Riistan maustaminen on taitolaji

Riistan maustaminen on taitolaji

Julkaistu 15.2.2018

Riistan maustamisessa maltti on valttia, sillä riistan hienoa makua ei kannata hukuttaa valtavan maustearsenaalin alle. Riistalle sopivat makuparit löytyvätkin luonnosta.

Miten maustaa riista?

Arvokasta riistaa ei kannata hukuttaa voimakkaiden makujen alle, ja moni vannookin riistan maustamisessa vain suolan ja mustapippurin nimeen. Myös luonnon omat mausteet, kuten katajanmarjat, sopivat riistalihan maustamiseen korostamaan riistan luonteikasta makua. Mausta katajanmarjoilla myös perinteikäs poronkäristys.

Marjoista makupari riistalle

Luonnon antimista syntyvät myös riistalihan kaveriksi sopivat hillot, hyytelöt ja soseet. Perinteisen puolukkasurvoksen lisäksi riistan rinnalle käy myös karpalohillo tai pihlajanmarjahyytelö. Mustaherukkahyytelö viimeistelee puolestaan riistalintuaterian, kuten riekonlihan. Marjahilloja ja -mehuja voi käyttää myös lihan marinoimisessa, kastikkeiden maustamisessa sekä patojen nesteinä. Kokeile esimerkiksi lempeää hirvipataa, jossa paistiliha saa ylleen karpalomehumarinadin.

Riistaruokiin sopivat yrtit

Puuvartiset ja hyvin haudutusta kestävät yrtit kuten rosmariini, timjami ja laakerinlehdet sopivat myös riistan maustamiseen, erityisesti erilaisiin patoihin. Myös rakuuna on hyvä yleismauste riistalle, mutta voimakkaan makuisten yrttien kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, jotta riistan hienostunut maku ei peity niiden alle. Voit käyttää riistan maustamiseen myös kuivattuja sieniä, kuten hienonnettuja suppilovahveroita.