Huippuhyvä härkäpapu

Huippuhyvä härkäpapu

Julkaistu 9.7.2018

Härkäpapu on nyt supertrendikästä. Lisäksi se on proteiinipitoista lähiruokaa, joka sopii niin arkeen kuin juhlaankin. Tuoreen ja kuivatun härkäpavun lisäksi tarjolla on monenlaisia härkäpapuvalmisteita.

Härkäpapu on yksi maailman vanhimmista viljelykasveista. Härkäpapua viljeltiin pitkään lähinnä eläinten rehuksi. Viimeisten parin vuoden aikana se on alkanut löytää taas tiensä lautasille. Härkäpapua ei esiinny missään maailmassa luonnonvaraisena, mutta sitä viljellään laajalti.

Härkäpapu sisältää jopa 30 prosenttia proteiinia ja lisäksi folaattia ja monia kivennäisaineita. Papujen sisältämä kuitu tekee hyvää suolistolle ja pitää yllä kylläisyyden tunnetta.

Tuoreena, kuivattuna ja säilykkeenä

Syksyisin härkäpapua saa tuoreena kauppojen hevi-osastoilta, ja sen suuret palot ovat näyttävän näköinen ilmestys. Härkäpapua esiintyy monenkirjavina kantoina, mustanvioletteinä, ruskeina ja kellanvaaleina. Myös vihreitä, tuleentumattomia härkäpapuja voi löytää kaupan pakastealtaasta. Lisäksi härkäpapua saa säilykkeenä, kuivattuna rouheena, granolana, jauhoina sekä erilaisina härkäpapuvalmisteina.

Härkäpapujen käsittely

Pavut kypsennetään ennen käyttöä. Kuivattuja härkäpapuja tulee liottaa vähintään kahdeksan tunnin ajan, ja sitten keittää ne kypsiksi. Tuoreille riittää pelkkä keittäminen. Riittävä keittoaika on 3–5 minuuttia. Tuoreista härkäpavuista kannattaa keittämisen jälkeen luiskauttaa sormin pavun pinnalla oleva kalvo pois. Pienet, noin pikkusormen kokoiset härkäpavut voi käyttää palkoineen, mutta täysikasvuisista poistetaan palko ennen keittämistä. Härkäpavun palon poistamiseen kannattaa ottaa veitsi avuksi.

Härkäpapujen kasvattaminen

Härkäpapu on helppo kasvi kotipuutarhureille viljeltäväksi, sillä se pärjää kurjemmissakin olosuhteissa ja kestää jopa hallaa. Härkäpapujen viljely tekee myös hyvää maalle. Sitä kannattaa viljellä esimerkiksi perunan kanssa vuorovuosin.

Härkäpavusta herkkuja arkeen ja juhlaan

Tuoreet härkäpavut ovat herkullisia esimerkiksi salaattien joukossa ja niistä syntyy myös kauniit crostinit vaikkapa juhlapöytään. Säilötyt härkapavut toimivat esimerkiksi pokebowlissa ja pähkinäisessä tofu-parsakaalisalaatissa.

Härkis on monipuolinen raaka-aine ruoanlaitossa. Kokeile ainakin koko perheen lempparia Härkis-pastakastiketta, helppoa ja nopeaa Härkis-käristystä ja mainioita härkäpapupyöryköitä.

Valmiit härkäpapupyörykät pelastavat arjen kiireessä, ne sopivat mainiosti pitaleipien täytteeksi tai salaattiin ruokaisuutta tuomaan. Härkäpapurouheseoksesta taas valmistuu maukkaat härkäpapupihvit.