Härkis ei piittaa helteistä

Härkis ei piittaa helteistä

Päivitetty 14.8.2023

Maanviljelijä Tuomas Levomäelle härkäpapu on yksi uusimmista tuttavuuksista pellolla.

”Lapsuudestani löytyy valokuva, jossa isot maataloustraktorit seisovat ylväinä rivissä ja rivin jatkona on minun pieni leikkitraktorini, jonka olen halunnut viedä mukaan kuvaan. Olen varttunut Loimaalla maatilalla, sillä isäni ja isoisäni olivat myös maanviljelijöitä. Minua ei ole koskaan painostettu jatkamaan suvun työtä, vaan kaikki on lähtenyt omasta intohimosta.

Viljelemme tilallamme kymmentä eri elintarvikekasvia. Yksi uusimmista tulokkaista on härkäpapu, jota olemme viljelleet vuodesta 2015. Härkäpapu on mainio valkuaiskasvi, josta valmistetaan Raision Beanit Härkistä. Härkäpapu myös toimii erinomaisena typensitojana viljelykierrossa. Kun koulutustilaisuuksissa olemme tarjoilleet härkäpapumuruista valmistettua keittoa, ovat monet ihmetelleet, että eikö tämä olekaan jauhelihaa. Haluan panostaa tulevaisuudessa kasvisruoan tuotantoon vieläkin enemmän, vaikka oma ruokafilosofiani onkin ”kohtuus kaikessa”.

Opiskeluvuosinani asuin Helsingin Punavuoressa. Vaikka Loimaa ja Punavuori ovat kuin kaksi eri maailmaa, on molemmissa oma viehätyksensä. Voin yhtenä päivänä vetäistä puvun päälleni ja toisena istua puimurin penkillä maatilallani. Nautin molemmista yhtä paljon. On kuitenkin varmaa, että niin kauan kuin henki minussa pihisee, haluan keväisin päästä pellolle kylvämään. Kun talven jälkeen luonto herää eloon, on upea tunne kävellä pellon reunaa ja kuunnella, kuinka käki kukkuu.

Kun ruokakaupassa näkee oman pellon tuotteita hyllyssä, mielen valtaa ylpeys. Tuotteen päätyminen asiakkaan ostoskoriin on merkki siitä, että suomalaisessa ruokajärjestelmässä tuottajan, jalostajan ja kaupan välinen yhteis-työ on onnistunut. Jokainen ketjussa on tehnyt osansa, jotta suomalaisten lautasille saadaan maailman turvallisinta ruokaa.”

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 10/2022