Pukeutuminen
Kenkien huolto: katso 6 vinkkiä

Kenkien huolto: katso 6 vinkkiä

Kenkien oikeanlainen huoltaminen ja säilyttäminen on tärkeää, jotta jalkineet palvelevat vielä tulevina vuosinakin.

Nahan lisäksi erilaiset vedenpitävät ja hengittävät pintamateriaalit tarvitsevat omat huoltotoimenpiteensä. Nappaa alta vinkit, joiden avulla kenkäsi ovat käyttövalmiina jälleen uuden sesongin koittaessa.

Kenkien perushuolto

  1. Tarkista, että kengät ovat pääpiirteittäin hyvässä kunnossa. Jos pohjat repsottavat tai korkolaput vaativat uusimista, vie kengät suutarille ennen niiden huoltoa ja varastoimista. Näin saat uutuuttaan kiiltävät kengät heti käyttöön, kun säät sen sallivat.
  2. Aloita huoltotoimet aina kuivalle kengälle. Irrota kengistä nauhat ja pohjalliset. Voit pestä ne käsin tai pesukoneessa. Tuuleta kenkiä vetoisassa paikassa yön yli.
  3. Ennen kenkien säilöön laittamista tulee ne puhdistaa huolellisesti. Harjaa kenkäharjalla nahkaiset, mokkanahkaiset, tekonahkaiset sekä kankaiset kävelykengät, saappaat ja pikkukengät kauttaaltaan, jotta pöly ja lika irtoavat. Mokalle ja kankaalle voit tarvittaessa käyttää myös mokkakumia tai kovaa harjaa, kuten tiski- tai hammasharjaa.
  4. Käsittele puhdas pinta kengän materiaalille sopivalla aineella. Pintanahkakengät kannattaa käsitellä ensin kosteuttavalla voiteella, joka levitetään rievulla tai aineen mukana tulevalla harjalla. Kuivuneen kengän viimeistelyyn sopivat erilaiset suihkeet ja voiteet. Käytä joko kirkasta tai hieman kengän väriä vaaleampaa ainetta. Suojaa harjattu mokkanahka suoja-aineella vettä ja likaa vastaan. Myös keinonahkaiset kengät kaipaavat hoitoa, mutta kiiltävälle keinoaineelle ei kannata suihkuttaa suoja-ainetta sillä se voi muuttaa pinnan värjäystä. Keinonahan voi pyyhkiä kostealla sienellä tai käyttää keinonahalle tarkoitettuja suoja-aineita, kuten suihketta tai voidetta.
  5. Nauhoita puhtaat kengät ja aseta pohjalliset paikoilleen. Laita kenkiin lepolestit tai kengän muotoon muokattu silkkipaperituppo. Näin kengät säilyttävät muotonsa myös varastoituina.
  6. Aseta kengät laatikoihin, kukin pari omaansa. Älä säilytä kenkiä esimerkiksi kassissa, jossa ne menettävät muotonsa.

Pidennä kenkiesi käyttöaikaa huoltamalla niitä säännöllisesti myös käytön aikana. Jatkuvaan huoltoon kuuluvat harjaaminen, kenkävoiteet, suojasuihkeet sekä lestit.

Gore-Tex ja muut erityismateriaalit

Vedenpitävätkin kengät vaativat hoitoa pysyäkseen toimivina ja siisteinä. Kengät kannattaa pintakäsitellä kosteutta suojaavilla aineilla, jolloin pintamateriaalit eivät läpäise vettä tai likaa. Kuiva kenkä on myös kylmillä keleillä lämpimämpi. Oikeanlaiset suoja-aineet kuten Wolyn Protector 3x3, jättävät pintamateriaalin hengittäväksi.

Vedeltä suojaava ja hengittävä Gore-Tex -kalvo sijaitsee kengän tai vaatteen pintamateriaalin ja vuorin välissä. Gore-Texiä käytetään useiden valmistajien jalkineissa.

Haltin DrymaxX -jalkineissa on vedenpitävä ja hengittävä, sukkamallinen DrymaxX-rakenne jossa kalvo on laminoituna vuorikankaaseen ja sen saumat on teipattu.