Castello Präst ja Greve: Suositut ruotsalaiset klassikkojuustot Suomeen

Castello Präst ja Greve: Suositut ruotsalaiset klassikkojuustot Suomeen

Päivitetty 2.9.2019

Suosittujen ruotsalaisten klassikkojuustojen sarja jatkaa Castello-juustoperheen laajentumista kypsytettyjen juustojen maailmaan.

Jännittävän vivahteikas Castello Präst ja lempeän pähkinäinen Castello Greve herättelevät suomalaisten makuaisteja syksystä 2019 lähtien. 9 kuukautta kypsytetyt juustot ovat pakattu käteviin 300 g syvävetopakkauksiin.

Castello kuvituskuva

Castello Präst

Castello Präst on pidempään kypsytetty murukolojuusto, joka valmistetaan perinteiseen ruotsalaiseen tapaan. Maultaan Castello Präst on miedon kermainen, mutta kuitenkin jännittävän vivahteikas ja täyteläinen juusto.

Präst on yksi Ruotsin vanhimpia juustoja, jonka resepti on peräisin 1800-luvulta. Ruotsalaiset maatilat maksoivat aikoinaan veroja kirkolle esimerkiksi karjan tai viljan muodossa, maitotilat usein juustona. Juusto valmistettiin maidosta ja ylimääräisestä kermasta ja annettiin papille veroina, tästä myös nimi Prästost. Prästost oli myös Ruotsin aateliston suosiossa.

Castello Greve

Greve on perinteisellä ruotsalaisella tavalla valmistettu puolikova juusto, jossa on suuria koloja. Maultaan Greve on pehmeän kermainen, aavistuksen hedelmäinen ja pähkinäinen. Pitkään kypsynyt Greve on intensiivinen ja lempeän pähkinäinen.

Greven kehittely aloitettiin Ruotsissa jo 1593, mutta vasta 1963 Grevestä saatiin toivotun kaltainen, mieto ja Jarlsbergin juuston tapainen. Greve on ollut ruotsalaisten suosikkijuusto tästä asti. Uudelle juustolle haluttiin antaa nimi, joka viestii juuston hienostuneisuudesta ja herkullisuudesta, jotka ovat verrattavissa Gruyere-juustoon. Tästä syntyi nimi Greve.