Syksyistä ulkopuuhaa koko perheelle

Syksyistä ulkopuuhaa koko perheelle

Syksyn raikas ulkoilma suosii ulkoilijaa. Virkistävästä ulkoilmasta kannattaakin lähteä nauttimaan koko perheen voimin.

Tärkeintä on yhdessäolo

Ulkona puuhastelussa vain mielikuvitus on rajana. Yhteisen ulkoiluhetken ei kuitenkaan tarvitse olla täynnä aikataulutettua ohjelmaa, vaan tärkeintä on yhdessäolo.

Paistaako ulkona kaunis syksyinen aurinko? Lähtekää yhdessä päiväkävelylle nauttimaan energiaa antavasta auringosta. Entä jos ulkona on jo pimeää? Käykää iltakävelyllä ihailemassa tähtitaivasta ja haukkaamassa raitista ilmaa ennen nukkumaanmenoa.

Luontoretkellä opitaan ja evästetään

Viikonloppuisin yhteisen kävelyhetken voi venyttää pidemmäksi luontoretkeksi. Retkellä voidaan yhteisvoimin kerätä lehtiä, tunnistaa kasveja tai vaikka leikkiä ulkoleikkejä. Jos lumi on loppusyksystä jo ehtinyt peittää luonnon asukit, tehdään lumesta lyhtyjä, pikkupatsaita ja enkeleitä.

Pidemmälle reissulle pakataan mukaan makoisat eväsleivät ja lämmintä juotavaa, jotka mahtuvat kätevästi pikkuretkeilijän omaan reppuun. Pirteät paahtoleipäkaverit tekevät pikkuretkeilijään takuuvarman vaikutuksen. Katso myös vinkit hyvin säilyviin retkieväisiin.

Tärkeintä retkeillessä on kuitenkin unohtaa kiire ja pysähdellä aika ajoin nauttimaan maisemista – ja tietenkin mainioista eväsherkuista.

Haravoimalla hauska lehtitrampoliini

Syyslehtien tippuessa röykkiöittäin maahan on aika tarttua haravan varteen ja siivota lehdet pihamaalta. Entä jos kävisitte talkoisiin koko perheen voimin? Pikkuharavoijat voivat osallistua pihatalkoisiin kokoamalla pehmeitä lehtikasoja, joissa voi sitten hyöriä, pyöriä ja pomppia kuin trampoliinilla.

Haravointi onnistuu perheen pienimmiltäkin, kun välineet ovat kunnossa. Pienillä haravoilla ja kottikärryillä lehtikasat päätyvät näppärästi tunkiolle – tai valtaviksi pomppukasoiksi.

Leikkiessä aika lentää

Ulkoleikkejä voivat leikkiä aikuisetkin. Opetelkaa ja muistelkaa yhdessä klassikkoleikkejä, kuten kymmentä tikkua laudalla, tervapataa, kirkonrottaa ja peiliä. Pikkuseikkailijat voivat myös päivittää vanhempiensa pelitietämystä ja opettaa heille joitain uudempia ulkoleikkejä.

Lemmikin kanssa syysilmaa nuuhkimaan

Perheen lemmikkikoiran on ulkoiltava säällä kuin säällä. Kun ulos mennään porukalla, on sateellakin hauska lenkkeillä. Lähtekää siis koko konkkaronkka karvakuonon kanssa ulkoilemaan. Porukassa lenkistä tulee paitsi hauska myös astetta reippaampi. Koirakin nauttii, kun mukana on monta leikittäjää.

Jos perheessänne ei ole hännänheiluttajia, kannattaa kysyä, haluaisiko naapurin karvakuono lähteä kanssanne kävelylle. Naapurinnekin ilahtuu varmasti!