Suomessa tarvitaan hyvät talvilenkkarit ja talvisaappaat

Suomessa tarvitaan hyvät talvilenkkarit ja talvisaappaat

Päivitetty 4.9.2018

Talvilenkkareilta vaaditaan lämmön lisäksi paljon muitakin ominaisuuksia. Optimaalinen yhdistelmä ominaisuuksia löytyy miettimällä omia käyttötarpeita. Kylmemmällä ilmalla on tärkeää, että talvilenkkarit ja talvitennarit ovat lämpimät.

Perusvaatimus lämmön lisäksi on se, että pohjan on hyvä olla pitävä myös jäisissä olosuhteissa. Mikäli talvikenkäsi lipsuu, voit myös ostaa irralliset nastapohjalliset. Markkinoilla on myös talvikenkiä, joissa on nastat itsessään kiinni.

Talvilenkkarit, talvisaappaat vai talvijuoksukengät?

Talvilenkkarit ovat hyvä valita paljon liikkuvalle, talvisaappaissa riittää valikoimaa hyvin monenlaisiin eri tarpeisiin. Saappaan korkeampi varsi myös suojaa umpihangessa kahlaavan jalkoja.

Lenkkarien osalta monelle tärkeää on jalkineen paino, talvilenkkikengät painavat usein enemmän kuin kesäkengät. Erilaisten kenkien painoa ja jalkatuntumaa kannattaakin vertailla, jotta omaan jalkaan löytyy juuri ne itselle parhaat kengät.

Talvijuoksijalle tarjolla on myös erityisiä talvijuoksukenkiä, joissa monessa mallissa on myös nastat pohjassa juoksupitoa varmistamassa.

Yllättääkö talvi ulkoilijan?

Suomalainen talvi voi olla hyvin monimuotoinen. Erilaiset sääolosuhteet vaativat talvikengiltä paljon ja monella onkin useampi pari kenkiä erilaisiin olosuhteisiin.

Mikäli ei ole mahdollista ostaa kovin montaa kenkäparia eli esimerkiksi erikseen talvitennareita ja talvisaappaita, kannattaa pyrkiä etsimään oman käytön näkökulmasta paras ominaisuusyhdistelmä. Varsinkin lapsille, joilla jalka kasvaa nopeasti, ei kannata ostaa kovin montaa kenkäparia samaan tarkoitukseen.

Toisaalta on hyvä myös huomioida, että erilaisten jalkineiden käyttäminen virkistää jalkaterää ja ehkäisee jalkojen ongelmia.  

Suojasää haastaa kengät

Sohjosäällä kengältä vaaditaan kosteuden pitävyyttä, ja silloin Gore-Tex on hyvä valinta. Erityisesti lapset liikkuvat paljon erilaisissa maastoissa, jolloin lasten kengissä kannattaa panostaa vedenpitävyyteen. Näin likakaan ei niin helposti tartu jalkineisiin. Mikäli kengät kuitenkin likaantuvat, katso asiantuntijamme puhdistusvinkit. Lapsille valikoimissa on myös osittain tai kokonaan kumisia, vuorellisia talvisaappaita.

Kannattaa myös muistaa erilaiset kenkien suoja-aineet. Uusiin kenkiin suoja-ainetta kannattaa aina ensin kokeilla johonkin huomaamattomaan kohtaan, jotta voit varmistua tuotteiden sopivuudesta kengillesi.

Pakkassään kengät

Paukkupakkasilla kengältä vaaditaan hyvää eristävyyttä ja lämpöominaisuuksia. Sekä lasten että aikuisten kengissä kannattaa huomioida kenkään jäävä ilmatila. Mikäli kenkä on tilava, se on myös lämpimämpi. Ilma kengän sisällä toimii lisäeristeenä, ja tilavaan kenkään mahtuu tarvittaessa lisälämmikkeeksi vaikka villasukka tai lämpöpohjallinen.

Lyhyille ulkoiluille, esim. koiranulkoilutuslenkille voit kokeilla lämmittää kenkiä hieman etukäteen kuivauskaapissa tai kenkien kuivurilla.

Lumihangessa

Lumisena talvena, tai vaikka pulkkamäkeen, kannattaa valita hieman pitkävartisempi kenkä. Eduksi on myös, mikäli kengän suu on hieman tiukempi, tai mahdollisesti säädettävissä tiukemmaksi, jolloin irtolumi ei niin helposti pääse kengän sisään. Kenkien varsia voi suojata myös lahkeilla tai vaikkapa irrallisilla säärystimillä.

Erityisesti lapsilla kannattaa varmistaa, että ulkohousujen lahje yltää reilusti kengän päälle, tai vaihtoehtoisesti kengän varren sisään, jotta lapsen sääret tai nilkat eivät pääse kosketuksiin lumen kanssa, tai muuten palelemaan. Lasten lahkeisiin voi ommella napit molemmin puolin, ja laittaa väliin palan reikäkuminauhaa, joka vedetään lapsen kantapään eteen. Näin lahje ei pääse leikin tuoksinassa nousemaan. Kuminauha on myös helppo uusia, mikäli se kuluu puhki.

Kenkien kuivaaminen

Kun kengät kastuvat, hyvä apu kenkien kuivaamiseen on kuivauskaappi, tai pari sähkökäyttöisiä tai ladattavia kenkien kuivaimia, joista osassa on myös hajua neutraloivia ominaisuuksia. Mikäli kenkäsi haisevat, voit kokeilla myös soodan, talkin, tai pakkasen vaikutusta hajujen poistamiseen.

Kuivaimia tai kuivauskaappia käytettäessä kannattaa huomioida, että osa kenkien liimauksista voi olla herkkiä kovin korkeille lämpötiloille. Kenkiä kuivatessa kengän suu kannattaa avata niin isoksi kuin mahdollista esimerkiksi avaamalla nauhat ja vetoketjut.

Mikäli kengässä on irralliset sisäpohjalliset, kuivata ne erikseen. Joskus myös hajun saa kengistä pois vaihtamalla kuluneet pohjalliset uusiin.