Hartwall Novelle Kalsium: Tiedätkö, mistä kalsiumia saa?

Hartwall Novelle Kalsium: Tiedätkö, mistä kalsiumia saa?

Päivitetty 25.6.2019

Kalsium on tärkeä solujen normaalin toiminnan ja luuston terveyden kannalta. Kasvikunta tarjoilee loistavia kalsiumin lähteitä, ja monipuolinen ruokavalio turvaa kalsiumin saannin myös maidotonta tai kasvisruokavaliota noudattavalle ja vegaanille. Ruokajuomaksi voi valita kalsiumia sisältävän kivennäisveden.

Kalsium on luuston rakennusaine – mihin muuhun sitä tarvitaan?

Kalsium on luuston rakennusainetta, mutta lisäksi se osallistuu solutasolla moneen toimintaan. Se säätelee myös sydämen, lihasten ja hermoston toimintaa sekä aineenvaihduntaa. Kehossa kalsium on varastoitunut luihin. Jos kalsiumia ei tule ravinnosta riittävästi, keho alkaa kuluttaa luuston kalsiumia, luiden mineraalitiheys heikkenee ja osteoporoosin riski kasvaa.

Kalsiumin riittävän saannin lisäksi kannattaa huomioida, että muillakin valinnoilla on merkitystä luuston kunnolle. Erilaiset liikuntalajit, kuten tanssi, juoksu, hyppiminen, voimistelu, pallopelit ja lihaskuntoharjoittelu vahvistavat luustoa.

Kuinka paljon kalsiumia tarvitaan terveyden ylläpitämiseksi?

Juomaksi sopii esimerkiksi Novelle Kalsium -kivennäisvesi. Novelle Kalsium -kivennäisvedessä käytetty kalsiumglukonaatti ja -laktaatti ovat peräisin maissista.

Kalsiumin saantisuositus on aikuisilla keskimäärin 800 mg ja lapsilla 600 mg päivässä. Kalsiumin tarve vaihtelee ihmisen eri ikävaiheissa. Lapsena ja nuorena tapahtuvan kasvun vuoksi kalsiumin tarve on iso. Naisilla raskaus ja imetys lisäävät kalsiumin tarvetta.

Perinteisiä suomalaisen ruokavalion kalsiumin lähteitä ovat ennen kaikkea maitotaloustuotteet, kuten maito, piimä, jugurtti, rahka, viili ja juustot. Kalsiumin lähteenä maito ei kuitenkaan ole mitenkään poikkeuksellinen, sillä maidon kalsium ei eroa muiden ruoka-aineiden kalsiumista mitenkään. Novelle alakuva

Mistä saa vegaanista kalsiumia?

Yhä useampi hakee vaihtoehtoisia kalsiumin lähteitä elämäntapa- tai ruokavaliosyistä: esimerkiksi vegaanit tai yhä useampi kasvissyöjä tai herkkävatsainen ei käytä maitoa, mutta kalsiumia on silti mahdollista saada riittävästi.

Kalsiumin saantisuositus täyttyy monipuolisella vegaanisellakin ruokavaliolla, johon on sisällytetty muun muassa papuja, siemeniä ja pähkinöitä.

Kasviksista esimerkiksi appelsiinissa, mustaherukassa, siemenissä ja pähkinöissä on runsaasti kalsiumia. Vegaanit ja kasvissyöjät, maitoallergiset ja muut maitotuotteita välttelevät voivat kerätä vuorokauden kalsiuminsa vaikkapa näin: 100 g tofua, 2 dl parsakaalia, 2 rkl seesaminsiemeniä, reilu puoli desilitraa ruusunmarjasosetta ja lasillinen kalsiumilla täydennettyä juomaa.