Syksy on riistan aikaa
Päivitetty 18.7.2019Suomen metsät ovat täynnä herkullista riistaa. Voimakkaan makuinen riista tuo mukavaa vaihtelua ruokapöytään, joten kokeile rohkeasti eri riistalajeja ja yhdistele niitä luonnon omiin makuihin.
Riista tutuksi
Riistalla tarkoitetaan luonnonvaraisia eläimiä. Riistanpyytäminen luonnosta on luvanvaraista, mutta onneksi riistanhimoisen ei tarvitse mennä K-kauppaa edemmäs metsälle. Kaupan lihatiski sekä pakasteallas tuovat riistan jokaisen ulottuville.
Suomalaisiksi riistaeläimiksi luetaan muun muassa hirvi, peura, jänis, karhu sekä metsä- ja vesilinnut, kuten riekko ja sorsa. Myös poro on yksi suosituimmista riistaeläimistämme. Lisäksi Suomessa syödään ulkomailta tuotua riistaa, kuten saksanhirveä sekä villisikaa.
Mausta riista maltilla
Riista on hyvin voimakasaromista ja vähärasvasta. Riistan maustamiseen sopivat luonnosta tutut maut. Maustamisessa maltti on valttia, sillä liika maustaminen hukuttaa riistan hienon maun. Riistan maustaminen onkin taitolaji, jonka oppii vain hyvillä vinkeillä tai ajan myötä itse kokeilemalla.
Riistasta ruoaksi
Riistasta voidaan valmistaa hyvin monenlaisia ruokia aina kokonaisista paisteista pihveihin ja keitoista pataruokiin. Kypsennyksen kanssa tulee kuitenkin olla tarkkana, sillä riista kypsyy varsin nopeasti ja saattaa ylikypsänä saada maksamaisia makuvivahteita.
Muistathan, että karhu ja villisika kypsennetään aina täysin kypsiksi. Muita riistalihoja voidaan sen sijaan tarjoilla myös mediumina.