Näin ruskistat lihasuikaleet

Näin ruskistat lihasuikaleet

Julkaistu 19.11.2018

Perinteinen jauheliha ja lihasuikaleet ovat arkisin tärkeässä osassa suomalaisten ruoanlaitossa. Ne ovat usein helppoja ja nopeita valmistaa ja maustamattomia lihasuikaleita on helppo maustaa oman makunsa mukaisiksi.

Lihaa leikataan suikaleiksi monista eri ruhonosista. Jotta lopputulos ei ole kuiva tai sitkeä, kannattaa painaa mieleen suikaleiden erot ja valmistustavat. Vinkit tarjoaa HK Lihakoulu.

Lihasuikale vai fileesuikale?

Rypsiporsas Lihasuikale nimellä myytävät suikaleet on leikattu esimerkiksi lavasta ja etuselästä, jotka ovat pitkää haudutusaikaa vaativia lihoja. Pitkällä haudutuksella suikaleiden kudosrakenne saadaan mureutumaan. Pitkä aika tarkoittaa tässä tapauksessa useampaa tuntia. Lihasuikaleet eivät siis sovellu nopeisiin wokkeihin tai tacotäytteisiin, mutta niitä kannattaa käyttää pata- ja kastikelihoina.

Rypsiporsas Fileesuikale on nimensä mukaisesti leikattu vain ja ainoastaan ulkofileestä, joten se kypsyy lihasuikaleita huomattavasti nopeammin. Kuumalla pannulla fileesuikale kypsyy nopeammin kuin jauheliha. Jos fileetä kypsentää liikaa, muuttuu se helposti kuivaksi. Fileesuikale sopii siis erinomaisesti nopeisiin arkiruokiin. Maustamattomia suikaleita kannattaa maustaa oman maun mukaan.

Näin onnistut

Fileesuikaleet kypsyvät nopeasti ruskistamalla, mutta lihasuikaleet vaativat mureutuakseen myös pidempää hauduttamista.

  1. Vaihe

Pannu saa olla hyvin kuuma, jotta suikaleet eivät ehdi jäähdyttää pannua liiaksi. Liian viileällä pannulla lihasta irtoaa nestettä ja ruskistuminen ei onnistu. Käytä ruskistamiseen rypsiöljyä ja halutessasi nokare voita.

  1. Vaihe

Ota suikaleet huoneenlämpöön vähintään 30 min. ennen valmistusta. Jos ruskistat suuremman määrän suikaleita, tee se useammassa erässä, jotta pannu ei jäähdy liikaa. Anna suikaleiden ensin ruskistua hetki yhdeltä puoleltaan, ennen kuin alat käännellä niitä. Käänteleminen vain nopeuttaa pannun jäähtymistä.

  1. Vaihe

Kun suikaleet alkavat kunnolla ruskistua, käännä ne ympäri. Tässä vaiheessa voit jo pienentää lieden lämpöä. Kääntele suikaleita, kunnes ne ovat kauttaaltaan ruskistuneet. Mausta suikaleet vasta ruskistamisen jälkeen.