Käytetyt paristot ja pienakut mukaan kauppareissulle

Perjantai 11.07.2014 - klo 14.34

Tiesithän, että akkuja tai paristoja ei saa heittää sekajätteeseen? Käytettyjen paristojen ja akkujen palautus onnistuu kätevästi K-ruokakaupassa.

Paristojen ja akkujen kierrätys on nykyään tehokasta, sillä kaikkien K-ruokakaupassa oleviin punaisiin keräyslaatikoihin palautettujen akkujen ja paristojen raaka-aineista jopa 90 prosenttia saadaan uusiokäyttöön.

K-ruokakauppojen paristokeräystä organisoi Recser Oy. Recser Oy:n mukaan kuluttajat kierrättävät kannettavia akkuja ja paristoja innokkaasti. Vuonna 2008 alkaneen kauppakeräyksen myötä paristojen ja akkujen keräysaste on noussut 15 prosentista noin 31 prosenttiin. Vuoden 2016 tavoite on, että akuista ja paristoista kerätään lähes puolet.

Kierrättävä kuluttaja säästää luontoa

Paristojen ja akkujen kierrätyksellä vähennetään haitallisten aineiden, kuten lyijyn ja raskasmetallien pääsyä luontoon, jossa ne imeytyvät maaperään. Samalla vähennetään ympäristökuormitusta käyttämällä akkujen ja paristojen raaka-aineet uudelleen.

K-ruokakauppojen keräyspisteisiin on tärkeää palauttaa myös tavalliset alkaliparistot, joiden osuus kaikista kerätyistä paristoista on yli 80 prosenttia.

Käytetyt paristot ja akut saattavat aiheuttaa palovaaran

Kuluttajien toivotaan kiinnittävän erityistä huomiota paristojen ja akkujen palautusohjeisiin, sillä väärin palautettuina käytetyt paristot ja akut saattavat aiheuttaa palovaaran. Etenkin litiumparistojen ja -akkujen virtanavat pitää aina eristää teippaamalla ne ennen paristokeräyslaatikkoon palauttamista. Lisäksi vuotavat paristot ja akut tulee palauttaa suljetussa muovipussissa.

Käytetyt litiumparistot ja -akut voivat aiheuttaa palovaaran jo kotona, jos niissä on vielä varausta jäljellä, ja niitä säilytetään sellaisenaan laatikoissa ennen keräykseen viemistä. Paristojen ja akkujen virtanavat kannattaakin teipata heti kun ne poistetaan laitteesta, jotta vältytään vaaratilanteilta myös kotona.

Palautus kätevästi K-ruokakauppaan – turvallisuutta unohtamatta

Kuluttajat voivat palauttaa käytetyt paristot ja akut muun muassa K-ruokakauppoihin. Keräyslaatikoita löytyy jo yli 13 000 vähittäistavaraliikkeestä. K-ruokakaupoista keräyslaatikot löydät infopisteestä, kassoilta, pullonpalautuspisteen yhteydestä tai myytävien paristojen vierestä. Mikäli et löydä oman lähikauppasi palautuslaatikkoa, pyydäthän apua henkilökunnalta.

• Teippaa erityisesti litiumparistojen ja -akkujen virtanavat piiloon heti, kun poistat paristot laitteesta. Tunnistat ne Li-alkuisesta merkinnästä. Käytetyt litiumparistot ja -akut voivat aiheuttaa palovaaran jo kotona, jos niissä on vielä varausta jäljellä ja niitä säilytetään sellaisenaan laatikossa.
• Palauta vuotavat paristot ja akut pussissa.
• Punaisiin keräyslaatikoihin voi palauttaa kaikki kodin kannettavat paristot ja akut.

Teollisuusakkujen ja ajoneuvoakkujen keräyspisteet löytyvät osoitteesta: www.kierratys.info.

Nostolistauksessa ei ole tässä yhteydessä mitään listattavaa valituilla parametreillä.