Mitä oliiviöljyä mihinkin ruokaan?
Päivitetty 26.6.2019Tunnetko erilaiset oliiviöljyt ja miten niitä käytetään? Katso yleisimmät virheet oliiviöljyn käytössä ja Borgesin vinkit miten valitset oikean öljyn oikeaan käyttöön.
Oliiviöljyjä käytetään usein väärin. Moni kertoo välttelevänsä oliiviöljyjen käyttöä sen vuoksi, ettei pidä niiden mausta. Tähän varmasti vaikuttaa se, että öljy on valittu väärin käyttötarkoitukseen nähden. Klassinen virhe on ostaa yksi oliiviöljy ja käyttää sitä ajattelematta kaikessa ruoanlaitossa. Ei auta, vaikka kyseinen oliiviöljy olisi huippulaatua, esimerkiksi liian kuuma lämpötila tekee parhaastakin extra-virgin öljystä kitkerän makuisen.
Mitä oliiviöljyä sitten pitäisi käyttää mihinkin ruokaan? Helppo muistisääntö on, että kylmäpuristetut extra-virgin öljyt eivät pidä kuumasta, joten niitä kannattaa käyttää salaatteihin, leivän päälle ja viimeistelemään ruokia.
Borgesin Classic-oliiviöljy sekä öljysekoitukset käyvät paistamiseen, grillaamiseen ja jopa friteeraamiseen. Mikäli oliiviöljyn maku kuitenkin epäilyttää, löytyy Borgesilta myös miedonmakuinen Extra Mild oliiviöljy, joka sopii hyvin jopa leivontaan!
Oliiviöljypohjainen kastike viimeistelee salaatin
Jos oliiviöljyn maku epäilyttää, aloita Prisca Leclercin helpolla, miedolla kastikkeella, joka sopii erinomaisesti erilaisiin ruokaisiin salaatteihin sekä vihreän salaatin seuraksi:
Borges sitruunainen salaatinkastike
- 2 dl Borges Mild oliiviöljyä
- 1 dl luomusitruunamehua (n. 1 sitruuna)
- ½ tl laadukasta sormisuolaa
- ½ tl sokeria
Mittaa kaikki ainekset kannelliseen lasipurkkiin, ravistele kunnolla ja käytä salaatissa. Säilyy jääkaapissa viikon verran.
Kokeile myös muita itsetehtyjä salaatinkastikkeita:
Borges hunajaisen pehmeä sinappinen salaatinkastike
- 1 dl Arbequina oliiviöljyä
- 1 rkl omenasiideriviinietikka
- 1 rkl hunajaa
- 1 rkl Dijon sinappia
- hyppysellinen suolaa
- rouheaa mustapippuria
Mittaa kaikki ainekset, paitsi mustapippuri kapeaan, korkeaan kulhoon. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää lopuksi mustapippuri. Säilyy jääkaapissa useamman viikon.
Borges aito ranskalainen rakuunavinaigrette
- 1 dl extra-virgin oliiviöljy
- 2 rkl Dijon sinappia
- 1,5 rkl punaviinietikkaa
- 1 tl rakuunaa
- mustapippuria
- hyppysellinen suolaa
Mittaa kaikki ainekset, paitsi mustapippuri ja rakuuna kapeaan, korkeaan kulhoon. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. Säilyy jääkaapissa useamman viikon.
Tarjoa salaatti marjojen ja hedelmien kanssa
Marjoista ja hedelmistä syntyy mainioita makupareja salaatteihin esimerkiksi juustojen ja rapujen kanssa. Kokeile esimerkiksi jotain seuraavista yhdistelmistä:
- vuohenjuusto + mansikka + pinaatti
- avokado + mango + rapu ja
- juurisikuri + päärynä + sinihomejuusto