kuin valkaistunkin tölkkimateriaalin.

Pirkka laktoosittomien maitojuomien tölkeissä on muovikorkki. Miten tölkit tulisi kierrättää?

Tölkit voi kierrättää huuhdeltuna nestekartonkikeräyksessä, kuten korkittomatkin maitotölkit kierrätetään. Pakkauksesta ei tarvitse erikseen poistaa muovista korkkia. Jos nestekartonkipakkauksia ei kerätä erikseen, voi huuhdellut ja litistetyt tölkit laittaa korkkeineen kartonkikeräykseen.

Pirkka Luomu kaurapohjainen välipala sisältää pakkauksen tekstin mukaan maitohappobakteereja. Mitä nämä maitohappobakteerit tarkalleen ovat?

Välipala sisältää eläviä maitohappo- ja bifidobakteereja. Kaikki kannat kuuluvat tunnettuihin probiootteihin. Bifidobakteereista tuote sisältää tunnetuinta ja maailman tutkituinta Bifidobacterium BB12-kantaa. Maitohappobakteereista tuotteessa on seuraavia kantoja: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus LC 705 ja Lactobacillus rhamnosus GG, joista viimeksi mainittu on maitohappobakteereista maailman tutkituin.

Miksi Pirkka Reducol jogurteissa lukee: alentaa kolesterolia?

Pirkka Reducol jogurtit sisältävät kasvistanolia ja -steroleja, jotka ovat yleisesti kasveissa esiintyviä rasvankaltaisia aineita. Ravinnon mukana nautittuna ne estävät kolesterolin imeytymistä ruuansulatuskanavasta, joten ne alentavat kolesterolimäärää veressä. Syynä tähän on se, että kasvistanolit ja -sterolit ovat rakenteellisesti samankaltaisia kuin kolesteroli, joten ne syrjäyttävät osan kolesterolista, ja näin tavallista suurempi osa kolesterolista jää imeytymättä. Reducol kasvistanoli-kasvisteroliseos valmistetaan puhtaasta luonnon mäntyöljyraaka-aineesta.

Olen havainnut, että Pirkka maitotölkeissä ei ole lainkaan mainintaa maidon sisältämän kalsiumin määrästä. Sisältääkö maito kuitenkin kalsiumia?

Kaikki maito ja maitovalmisteet sisältävät luontaisesti kalsiumia. Kevytmaidossa kalsiumia on keskimäärin 120 mg/100g. Pirkka maitotölkeissä ei tätä tietoa ole erikseen mainittu.

Voiko turkkilaista jogurttia lisätä lämpimään ruokaan?

Pehmeä Pirkka turkkilainen jogurtti sopii käytettäväksi niin kylmissä kuin lämpimissäkin ruoissa. Jogurtti kannattaa lisätä kuitenkin ruokaan vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, sillä pitkään kuumennettaessa se saattaa juoksettua. Juoksettumista voi estää myös sillä, että jogurttiin lisätään vähän vehnäjauhoja, jolloin se saostaa hieman koostumusta. Juoksettuminen ei vaikuta makuun, mutta ulkonäköön kyllä.

Sopiiko Pirkka vaahtoutuva vaniljakastike kakun kuorruttamiseen?

Pirkka-vaahtoutuvaa vaniljakastiketta voi käyttää sellaisenaan tai vaahdotettuna kastikkeeksi marjoille ja hedelmille, makeille piirakoille ja paistoksille sekä uuniomenoille. Vaahdotettu kastike sopii jälkiruokien ja leivonnaisten kanssa tarjottavaksi kermavaahdon sijasta. Kakun kuorruttamiseen pursottamalla vaahto ei sovellu, sillä se on lusikoitavaa. Jos kakkua haluaa vaniljakastikkeella kuitenkin kuorruttaa, hieman jämäkämmän kakunkuorrutteen saa, jos vaahdon joukkoon sekoittaa rahkaa tai tuorejuustoa.

Voiko Pirkka kinuskikastiketta vaahdottaa?

Pirkka-sarjan kinuskikastikkeet eivät vaahtoudu. Sen sijaan Pirkka-sarjassa vaahtoutuvia kastikkeita ovat vanilja- ja suklaakastikkeet 2 dl pakkauksissa.

Mitä tarkoittaa AB, joka mainitaan monien Pirkka jogurttien nimissä?

Jogurtin nimessä oleva AB tarkoittaa, että jogurttiin käytettävässä hapatteessa on mukana asidofilus- ja bifido-maitohappobakteereita. Kyseisiä maitohappobakteereita pidetään vatsaystävällisinä, mistä syystä niitä käytetään monien hapanmaitotuotteiden valmistuksessa.