Makea litsi

Makea litsi

Julkaistu 18.1.2018

Kiinasta kotoisin olevaa litsiä on pidetty siellä keisarillisena hedelmänä, joka symboloi romantiikkaa ja perhesopua.

Ulkonäöltään hedelmä muistuttaa hieman mansikkaa, maultaan ehkä rypälettä ja ruusuvettä. Litsiä nimitetään joskus myös kiinanluumuksi tai litsiluumuksi. Myös englanninkielinen nimi lychee on yleisesti käytetty. 

Litsin kuori on kypsänä punaruskea, kova, mutta ohut ja helposti kuorittava. Mantelia muistuttava siemenkivi poistetaan myös ennen syömistä. Litsin hedelmäliha on läpikuultavan valkoista, kuin hillosipuli.

Litsiä viljellään trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Kasvi on pensasmaisesti kasvava ikivihreä puu, jonka nuoret lehdet ovat aluksi punertavia, isommiksi kasvaessaan vihreitä. Jännän näköinen rambutan tai rambutaani on litsin lähisukulainen. Sen kuoren karvat saavat hedelmän muistuttamaan hieman hämähäkkiä. Maku on hyvin samankaltainen kuin litsilläkin.

Miten litsiä käsitellään?

Litsit kannattaa säilyttää viileässä muovipussissa, sillä ne kuivuvat helposti. Hieman kuivuneesta hedelmästä siemenkivi ei lähde helposti irti. Litsi syödään sellaisenaan, hedelmäsalaateissa tai käytetään itämaisten ruokien valmistukseen. Hedelmä tuottaa etyleeniä.