Assin maailman parhaat kaalikääryleet

Assin maailman parhaat kaalikääryleet

Päivitetty 27.10.2022

Kokeile asiakas Assin herkullista kaalikäärylereseptiä. Assi esittelee reseptiään Superkauppiaat-TV-sarjassa - jakso 4.

Assin maailman parhaat kaalikääryleet

Ainekset:

  • Valkokaali n. 2 kg /(.n 20-25 käärylettä, riippuu kaalin lehtien koosta ja tekeekö pieniäkin kääryleitä)
  • Naudan jauhelihaa 400-600 g
  • Irtonaista riisiä 1-2 dl (tämä määrä raakaa riisiä)
  • Sipulia 1-2 keskikokoista tai isoa
  • Suolaa ja maustepippuria
  • Siirppia
  • Lihaliemikuutioita (Knorr)
  • Maitoa 0.5 1 dl täytetaikinaan/kermaa 10% 2-4 dl kääryleiden valeluun - jos haluaa paistiliemestä kastikkeen varaa kermaa hieman enemmän.

Kaalin käsittely

Koverra kaalin kantaa: tee kantaan ristiviillot ja koverra kantaa pois. Höyrytä kaalia mehumaijassa. Kun kaalin uloimmat lehdet ovat pehmenneet höyryssä, siirrä kaali mehustimen kannen päälle ja siitä alustalle. Irrota lehti kerrallaan ja ohenna lehden ruotia. Voit irrotella lehtia kunnes sisemmät lehdet ovat vielä kovia - siirrä kaali takaisin höyryyn. Tee näin kunnes kaalin sisusta on niin pieni ettei siitä voi enää käärylettä kääriä. Laita lehdet johonkin vuokaan tai kattilaan odottamaan käärimistä.

Sipulin, kaalin sisustan ja riisin käsittely

Pilko sipulia ja kuullota sitä pannulla, lisää pilkottua kaalin sisustaa pannulle kuulottumaan ja pehmenemään. Lisää hiukan suolaa ja halutessasi loraus tummaa siirappia. Tämä seos käytetään kääryleen täytteessä.

Laita vesi kattilaan ja lisää hiukan suolaa ja lihaliemikuutio (käytän itse Knorr kuutioita). Kun lihaliemikuutio on liuennut veteen, maista lientä, onko sopivan suolaista, lisää riisi. Keitä riisi kypsäksi.

Täytteen valmistaminen

Laita jauheliha kulhoon, lisää jauhettua maustepippuria ja suolaa (1-2 tl), sekoittele. Lisää kulhoon kuullotettu sipuli ja kaalin sisustaa. Sekoittele. Lisää vielä riisi. Lisää nyt aluksi . 1 dl joko maitoa tai 10% kermaa ja sekoittele. Täyte saa olla pehmeää, kuitenkin sen verran kiinteää, että sitä voi ruokalusikalla nostella kaalinlehden päälle. Maista maku- täyte saa olla suolaisempaa kuin tavallinen lihapullataikina. Lisää tarvittaessa suolaa. Kaali nimittäin imee suolaisuutta täytteestä.

Kääryleiden kääriminen ja paistaminen

Varaa uunivuoka, (tai vuokia) johon asettelet kääryleet ja jossa ne paistat. Voitele vuoka. Jos sinulla on leivontalusta, ota se avuksi. Kaalin lehdistä nimittäin irtoaa kosteutta ja alusta on helppo kuivata välillä jos tarvetta. Aseta kaalinlehti ohennettu ruoti alaspäin pöydälle. Nosta täytettä reilu ruokalusikallinen kaalin lehden keskikohtaan. Käännä lehteä kannasta päin täytteen päälle ja käännä sivut samoin ja rullaa kääryle valmiiksi. Asettele jokainen kääryle samansuuntaisesti vuokaan.

Murustele pieniä murusia lihaliemikuutiosta kääryleiden lomaan. Lisää pinnalle tummaa siirappia. Paista kääryleet 175 asteisessa uunissa keskitasolla tai kiertoilmauunissa uunin ohjeiden mukaisilla tasoilla.

Kun kääryleiden pinta on saanut kauniin värin, ota vuoka uunista. Nosta käärylerivistä yksi kääryle erilleen, jotta pääset kääntelemään kääryleitä helpommin. Käännä käryleet niin, että ne eivät aukea, jälleen kaikki kääryleet samaan suuntaan. Laita välistä ottamasi kääryle toiseen reunaan. Reunan kääryle saa aina reunasta hiukan enemmän väriä kuin keskeltä. Reunakääryleitä kannattaa siis kääryleitä kääntäessä siirtää keskelle. Maista lientä -onko liemi suolaista vai makeaa. Edelleen muistutus, kaali vaatii melko paljon makua, joten jos suolaisuutta tarvitaan, lisää vielä lihaliemen murusia kääryleiden väliin. Lorauta nyt pinnalle 10% kermaa. Maista vielä lientä. Jatka paistamista. Taas kun kääryleet ovat sopivasti ruskistuneet, toista kääntely, lorauta kermaa ja maista. Siirappiakin voi listätä jos haluaa. Kun kääryleet on jokaiselta sivulta saaneet väriä, voit aloittaa herkuttelun.

Vielä hiukan asiaa

Ostan yleensä 2 kaalia, ja jos löydän suuren jopa 3 kg painavan, otan sen. Höyryttelen sitten kaaleja vuorotellen.

Teen kääryleitä 2:n päivinä. Ensimmäisenä päivänä höryttelen kaait ja valmistelen lehdet odottelemaan seuraavan päivän käärimistä. Täytteen teen myös valmiiksi. Toisen päivänä käärin kääryleet ja paistan ne. Näin kääryleiden teossa ei mene koko päivää. Jos kääryleitä jää yli, pakasta se toista kertaa varten tai laita ns. laatikkoina uuniin. Joskus täyte ei riitä, silloin joutuu tekemään lisää. Tai ylimääräiset kaalinlehdet voi hyödyntää kaalilaatikkoon.

Kääryleet voi myös pakastaa, itse laitan rasioihin.

Reseptiä ei olla testattu K-koekeittiössä

Katso lisää kaalireseptejä täältä!