Raaka-aineet
Luovuimme 1.8. Internet Explorer -selaimen tuesta. Parhaan käyttökokemuksen saamiseksi suosittelemme vaihtamaan johonkin seuraavista Mozilla Firefox, Safari, Google Chrome tai Microsoft Edge.
Tunnetko erilaiset suolat?

Tunnetko erilaiset suolat?

Nykyisin suolahyllyssä on jos jonkinlaista purkkia: on suolankukkaa, kidettä, mustaa suolaa... Mitä eroa niissä on, ja mikä kannattaa valita milloinkin?

Ruokasuola

Tavallinen louhimalla saatu, puhdistettu ruokasuola on lähes kokonaan natriumkloridia (NaCl), johon on lisätty paakkuuntumisenestoainetta. Nykyisin ruokasuola on yleensä jodioitua.

Pirkka jodi ruokasuola

Merisuola

Merisuola saadaan merivettä haihduttamalla. Sitä käytetään sekä karkeana että hienonnettuna, ja se soveltuu erityisesti kalan suolaamiseen.

Merisuolaa erehdytään joskus pitämään terveellisempänä kuin ruokasuolaa, mutta koostumukseltaan sekin on lähes täyttä natriumkloridia. Merisuolassa on luontaisesti hyvin pieni määrä jodia eikä sitä yleensä enää jodioida, joten jodinsaannin kannalta ruokasuola on parempi vaihtoehto.

Suolankukka

Ylellinen suolankukka (fleur de sal) on merisuolaa, joka poimitaan käsin suola-altaiden pinnalta. Se sopii sormisuolana annosten viimeistelyyn.

Vuorisuola

Vuorisuola on kallioperästä louhittavaa käsittelemätöntä suolaa, jonka väri tulee sen sisältämistä mineraaleista. Vuorisuolaa myydään sekä karkeana että hienona. Rakkaalla lapsella on monta nimeä: ruususuola, himalajansuola, kristallisuola.

Vuorisuolasta suurin osa, noin 95 prosenttia, on natriumkloridia. Muita kivennäisaineita on niin vähän, ettei niillä ole ravitsemuksellista merkitystä. Monen suuhun vuorisuola maistuu kuitenkin paremmalta kuin ruokasuola – ja on usein sen verran arvokkaampaa, että sitä tulee annosteltua maltillisesti.

Musta suola

Musta suola (kala namak) on intialaista vuorisuolaa, jota saadaan tuliperäisiltä alueilta. Siinä on voimakas rikkimäinen maku, joka muistuttaa keitetyn kananmunan makua. Mustaa suolaa käytetään tuomaan esimerkiksi vegaanisiin ruokiin kananmunan makua. Mustasta suolasta joko pitää tai ei, eikä se sovellu yleissuolaksi – kannattaa kuitenkin kokeilla.

Mineraalisuola - vähemmän natriumia

Mineraalisuoloissa (Pansuola, Seltin) osa natriumkloridista on korvattu joko kaliumkloridilla tai kaliumkloridilla ja magnesiumkloridilla, joten ne sisältävät natriumia noin puolet vähemmän kuin tavallinen suola. Tämä vaikuttaa myös makuun: mietoa mineraalisuolaa tulee helposti annosteltua tavallista reilummin, jolloin vaihtoehto ei välttämättä ole yhtään sen terveellisempi kuin tavallinen ruokasuola. Annostelu kannattaa siis tehdä mittaamalla eikä maistamalla. Mineraalisuolat on jodioitu.

5 vinkkiä: näin vähennät suolaa mausta tinkimättä

Yrttisuola

Yrttisuolat ovat erilaisten yrttien ja suolan sekoituksia. Useimmat tuotteet koostuvat suurimmaksi osaksi natriumkloridista.

Maitomineraalisuola- vähemmän natriumia, täyttä makua

Maitosuola

Maitomineraalisuola (Valio ValSa Maitosuola) sisältää maidon luontaisia mineraaleja, jotka saadaan maidon heraosasta erottamalla heraproteiini. Maitomineraalisuola sisältää vain viidenneksen ruokasuolan natriummäärästä, ja sen suolainen maku syntyy natriumin sijaan kaliumista.

Maitosuolaa sisältävät elintarvikkeet ovat huomattavasti tavanomaista vähäsuolaisempia ja niissä on ravitsemuksellisesti merkittävä määrä jodia. Valio ValSa Maitosuolaa ei ainakaan toistaiseksi löydy suolahyllystä, vaan sitä käytetään teollisuudessa. Maitosuolan ansiosta Valion Polar juustossa ja Oivariinissa, sekä Fazerin futissämpylässä on puolet vähemmän suolaa, mutta maku on ennallaan. 

Muistathan! Valitsetpa minkä suolan tahansa, sitä kannattaa käyttää niukasti. Natriumkloridi on elimistölle välttämätön aine, mutta sen liiallinen saanti aiheuttaa monia terveysriskejä.

Osaan suoloista lisätään jodia, jota suomalaiset saavat ravinnostaan keskimäärin liian vähän. Jos jodinsaanti on muuten kunnossa, suolan voi kaikin mokomin valita sen perusteella, mikä omaan suuhun maistuu parhaalta. Syö näitä jodin saanniin turvaamiseksi.