Usein kysytyt kysymykset: maustaminen, maustekastikkeet ja öljyt

Usein kysytyt kysymykset: maustaminen, maustekastikkeet ja öljyt

Julkaistu 23.4.2018

Miten Pirkka vaahterasiirappi valmistetaan?

Pirkka vaahterasiirappi on puhdasta vaahterasiirappia, siihen ei ole lisätty mitään. Vaahterasiirappi valmistetaan vaahteran mahlasta, jota kerätään keväisin vaahteroista. Kun mahla kerätään puista, sen sokeripitoisuus on 1,5-4 %. Mahlaa keitetään, kunnes saavutetaan haluttu sokeripitoisuus. Mitä pidempi on keittoaika, sitä korkeammaksi sokeripitoisuus nousee. Pirkka vaahterasiirapin sokeripitoisuus on 62 %.

Miten Pirkka Luomu hunaja eroaa tavallisesta hunajasta?

Pirkka Luomu hunajan alkuperänä on Etelä-Amerikka. Pirkka Luomu hunaja on EU:n luomusääntöjen mukaan tuotettua. Luomuhunajan tuotannon tavanomaisesta erottaa mm. mehiläispesien sijainti ja käsittelytavat. Koska hunajaa tuottavat mehiläiset lentävät vapaasti, luomuhunajan tuotannossa mehiläispesät on sijoitettava sellaisille alueille, joissa pääosa mehiläisten keräämästä medestä saadaan luonnonmukaisesti viljellyistä tai luonnonvaraisista kasveista. Lisäksi mehiläispesien ja mehiläisten pidossa käytettävät tarvikkeet ovat pääosin luonnollisista materiaaleista valmistettuja.

Miksi Pirkka ekstra neitsytoliiviöljy jähmettyy jääkaapissa?

Rasvojen jähmettyminen riippuu tuotteen rasvahappokoostumuksesta. Runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävät kiinteät rasvat, esimerkiksi kookosrasva, muuttuvat nestemäiseksi lämpötilan noustessa. Rasvat, jotka sisältävät paljon tyydyttymättömiä, erityisesti monityydyttymättömiä rasvahappoja, pysyvät nestemäisenä jääkaappilämpötilassa. Tällaisia rasvoja ovat muun muassa rypsi- ja auringonkukkaöljy. Oliiviöljyssä on vähemmän monityydyttymättömiä rasvahappoja kuin muissa kasviöljyissä. Siksi sen vuoksi oliiviöljy jähmettyy jääkaapissa, mutta muuttuu taas nestemäiseksi huoneenlämmössä. Jähmettyminen ei vaikuta öljyn laatuun tai käyttöominaisuuksiin.

Minulla on kaapissa Pirkka balsamiviinietikkapullo, josta en muista milloin olen sen avannut. Pakkauksesta ei löydy tietoa kuinka kauan tuote säilyy avattuna tai mikä on sen parasta ennen -päiväys. Uskallanko vielä käyttää tuotetta?

Etikka säilyy auringonvalolta suojattuna ja viileässä säilytettynä vuosia. Säilyminen perustuu etikan luontaiseen happamuuteen. Pirkka balsamiviinietikkapakkaukseen on parasta ennen -päiväys merkitty, vaikka sitä ei lainsäädännön puitteissa tällaisiin pilaantumattomiin elintarvikkeisiin vaaditakaan. Pirkka balsamiviinietikan valmistaja antaa avatulle tuotteelle kolme vuotta säilyvyysaikaa. Pitkään säilytettäessä saattaa pullon pohjalle kerääntyä sakkaa, mutta etikka on tästä huolimatta käyttökelpoista. Etikkaa ei tarvitse säilyttää jääkaapissa.

Mitä tarkoittaa Pirkka-rypsiöljyssä maininta valmistettu luonnollisella menetelmällä?

Luonnollisella menetelmällä tarkoitetaan sitä, että öljy puristetaan rypsin siemenistä lämmön avulla eli minkäänlaisia kemikaaleja ei valmistuksessa käytetä. Öljy puhdistetaan suodattamalla.

Miten erilaiset hunajat eroavat toisistaan? Lisätäänkö juoksevaan hunajaan nestettä tai kiteiseen hunajaan sokeria?

Hunajan väri, maku, tuoksu ja rakenne vaihtelevat sen mukaan, mistä kukista mehiläiset ovat meden keränneet ja millaisessa ympäristössä kukat ovat kasvaneet. Hunajan koostumuksen, eli tuleeko siitä kovaa vai pysyykö se juoksevana, määrää alkuperäisen kukan lisäksi myös mehiläishoitajan toimenpiteet ennen purkitusta. Tämän vuoksi hunajaa on olemassa täysin juoksevassa, pehmeäkiteisessä tai kovaksi kiteytyneessä muodossa. Mehiläispesistä kerätyt täydet hunajakennot lingotaan, jolloin hunaja saadaan irti kennoista. Vastalingottu hunaja on löysää ja juoksevaa, mutta säilytyksen aikana hunaja samenee vähitellen ja kiteytyy, ja vain tietyt hunajalajit säilyvät luonnostaan juoksevana. Mikäli hunajasta halutaan pehmeää, sitä täytyy sekoittaa, jotta haluttu pehmeys säilyy. Täysin juoksevan hunajan valmistuksessa käytetään toisinaan myös lämpökäsittelyä, jolloin kiteytyminen varastoinnin aikana estetään kuumennuksella. Hunajan rakenteeseen vaikuttaa myös hunajan sokerikoostumus. Hunajassa on pääasiassa rypäle- ja hedelmäsokeria, lisäksi siinä on pieni määrä ruokosokeria. Jos kasveista kerätty mesi sisältää enemmän rypälesokeria kuin hedelmäsokeria, hunaja kiteytyy helpommin ja nopeammin. Juoksevassa hunajassa on siis enemmän hedelmäsokeria kuin kiteisessä hunajassa. Hunaja sisältää sokerin lisäksi myös yli 200 erilaista ainetta, mm. vitamiineja, hivenaineita ja mineraaleja. Hunaja-asetuksen mukaan hunajaan ei saa lisätä mitään, joten millään ylimääräisellä aineella, kuten nesteellä tai sokerilla, erilaisten hunajien koostumukseen ei voi vaikuttaa.

Voiko kylmäpuristettua rypsiöljyä käyttää paistamiseen?

Pirkka kylmäpuristettu rypsiöljy sopii myös paistamiseen, mutta se on parhaimmillaan esimerkiksi salaatinkastikkeissa, jolloin öljyn aromi tulee hyvin esille. Kylmäpuristettua rypsiöljyä voi käyttää myös salaatinkastikkeisiin, marinadeihin sekä suolaiseen leivontaan.

Miksi Pirkka hunajapakkauksissa on maininta ”Hunajaa vain yli yksivuotiaalle”?

Sekä kotimaisessa että ulkomaisessa hunajassa saattaa esiintyä Clostridium botulinum bakteerin itiöitä. Hunajan mahdollisesti sisältämät itiöt ovat aikuiselle täysin vaarattomia, mutta alle yksivuotiaille C. botulinum saattaa aiheuttaa imeväisbotulismiksi kutsutun vakavan ruokamyrkytyksen. Tähän on merkittävänä syynä pikkulapsen kehittymätön vastustuskyky.