Opiskelijan ruokavinkit

Opiskelijan ruokavinkit

Päivitetty 9.9.2022

Vaikka raha saattaakin opiskeluaikana olla tiukassa, ei opiskelijan ruokaympyrän tarvitse koostua nuudeleista, muroista ja valmisruoasta. Kun taidat muutaman näppärän ruokavinkin, on oman ruokabudjetin hallinta helpompaa ja elät herroiksi pikkurahalla!

Suunnittele, paljonko teet ostat ja valmistat ruokaa. Kukaan ei jaksa syödä samaa ruokaa päiväkaupalla, ja puolitäysi vuoka saattaakin unohtua jääkaappiin homehtumaan. Isoja annoksia kokatessasi pakasta se heti tuoreeltaan sopiviin annosrasioihin, ja sinulla on valmiina useita maukkaita annoksia – vain hetken mikrossa pyörittämisen päässä!

Edullisen ruoan ei tarvitse olla ravintoköyhää! Hyviä proteiininlähteitä löytyy halvalla, niin eläin- kuin kasviproteiineistakin. Lihan, kalan ja maitotuotteiden ohella soijarouhe on erinomainen lisä opiskelijan kuivakaappiin – sillä on helppo korvata esimerkiksi jauheliha ruoassa, eikä se pääse pilaantumaan kuten tuoretuotteet.

Jäikö ruokaa yli? Älä vain heitä sitä roskiin, vaan laita mielikuvitus töihin ja kehittele tapoja hyödyntää ylimääräinen ruoka – tai käytä meidän vinkkejämme avuksi! Ylimääräinen kaurapuuro uppoaa sämpylätaikinaan, jauhelihakastike pizzakastikkeeksi ja perunat pyttipannuksi. Ehtivätkö banaanit mustua, ennen kuin ennätit käyttää niitä? Tarjoa niistä aamupalaksi nopeat ja herkulliset banaaniletut!

Eikö opiskelijakämpästäsi löydy tiskikonetta, tai et muuten vain halua käyttää lukuaikaa tiskaamiseen? Yhdessä vuoassa valmistuvat "ihmeruoat" ovat tenttiinlukuillan pelastus; raaka-aineet kattilaan tai vuokaan, ruoka kypsymään ja takaisin kirjan pariin!

Illallinen kavereille, tai vaikkapa treffit tulossa? Fiinimpi vivahde ateriaan onnistuu niukemmallakin budjetilla. Lihan ei tarvitse olla sisäfilettä: muista kaupassa myös halvemmat ruhonosat, jotka hautuvat vaikkapa padassa muheviksi. Jälkiruoka tuo aterialle aina hieman hienostuneisuutta – kokeile edullisia, helppoja ja nopeita reseptivinkkejämme!

Kasvisten syöminen niiden sesongin mukaan ei ole turhaa ruokahifistelyä, vaan myös taloudellisesti kannattavaa. Satokauden aikaan hedelmät ja vihannekset ovat maukkaimmillaan sekä edullisimmillaan – pidä siis silmällä kaupan hevi-osastoa ja tutustu rohkeasti uusiinkin kasvistuttavuuksiin!

Leipä kuuluu olennaisena osana monen opiskelijankin aamu-, väli- ja iltapaloihin – oletko miettinyt, että leivänkin voisi tehdä kotona itse? Sämpylöiden tai helpon vuokaleivän leipominen ei vaadi maagisia leipurintaitoja tai leipäkonetta, ja tulee kaupasta ostettua leipää halvemmaksi. Leipätaikinaan saa vaivattomasti upotettua myös aamuisen kaurapuuron tai edelliseltä päivältä ylijääneen perunamuusin.

Opettele hyödyntämään tarjoukset! Edullinen jauheliha- tai härkispaketti kannattaa napata kaupasta mukaan, vaikkei juuri sinä päivänä olisikaan tekemässä siitä ruokaa. Pakastimesta ne on helppo myöhemmin kaivaa esiin sopivana hetkenä! K-Ruoka -mobiilisovelluksesta bongaat näppärästi oman kauppasi tarjoukset sekä juuri sinulle suunnatut tarjoukset.