Ilotulitteet ja raketit uudenvuoden juhlintaan

Ilotulitteet ja raketit uudenvuoden juhlintaan

Uusi vuosi 2023 otetaan vastaan räiskyvin raketein. K-Citymarketeista löydät kattavan valikoiman suosittuja ilotulitteita uudenvuoden juhlintaan.

K-Citymarketeissa kattava ilotulitevalikoima

Katso ilotulitustuotteiden kuvasto >>, voimassa 27.-31.12.2022

ILOTULITEPISTEET OVAT AUKI:

  • Tiistaina 27.12. kello 12-18
  • Keskiviikkona - perjantai 28.-31.12. kello 9-21.

Osa kaupoista sulkee aattona aiemmin, tarkista oman kauppasi aukioloajat tästä »

Raketit

Ilotulitus kuuluu tärkeänä osana uudenvuoden juhlintaan. Rakettien ampuminen ja muiden ilotulitteiden käyttö on sallittu 31.12. klo 18:00 - 1.1. klo 02:00 välisenä aikana. Perinteenä se on suunnilleen yhtä vanha kuin joulu, sillä ensimmäisiä bambusta tehtyjä ilotulitteita käytettiin Kiinassa jo Han-dynastian aikana ajanlaskumme alussa. Uudenvuoden ilotulitusperinne tulee niin ikään Kiinasta. Alun perin sillä haluttiin karkottaa pahat henget tulevalta vuodelta.

Raketit ovat ilotulitteista perinteisimpiä. Ne ammutaan maahan asetetun tikun päästä yksitellen luoden erivärisiä värinäytöksiä öiselle taivaalle. Ilotulituksessa raketit ovat usein pääroolissa suuren ja värikkään räjähdyksensä ansiosta. K-Citymarketeista löydät erilaisia raketteja yksittäin ja useamman kappaleen paketeissa.

Padat

Ilotulituspadat ovat yleistyneet viime vuosina, sillä niistä lähtee useampi ilotulite yhdellä sytytyksellä. Padoilla saat ilotulitusnäytöksen ikään kuin avaimet käteen -periaatteella. Yhden sytytyksen ansiosta padat ovat myös turvallisia käyttää.

Tykit ja ilmapommit

Tykit ja ilmapommit ovat vähän kuin raketit, sillä nekin sytytetään useimmiten yksitellen ja ne kohoavat korkealle taivaalle räjähtäen värikkäästi. Tykit ja ilmapommit eroavat tavanomaisista raketeista siinä että ne ovat erittäin äänekkäitä räjähtäessään. Tämä tuo ilotulitukseen mukavan ääniefektin, mutta voi pelästyttää lemmikkieläimiä.

Suihkut ja pienet ilotulitteet

K-Citymarketeista löydät myös pienemmät ilotulitustuotteet kuten tähtisadetikut, kiinalaiset sekä värikkään valosuihkun räjäyttävät suihkupommit. Pieniä ilotulitteita voi käyttää esimerkiksi tuomaan kontrastia ilotulitukseen ja tähtisadetikkuja vaikkapa uudenvuoden juhlissa.  

Suojalasit

Ilotulitteita ampuessa tulee ehdottomasti käyttää suojalaseja. Ilotulitteiden ampujalle ne ovat pakolliset, ja suositelemme niitä myös kaikille katsojille. Koko ilotulitevalikoimamme tuotteet ovat testattuja ja oikein käytettyinä turvallisia. Valikoimastamme löydät myös suojalasit lapsille ja aikuisille turvalliseen käyttöön. Tutustu myös ilotulituksen turvallisuusohjeisiimme >>

5 vinkkiä näyttävään ilotulitukseen

Raketteja voi ampua turvallisuus huomioiden kokonaisuutta suunnittelematta omaksi ja uudenvuoden juhlijoiden iloksi, mutta mikäli haluat luoda hienon ilotulituksen, edes pienen ja lyhyen sellaisen, kannattaa sitä suunnitella hieman etukäteen. Alla 5 vinkkiä näyttävän ilotulituksen järjestämiseen:

