Viinien ekologisuus – luomu, biodynaamisuus, alkuviinit ja muut sertifikaatit

Viinien ekologisuus – luomu, biodynaamisuus, alkuviinit ja muut sertifikaatit

Päivitetty 9.7.2018

Tunnetko viineistä löytyvät sertifikaatit? Mistä tunnistaa luomuviinin, ja mikä ihme on alkuviini? Viinipostin asiantuntijat kertovat!

Toisin kuin viime vuosisadan lopussa väitettiin, kiinnostus luomu eli luonnonmukaisesti tuotettuja tuotteita kohtaan ei ole vähentynyt. Itseasiassa 2000-luvun kuluttajat toivovat lisää tietoa ja takuita tuotteiden alkuperästä, eettisyydestä, terveellisyydestä sekä hiilijalanjäljestä. Vastauksena tähän on ilmestynyt koko joukko logoja ja sertifikaatteja, jotka kertovat milloin kaupan käynnin etiikasta, milloin luonnonmukaisuudesta tai pakkauksen ekologisuudesta, tuotteen valmistuksessa käytetyistä kemikaaleista, ja jopa niiden valmistajien filosofiasta.

Viinirypäle kuvitusL uonnonmukainen viljely on kestävän kehityksen periaatteiden mukaista maataloutta, jossa vaalitaan koko paikallisen ekosysteemin, eläinten ja ihmisten hyvinvointia. Luomuviljelyssä korostetaan ravinteiden ja muiden uusiutumattomien luonnonvarojen tehokasta käyttöä, joka viinin viljelyssä tapahtuu mm. seuraavin keinoin:

  • Maahan palautetaan lannoitteena se, ja vain se, mitä sieltä otetaan. Maan rakenteesta huolehtiminen sekä sen pieneliötoiminta ovat tässä tärkeässä osassa.

  • Viinitarhan ympärille istutetaan lisää kasvustoa kuten pensaita ja puita sekä perustetaan niittyjä. Viinirivien väleihin istutetaan hyötykasveja, kuten esimerkiksi apilaa, herneitä ja laventelia. Ne hoitavat maaperää, tuovat takaisin hyödylliset hyönteiset ja organismit sekä suojaavat eroosiolta ja maan ravinnehävikiltä. Myös typpeä ja hiiltä sidotaan näin maahan, mikä puolestaan välillisesti ehkäisee ilmastonmuutosta.

  • Kunnioitetaan maan vesivarantoja niitä säilyttäen, ei riistäen.

  • Vaalitaan alkuperäislajikkeita, koska ne ovat luonnollisesti vastustuskykyisiä paikallisille taudeille ja sopeutuvat olosuhteisiin hyvin.

  • Tuholaisten sekä tautien torjuntaan käytetään mahdollisuuksien mukaan luonnonmukaisia aineita, luonnollisia vihollisia tai feromoneja luontoon kuulumattomien kemiallisten tai synteettisten aineiden sijaan.

Viinitarha kuvitus

Sertifikaatti tai logo sinänsä tuo mielikuvan siitä, että ”jokin on paremmin”. Mutta mitä ne käytännössä takaavat? Tiedätkö mitä eroa on luomu- ja biodynaamisilla viineillä? Mitä tarkoittavat paljon puhutut alkuviinit, joita myös natural- tai natuviineiksi tituleerataan? Entäpä reilu kauppa ja Alkon uusi EKO-merkki? Tutustu viinien ekologisuuteen Viinipostin viiniasiantuntijan Liisan johdolla!