Kenkien huolto: katso 6 vinkkiä

Kenkien huolto: katso 6 vinkkiä

Päivitetty 29.9.2020

Kenkien oikeanlainen huoltaminen ja säilyttäminen on tärkeää, jotta jalkineet palvelevat pitkään.

Nahan lisäksi erilaiset vedenpitävät ja hengittävät pintamateriaalit tarvitsevat omat huoltotoimenpiteensä. Nappaa alta vinkit, joiden avulla kenkäsi pysyvät siisteinä pitkään.

Kenkien perushuolto

1.

Käsittele uudet kengät sopivalla aineella ennen käyttöönottoa. Pintanahkakengät kannattaa käsitellä ensin kosteuttavalla voiteella, joka levitetään rievulla tai aineen mukana tulevalla harjalla. Kuivuneen kengän viimeistelyyn sopivat erilaiset suihkeet ja voiteet. Käytä joko kirkasta tai hieman kengän väriä vaaleampaa ainetta. Suojaa harjattu mokkanahka suoja-aineella vettä ja likaa vastaan. Myös keinonahkaiset kengät kaipaavat hoitoa, mutta kiiltävälle keinoaineelle ei kannata suihkuttaa suoja-ainetta sillä se voi muuttaa pinnan värjäystä. Keinonahan voi pyyhkiä kostealla sienellä tai käyttää keinonahalle tarkoitettuja suoja-aineita, kuten suihketta tai voidetta.

2.

Pidennä kenkiesi käyttöaikaa huoltamalla niitä säännöllisesti myös käytön aikana. Jatkuvaan huoltoon kuuluvat harjaaminen, kenkävoiteet sekä suojasuihkeet. Muista puhdistaa kengät ennen suoja-aineiden käyttöä.

3.

Kengät olisi hyvä pestä tasaisin väliajoin, jotta lika ei pääse pinttymään. Irrota kengistä nauhat ja pohjalliset sekä pyyhi tai harjaa pahimmat liat pois. Kengät voi pestä käsin tai pesukoneessa. Muista kuitenkin tarkistaa tuotekohtaiset pesuohjeet, jotta varmistat kenkien oikean käsittelyn.

4.

Kenkien säilyttämistä varten kannattaa laittaa kenkiin lepolestit tai kengän muotoon mokatut silkkipaperitupot. Näin kengät säilyttävät muotonsa myös varastoituina.

5.

Aseta kengät laatikoihin, kukin pari omaansa. Älä säilytä kenkiä esimerkiksi kassissa, jossa ne menettävät muotonsa.

6.

Jos pohjat alkavat repsottaa tai korkolaput vaativat uusimista, vie kengät suutarille ennen niiden huoltoa ja varastoimista.

Gore-Tex ja muut erityismateriaalit

Vedenpitävätkin kengät vaativat hoitoa pysyäkseen toimivina ja siisteinä. Kengät kannattaa pintakäsitellä kosteutta suojaavilla aineilla, jolloin pintamateriaalit eivät läpäise vettä tai likaa. Kuiva kenkä on myös kylmillä keleillä lämpimämpi. Oikeanlaiset suoja-aineet kuten Wolyn Protector 3x3, jättävät pintamateriaalin hengittäväksi.

Vedeltä suojaava ja hengittävä Gore-Tex -kalvo sijaitsee kengän tai vaatteen pintamateriaalin ja vuorin välissä. Gore-Texiä käytetään useiden valmistajien jalkineissa.

Haltin DrymaxX -jalkineissa on vedenpitävä ja hengittävä, sukkamallinen DrymaxX-rakenne jossa kalvo on laminoituna vuorikankaaseen ja sen saumat on teipattu.