Valkoisella pöydällä valkoisessa kulhossa pullataikina. Vierellä decimitta jauhoa.

Näin onnistut: pullataikina

Julkaistu 6.6.2024

Vastaleivotun pullan tuoksu hurmaa jokaisen kodin, eivätkä voisilmäpullat, korvapuustit ja pullapitkot ole syyttä tuttuja suosikkileivonnaisia. Rakkaudella leivottu pullataikina takaa pehmeimmät ja herkullisimmat pullat kahvipöytään. Nappaa parhaimmat vinkit pullataikinan valmistamiseen ja laita kädet taikinaan!

1. Herkkis hiiva

Pullataikinan kohoamisen ja hiivan toiminnan käynnistämisen edellytyksenä on oikean lämpöinen neste, johon hiiva liuotetaan. Tuorehiivalle sopiva lämpötila on 37 astetta ja kuivahiivalle 42 astetta. Muista, että liian kuumassa nesteessä hiivan toiminta lakkaa! Lämpötilan mittaamiseen voi käyttää vaikkapa elektronista lämpömittaria.

Puolen litran pullataikinaan käytetään 50 grammaa tuorehiivaa tai 2 pussia (à 11 grammaa) kuivahiivaa. Tuorehiiva liuotetaan suoraan nesteeseen. Kuivahiivan voi sekoittaa pieneen määrään jauhoja tai lisätä suoraan nesteeseen. Kohota taikina ja pullat kaksinkertaisiksi lämpimässä ja vedottomassa paikassa, yksi keino on hyödyntää lämmintä vesiallasta.

2. Taikinan ytimessä

Pullataikinan voi valmistaa maidosta, kaurajuomasta tai vedestä. Kananmuna kuohkeuttaa taikinaa, mutta se onnistuu myös ilman munaa. Voi tai leivontamargariini puolestaan pehmentää sitkoa ja parantaa taikinan muotoiltavuutta. Lisää rasva taikinaan huoneenlämpöisenä ja pehmeänä, ei sulana. Lisäksi tarvitaan sokeria makeutukseksi ja hiivan ravinnoksi, sekä suolaa, joka vahvistaa sitkoa ja antaa makua. Pullataikinan maun viimeistelee kardemumma.

3. Vaivaa, vaivaa

Pehmeän pullan salaisuus on oikea määrä jauhoja sekä taikinan kunnollinen vaivaus eli alustaminen. Jauhoja lisätään taikinaan vähitellen koko ajan vaivaten. Vaivatessa taikinaan muodostuu verkkomainen rakenne eli sitko, jonka ansiosta pulla kohoaa ja saa rakennetta. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella vähintään 10 minuuttia. Riittävästialustettu taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Sopiva jauhojen määrä voi vaihdella riippuen jauhojen tuoreudesta: vanhempia kuivempia jauhoja tarvitaa vähemmän kuin tuoreita. Pullataikina saa jäädä mieluummin pehmeäksi kuin napakaksi.

4. Taikinan viime silaus

Voitele kohonneet pullat munalla, maidolla, sokerivedellä tai kahvilla. Pienemmät pullat paistetaan 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 minuuttia, isommat kypsyvät 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 minuutissa.

Katso parhaan pullataikinan resepti!

3 tapaa muotoilla pulla

Kolme hauskaa tapaa muotoilla kauniit pullat. Näin onnistut leipomaan ihanat pullat koko perheelle. Tämän täydellisen pullataikinan avulla saat leivottua niin pikkupullat, korvapuustit kuin marjapiirakat. Testaa sinäkin!

Pullataikinan tarvikkeet näppärästi verkkokaupasta

Leivotaan pullaa!