Kalakeitto hautuu kattilassa

Kalakeitto hautuu kattilassa

Julkaistu 15.2.2018

Kesä on kalakeittojen luvattua aikaa. Pienemmänkin kalasaaliin saa riittämään, kun keittää siitä keiton, jossa on mukana reilusti kasviksia ja maukas liemi.

Hyvän kalakeiton perusta on maukas liemi

Kuha, siika ja hauki kannattaa perata ja fileoida keittoa varten. Ahven ja made on kätevintä nylkeä. Poista kalafileestä myös ruodot ennen kypsennystä.

Kalan valkuaisaineet hyytyvät jo +65-70 asteen lämmössä. Siksi kalaa ei tarvitse varsinaisesti keittää, vaan se haudutetaan kypsäksi.

Jos käytät kokonaista kalaa, keitä kalan selkäruodosta ja päästä (kidukset poistettu) kalaliemi suolalla maustetussa vedessä ja siivilöi se. Jos käytät valmiiksi fileoitua kalaa tai pakastekalaa, valmista liemi kuutioista tai fondista.

Mausta kalasoppa näin

Perinteisen kalakeiton liemen mausteeksi sopivat kokonaiset maustepippurit, laakerinlehti ja sipuli. Vanhanajan maitopohjaisessa kalakeitossa käytetään mausteena ja suurusteena kuivahtanutta ruisleivän palaa. Kainuulainen kalakeitto on kirkaslieminen, ruisjauhoilla suurustettu keitto.

Venäläinen seljanka on kirkaslieminen ja saa makunsa tomaatista, maustekurkusta ja lisänä nautittavasta smetanasta.

Aasialaisiin kala- ja äyriäiskeittoihin sopivat mausteeksi esimerkiksi kalakastike tai kiinalainen osterikastike. Maukkaan ranskalaisen kala-äyriäiskeiton, bouillabaissen, liemi maustetaan tomaattipyreellä, valkosipulilla ja ripauksella sahramia.