Usein kysytyt kysymykset: säilykkeet ja hillot

Usein kysytyt kysymykset: säilykkeet ja hillot

Julkaistu 23.4.2018

Pirkka tomaattimurskapakkauksessa on alumiinikerros. Miten pakkaus tulee kierrättää?

Pirkka tomaattimurskapakkaus laitetaan huuhdeltuna ja kuivaksi valutettuna kartonkikeräykseen. Jos nestekartonkipakkaustölkkien kierrätys löytyy läheltä, tölkit kannattaa viedä mieluummin sinne.

Pirkka hernekeittopurkissa on päiväystä vielä jäljellä, mutta purkki on jäätynyt talven aikana mökillä. Voinko syödä vielä hernekeittoa?

Pirkka hernekeitto on täyssäilyke. Säilykkeiden pitkä säilyvyysaika taataan kuumentamalla ilmatiiviisti pakattu tuote, jolloin mikrobi- ja entsyymitoiminta tuhoutuvat. Säilykkeet tulee kuitenkin säilyttää kuivassa paikassa, eivätkä ne saa jäätyä. Metallista säilyketölkkiä ei tulisi myöskään säilyttää jääkaapissa, koska pakkaus saattaa kerätä kosteutta ja syöpyä. Jäätynyttä hernekeittoa ei kannata enää syödä, koska jäätyminen on saattanut vaurioittaa tölkkiä ja aiheuttaa siten tuotteen pilaantumisen.

Pirkka-juustodippi homehtui kahden viikon kuluttua tölkin avaamisesta, vaikka olin säilyttänyt tuotetta jääkaapissa. Miksi dippi pilaantuu näin pian?

Teollisesti valmistettu tuote on steriili tölkin aukaisemiseen saakka. Avattu tuote säilyy vain rajoitetun ajan. Pirkka-juustodippi ei sisällä säilöntäaineita. Avatun tuotteen säilyvyyteen vaikuttaa mm. jääkaapin lämpötila ja elintarvikkeen käsittely. Jos juustodipin lämmittää ennen käyttöä tai dippi on pitkään tarjolla huoneenlämmössä, ylijäänyttä tuotetta ei kannata enää säilyttää. Juustodippi kannattaa käyttää kolmen päivän sisällä avaamisesta. Parasta ennen -päiväys koskee ainoastaan avaamatonta tuotetta.

Miten Pirkka tonnikalatölkkejä kannattaa säilyttää?

Tonnikalat ovat täyssäilykkeitä, joten ne säilyvät avaamattomana parhaiten kuivassa paikassa huoneenlämmössä. Jääkaappi ei ole oikea pitkäaikainen säilytyspaikka metalliselle säilykepurkille, koska pakkaus saattaa kerätä kosteutta ja syöpyä. Avatussa tölkissä tonnikaloja ei kannata säilyttää. Jos kaikkea tonnikalaa ei tule käytettyä kerralla, loput kannattaa siirtää tölkistä esimerkiksi kannelliseen rasiaan ja säilyttää jääkaapissa.

Pirkka-sarjassa on puolikuivattuja tomaatteja, jotka on aurinkokuivattu. Mitä eroa näillä on Pirkka aurinkokuivattuihin tomaatteihin?

Pirkka puolikuivattu tomaatti on jätetty kuivatuksessa kosteammaksi kuin kokonaan kuivattu tomaatti. Tästä syystä myös tomaattien maku poikkeaa hieman toisistaan.

Täytyykö Pirkka kikherneitä ja muita tetroihin pakattuja säilykepapuja keittää ennen käyttöä?

Pirkka kikherneet ja pavut ovat käyttövalmiita sellaisenaan valutuksen jälkeen. Tärkkelyspitoisen liemen voi halutessaan poistaa huuhtomalla kiherneet ja pavut juoksevalla vedellä.