Kurkku (1440x550)

Kurkku on raikkaan mehukas vihannes

Julkaistu 11.3.2024

Kurkku on kaikille tuttu, mehukas ja raikkaan herkullinen kesävihannes. Kurkku kuuluu leivänpäällysten ehdottomaan parhaimmistoon, mutta sopii nautittavaksi myös sellaisenaan ja lukuisissa erilaisissa salaateissa, lämpimissä ruoissa, smoothieissa, kastikkeissa ja mehuissa.

Kurkku on vihreä, pitkulainen ja noin 95 % vettä sisältävä vihannes, joka kuuluu lähes jokaisen suomalaisen pöytään. Kurkku tuo raikkaalla maullaan ja pirteän vihreällä olemuksellaan kesäisen tuulahduksen ruokapöytään, oli vuodenaika sitten mikä tahansa. Tuoreesta kurkusta kannattaa nauttia myös sen kuitupitoinen tummanvihreä kuori.

Mitä eroa on kasvihuonekurkulla ja avomaankurkulla?

Kasvihuonekurkkua nimensä mukaisesti kasvatetaan kasvihuoneissa, kun taas avomaankurkun sadot kasvavat suurimmalta ulkona. Avomaankurkkuja on yleensä saatavilla lähinnä kesäsesonkina. Avomaankurkut ovat kasvihuonekurkkuja pienempiä ja niiden kuori on paksumpi ja rosoisempi kuin kasvihuonekurkulla.

Mitä kurkku sisältää?

Vaikka kurkku on noin 95-prosenttisesti vettä, se sisältää jonkin verran erilaisia ravintoaineita. Kurkussa on muun muassa eri vitamiineja, kuten C-, A- ja K-vitamiinia. Lisäksi kurkusta löytyy eri kivennäis- ja hivenaineita, kuten kalsiumia ja magnesiumia.

Pitääkö kurkku kuoria?

Kurkkua ei kannata kuoria, sillä silloin voi menettää suurimman osan kurkusta saatavista ravintoaineista. Kurkku kannattaa siis ennemmin vain pestä vedellä ja syödä kuorineen.

Mihin käyttää kurkkua?

Kurkku on raikas ja maukas herkku syödä tuoreeltaan. Yksi suosituimpia tapoja syödä kurkku onkin esimerkiksi viipaloituna leivän päällä. Tuore kurkku sopii hyvin myös salaatteihin, dipattavaksi naposteltavaksi ja erilaisiin smoothieihin sekä mehuihin. Kurkkua kannattaa kokeilla myös lämpimissä ruoissa, säilönnässä tai pikkelöitynä. Muiden kasvisten lisäksi grillissä voi pyöräyttää myös kurkut, jotka sopivat kevyeksi lisäkkeeksi raskaammille liharuoille!

Raikkaat reseptit kurkusta

Kurkut ja kurkkusäilykkeet löydät K-kaupastasi

Reseptivinkkejä sesongin raaka-aineista