Uutuudet
Näin nikotiinikorvaushoitotuotteet toimivat – ja näin sinun kannattaa käyttää niitä

Näin nikotiinikorvaushoitotuotteet toimivat – ja näin sinun kannattaa käyttää niitä

Oletko päättänyt sanoa hyvästit savukkeille, mutta lopettaminen tuntuu ylivoimaisen vaikealta? Jos lujinkaan tahdonvoima ei tunnu riittävän, voi tarvittava apu löytyä nikotiinikorvaushoitotuotteista - mutta niitä on tärkeää käyttää oikealla tavalla, jos todella haluat irti tupakasta.

Hallittu määrä nikotiinia

Savukkeissa oleva nikotiini aiheuttaa riippuvuutta. Monet aliarvioivat sen, miten vaikeaa on lopettaa tupakointi ja kestää vieroitusoireet.

Kova tahto edistää luonnollisesti edellytyksiäsi, mutta nikotiinikorvaushoidolla voit antaa itsellesi vielä paremmat mahdollisuudet onnistua. Nikotiinia sisältävillä korvaushoitotuotteilla voit saada elimistöösi nikotiinia hallittuna annoksena, joka riittää lieventämään fyysisiä vieroitusoireita.

Monet ovat yrittäneet useita kertoja lopettaa ennen kuin ovat onnistuneet, ja monilta on mennyt pitkä aika päästä kokonaan eroon tupakantarpeesta.

Markkinoilla on nykyisin useita nikotiinia sisältäviä korvaushoitotuotteita. Mutta miten eri tuotteet oikeastaan toimivat – ja miten niiden kanssa kannattaa edetä?

Oikea tekniikka haltuun imeskelytabletin kanssa

Nicotinell-imeskelytablettien kohdalla paras tapa saada toivottu vaikutus aikaan on tämä: aseta nikotiini-imeskelytabletti suuhusi, kunnes tunnet vahvan nikotiininmaun. Siirrä sen jälkeen imeskelytabletti posken ja ikenien väliin, kunnes voimakas maku on heikentynyt. Tässä vaiheessa jatka imeskelyä. Toistettuasi tätä noin 30 minuutin ajan on tabletti sulanut kokonaan.

On tärkeää käyttää nikotiinikorvaushoitotuotteita oikein ja pitää taukoja. Imeskelytabletista voi vapautua suuhusi enemmän nikotiinia kuin limakalvoilta pystyy imeytymään, minkä vuoksi saatat päätyä nielemään nikotiinia.

Jos alat tuntea kutinaa kurkussa, jos saat närästystä, hikan tai ilmaa vatsaasi, jos koet liiallista syljeneritystä tai suutasi alkaa poltella, pidä imeskelytablettia pidempään posken ja ikenen välissä.

Lääkepurukumin pureskelussa kannattaa pitää taukoja

Ohje Nicotinell-lääkepurukumin käytössä on se, että sitä kannattaa pureskella sen aikaa, että tunnet vahvan nikotiininmaun. Anna sitten purukumin levätä suussa, posken ja ikenien välissä niin pitkään että maku alkaa heikentyä ennen kuin alat uudestaan pureskella.

Lääkepurukuminkin tapauksessa on tärkeää pitää taukoja eikä pureskella purukumia vimmatusti koko ajan – se ei näet paranna tuotteen tehoa. Toista noin 30 minuutin ajan.

Luonnollisesti on purukuminkin pureskelussa syytä pitää pidennettyjä taukoja, jos tunnet huonoa oloa kurkussa tai vatsassa.

nicotinell icemint 680x680

Uusi laastari joka päivä

Jos mietit Nicotinell-depotlaastareiden käyttämistä, pitää sinun tietää kolme perusasiaa.

Ensiksikin laastaria voi käyttää 24 tuntia, joten sinun pitää vaihtaa laastari päivittäin. Lisäksi on tärkeää vaihtaa laastarin paikkaa jokaisen laastarinvaihdon yhteydessä. Kiinnitä laastari kuivaan, karvattomaan ja ehjään kohtaan ihossa. Hyviä paikkoja voi löytyä olkavarren yläosasta, lonkasta ja miksei myös selästä.

Laastarin käytössä on tärkeää suoristaa laastarin reunat sen varmistamiseksi, että laastari pysyy kunnolla paikallaan.

Nikotiiniannos laastarissa riippuu siitä, millainen tupakoija olet. Jos poltat vähemmän kuin 20 savuketta päivässä ja olet kohtuullisen riippuvainen tupakoinnista, tulee sinun valita laastari, jossa on 7 tai 14 mg nikotiinia – ja käyttää sitten laastaria joka päivä kolmesta neljään viikon ajan.

Jos sinut luokitellaan suurkuluttajaksi – poltat siis enemmän kuin 20 savuketta päivässä – on sinun parasta valita 21 mg nikotiinia sisältävä laastari päivittäin kolmen–neljän viikon ajan. Sen jälkeen voit siirtyä alemmas 14 mg:n laastariin joiksikin viikoiksi ja päättää jakson sitten 7 mg:n laastareilla kolmen–neljän viikon ajan.

Anna itsellesi oikea mahdollisuus ja parhaat edellytykset päästä savuttomuuteen käyttämällä nikotiinikorvaushoitotuotteita – oikealla tavalla. Lähde: https://www.terveyskirjasto.fi

Nicotinell-nikotiinivalmisteet avuksi tupakoinnin lopettamisen yhteydessä esiintyviin vieroitusoireisiin. Sisältää nikotiinia. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Ei alle 18-vuotiaille eikä tupakoimattomille. Ei lasten ulottuville eikä näkyville. Älä tupakoi samanaikaisesti, kun käytät Nicotinellia. Jos olet yliherkkä jollekin valmisteiden sisältämistä aineista, älä käytä Nicotinellia. Haittavaikutuksena voi esiintyä huimausta, päänsärkyä, ruuansulatuskanavanvaivoja, laastaria käytettäessä myös ihoärsytystä. Jos sinulla on sydän- tai verenkiertoelimistön sairaus, jokin muu sairaus tai olet raskaana tai imetät, keskustele hoidosta lääkärin kanssa. Valmisteyhteenvetojen lyhennelmä 30.10.2019. Perustuu 09/2015 – 09/2019 päivättyihin valmisteyhteenvetoihin. Lisätiedot: GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Finland Oy, puh: 0800 77 40 80, s-posti: scanda.consumer-relations@gsk.com. Tavaramerkit ovat GSK-konsernin omistamia tai sille lisensoituja. ©2020 GSK tai lisenssinhaltija. 05/2020, PM-FI-NICOT-20-00037