1. Päätä budjetti ja ilotulitteet

Ilotulituksessa voi palaa rahaa nopeammin ja enemmän kuin joulupöydässä. Siksi kannattaa päättää ilotulitusbudjetista etukäteen. Hyvin käytettynä pienelläkin budjetilla voi saada toteutettua kauniin ja mieleenpainuvan ilotulituksen. Hyvä idea on yhdistää voimat ja kerätä budjetti koko naapuruston tai kaikkien uudenvuoden juhlijoiden kanssa yhteisesti. Yhteistyö on viisasta myös silloin, jos moni henkilö aikoo ostaa ilotulitteita samoihin juhliin. On parempi suunnitella yhdessä yksi näyttävä ilotulitus kuin monta sekalaista räiskintää pitkin iltaa.

2. Tee alkuvalmistelut päivänvalossa

Hyvä paikka ilotulitukselle on tasainen avoin paikka. Pidä huolta että ampuma-alueellasi ei ole puita, joihin rakettisi voisi osua ja että ilotulituksen seuraajat ovat tarpeeksi kaukana räjähteistä. Muista myös ampua tulitteet yleisöstä poispäin kaikki samaan ilmansuuntaan, jolloin yleisö ei joudu vaaraan eikä heidän tarvitse kääntää päätään ilotulitteita nähdäkseen.

Jos asut kaupungissa, ota selvää saatko ampua raketteja asuinalueellasi vai pitääkö juhlaväen siirtyä illan kohokohtaa varten toiseen paikkaan. Mikäli paikkakunnallasi ei ole lunta johon rakettien tukikeppejä voisi asettaa, tee valmiiksi alustoja kepeille esimerkiksi hiekkasangoista.

3. Suunnittele ilotulitteiden ampumisjärjestys tarkasti

Kenties tärkein askel ilotulituksen onnistumisessa on suunnitella järjestys, jossa ilotulitteet ammutaan. Nyrkkisääntönä jätä näyttävimmät raketit viimeisiksi, sillä ihmiset muistavat ilotulituksestasi kirkkaimmin viimeisimmät raketit. Lopun finaalia varten kannattaakin jättää liki puolet ilotulitusbudjetistasi. Budjetistasi riippuen ilotulituksesi finaali voi kestää puolesta minuutista muutamaan minuuttiin.

Jos tiedät, mitä sävyjä ilotulitteesi luovat räjähtäessään, voit suunnitella myös ilotulituksesi värimaailman. Voit esimerkiksi ensin maalata öisen esityskankaasi kovilla sävyillä kuten sinisellä pehmentäen siitä keltaiseen, vihreään ja viimeiseksi punaiseen. Finaalissa voit sitten esimerkiksi ampua usean värin yhdistäviä suuria raketteja luoden taivaalle aiempien näytösten värit yhdessä. Väreillä voit myös luoda oman juonesi esitykseen.

4. Tasapainota esitystäsi tauoilla

Älä pelkää käyttää lyhyitä parin minuutin taukoja esityksessäsi. Kuten näytelmissä, myös ilotulituksessa voi olla taukoja, jolloin yleisö ehtii hengähtää ja valmistautua uusiin kokemuksiin. Taukojen lisäksi voit myös rytmittää esitystäsi ampumalla rakettien välissä matalammalla räjähtäviä patoja tai pienempiä ilotulitteita säestämään ja valmistamaan tuleviin suuriin raketteihin.

5. Muista turvallisuus

Käytä suojalaseja ampuessa, mutta myös katsoessasi ilotulitusta. Lue ilotulitteiden käyttöohjeet jo hyvissä ajoin ennen niiden käyttöä, vaikkapa lämpimissä sisätiloissa. Käytä aina tuotteita vain ohjeiden mukaisesti. Huomioi tarvittavat turvaetäisyydet, ja varmista että ilotulitteet suunnataan aina turvalliseen paikkaan, poispäin yleisöstä ja rakennuksista.

Iloista ja turvallista uutta vuotta toivottaa K-Citymarket!

Muistathan myös herkulliset uuden vuoden menut