Vinkit hiilijalanjäljen pienentämiseen

Vinkit hiilijalanjäljen pienentämiseen

Päivitetty 17.6.2019

Hiilijalanjälkeä voi pienentää pienillä, jokapäiväisillä teoilla. Tee näistä vinkeistä tapa ja kanna kortesi kekoon kauniin maapallomme puolesta.

Ympäristöystävällinen kauppareissu

Hoida ostokset mahdollisimman usein lähikaupassasi kulkien joko jalan tai pyörällä.

Tilaa koko viikon ostokset verkkokaupasta kotiinkuljetuksella. Samalla kyydillä alueellesi kulkee useamman talouden ostokset, eikä kaikkien tarvitse mennä kauppaan omalla autolla.

Vältyt turhilta pakkauksilta ja pusseilta kantamalla mukanasi omia vihannes- ja ostoskasseja. Tarkista ostostesi ympäristömerkit ja suosi lähiruokaa sekä sesonkituotteita.

Jos oman auton käyttäminen on välttämätöntä, mieti vaihtoa maa- tai biokaasukäyttöiseen tai vain vähän bensaa kuluttavaan, sähkökäyttöiseen hybridiautoon. Poimi kyytiisi myös muita kauppareissulaisia tai kysele mahdollista kimppakyytiä.

Elä energiatehokkaasti

Valmista ruokasi energiatehokkaasti. Samalla uunin lämmityksellä kannattaa tehdä useita aterioita!

Kun lämpötila laskee alle viiden asteen, käytä autossa moottorin esilämmitystä. Ensikilometrit kuluttavat polttoainetta ja rasittavat ympäristöä eniten.

Osta uusiutuvilla energialähteillä tuotettua vihreää sähköä.

Jos poltat puita, kuivata puut kunnolla ennen uuniin laittamista. Sytytä puut päältä – näin ne palavat puhtaammin ja lämmittävät tehokkaammin.

Varmista kodinkoneiden - erityisesti kylmälaitteiden - energiatehokkuus ja sulata pakastimesi riittävän usein. Vettä kannattaa käyttää säästellen: korjaa vuotavat hanat äläkä juoksuta vettä turhaan.

Kierrättäminen kunniaan!

Lajittele, kierrätä ja hyötykäytä – älä tuota turhaa jätettä. Vaipparallissa elävien kannattaa antaa kestovaipoille mahdollisuus ja pestä ne tietysti luonto- sekä vauvanpeppuystävällisellä pesuaineella.

Hyvä nyrkkisääntö hiilijalanjäljen pienentämisessä on, että aina ei tarvitse ostaa uutta. Pistä tavara kiertämään ja osta mahdollisimman paljon käytettynä!

15 vinkkiä hiilijalanjäljen pienentämiseen

 1. Tee ruokaostoksesi niin usein kuin mahdollista lähellä sijaitsevasta kaupasta jalan tai pyörällä.
 2. Jos oman auton käyttäminen on kuitenkin välttämätöntä, mieti vaihtoa maa- tai biokaasukäyttöiseen. Tutustu myös osin sähkökäyttöiseen hybridiautoon, jonka bensiininkulutus on todella pieni.
 3. Ota autoosi mukaan muitakin matkustajia tai kysele kimppakyydeistä.
 4. Jos menet kauppaan kauemmaksi autolla, suunnittele hoitavasi reissulla muitakin asioita ja osta kerralla suurempi määrä.
 5. Kun lämpötila laskee alle viiden plusasteen, käytä moottorin esilämmitystä. Ensikilometrit kuluttavat polttoainetta ja rasittavat ympäristöä eniten.
 6. Vältä turhia ostospakkauksia: pidä mukanasi omat vihannes- ja ostoskassit.
 7. Tarkista ostostesi ympäristömerkit ja suosi lähiruokaa.
 8. Suosi kasvisruokaa ja sesonginmukaisia tuotteita, kuten syksyllä sieniä ja luonnonmarjoja.
 9. Osta vihreää sähköä, joka on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä, kuten vesivoimalla, biopolttoaineilla tai tuulivoimalla.
 10. Jos poltat puita, kuivata puut kunnolla ennen uuniin laittamista. Sytytä puut päältä. Siten ne palavat puhtaammin ja lämmittävät tehokkaammin.
 11. Varmista kodinkoneidesi, erityisesti kylmälaitteiden, energiatehokkuus: sulata pakastimesi riittävän usein.
 12. Valmista ruokasi viisaasti. Jos käytät uunia, valmista samalla useita aterioita.
 13. Käytä vettä säästeliäästi. Älä juoksuta sitä turhaan ja korjaa hanojen vuodot heti.
 14. Lajittele, kierrätä ja hyötykäytä jätteet. Älä tuota turhaa jätettä.
 15. Onko perheessäsi pieniä lapsia ja vaipanvaihto päätyösi? Kestovaipat ovat kestävät ja pestävät. Käytä pesemiseen luontoystävällistä pesuainetta.