5 helppoa vinkkiä vastuullisempaan arkeen

5 helppoa vinkkiä vastuullisempaan arkeen

Päivitetty 17.9.2019

Omilla pienillä valinnoilla on helppo ottaa askelia kohti vastuullisempaa arkea. Katso viisi vinkkiä, miten voit sen tehdä arjen tiimellyksessä.

1. Vähennä ruokahävikkiä

Ruokahävikki tarkoittaa sekä ruoantuotantoon käytettyjen luonnonvarojen että omien eurojen tuhlaamista.

Ostosten suunnittelu on avainasemassa siinä, että ruokaa tulee ostettua juuri sopivasti. Käy ensin läpi jääkaappi sekä kuiva-aineiden tilanne. Pyri hyödyntämään jo kaapista löytyviä ainesosia viikon ruokalistan suunnittelun pohjalla ja käytä ensiksi pois parasta ennen päivämäärää lähestyvät tuotteet. K-Ruoan reseptihausta voit etsiä reseptejä raaka-aineen nimellä, joten ota kaapin perälle jäänyt kaali, hieman mustuneet banaanit ja parasta ennen päiväystä lähestyvä maustamaton jogurtti hyötykäyttöön.

K-Ruoka-sovelluksen digitaalinen ostoslista auttaa ostosten suunnittelussa. Sovelluksen ostoslistaa käyttämällä näet jo ennen kauppaan menoa paljonko ostoksesi tulevat kustantamaan ja vältät hutiostokset kun noudatat suunniteltuja ostoksia. K-Ruoka-sovellus

2. Pidä kasvisruokapäivä

Kevennä ilmastokuormitusta vaihtamalla välillä lihapitoinen illallinen vegeruokaan. Moni arjen tuttu suosikkiruoka taipuu kasvisversioksi vaivatta, kokeile vaikkapa vegaanista kaalilaatikkoa tai jauhelihakastikkeen sijaan soijarouhekastiketta. Katso lisää inspiraatiota klassisten arkiruokien kasvisversioihin tai valitse lukuisista K-Ruoan kasvisruokaresepteistä jokin uusi tuttavuus kokeiltavaksi.

kasvisversiot-klassikkoruoista Nyhtökauramakaronilaatikko

3. Nosta ostostesi kotimaisuustasoa

Askeleen vastuullisempaan ruoka-arkeen voit ottaa nostamalla ostostesi kotimaisuustasoa. K-Ostokset-palvelussa näet ostostesi nykyisen kotimaisuustason, asettaa haluamasi tavoitetason sekä verrata ostostesi kotimaisuutta naapuruston ostoksiin.

Lisäksi palvelussa pääset seuraamaan tuoteryhmätasolla mitä tulee ostettua eniten. Tarkista esimerkiksi paljonko ostat lihatuotteita ja voisiko osan niistä korvata kasvisvaihtoehdoilla. Tai tuleeko karkkia, sipsiä tai olutta ostettua enemmän kuin olet arvioinut?

K-Ostokset QA

4. Omat ostoskassit mukaan kauppaan

Vältä turhaa muovinkulutusta välttääksesi pitämällä omat ostoskassit mukana. Uusiokäytä muovikassit tai hanki kaunis kesto- tai kangaskassi, jota käytät mielelläsi aina uudestaan ja uudestaan. Pidä ostoskassit helposti saatavilla: varaa kassi useimmin käyttämäsi repun tai laukun pohjalle, jumppakassiin ja työpaikalle. Ostoskassit tulevat todennäköisemmin käyttöön kun ne kulkevat mukana siellä missä sinäkin.

5. Vältä turha jäte tai valitse hyvin maatuvia vaihtoehtoja

Hedelmille ja vihanneksille kuori on usein kelpo pakkaus. Jos kuitenkin haluat pakata hevi-osaston antimet, kiinnitä kaupassa huomiota siihen, mitä muita kuin pieniä muovipusseja on tarjolla. Useassa K-ruokakaupassa tarjolla on muovipussien lisäksi myös bio- ja paperipusseja. Hyvä vaihtoehto pienelle muovipussille on kestopussi hedelmille ja vihanneksille, joka kestää pitkää ja säännöllistä käyttöä.

Joskus tulee eteen tilanteita kun kertakäyttöastioille ja -aterimille on käyttöä, esimerkiksi mökillä, piknikillä tai juhlissa. Pirkka Eko -sarja tarjoaa 100 % biohajoavia ja kompostoituvia vaihtoehtoja, jotka on valmistettu uusiutuvista materiaaleista. Sarjaan kuuluvat muun muassa lautaset, mukit, kuumakupit ja aterimet. Pirkka paperipillit taas ovat ekologisempi vaihtoehto verrattuna muovipilleihin.

Pirkka EKO kuvitus