Syksy on riistan aikaa

Syksy on riistan aikaa

Päivitetty 18.7.2019

Suomen metsät ovat täynnä herkullista riistaa. Voimakkaan makuinen riista tuo mukavaa vaihtelua ruokapöytään, joten kokeile rohkeasti eri riistalajeja ja yhdistele niitä luonnon omiin makuihin.

Riista tutuksi

Riistalla tarkoitetaan luonnonvaraisia eläimiä. Riistanpyytäminen luonnosta on luvanvaraista, mutta onneksi riistanhimoisen ei tarvitse mennä K-kauppaa edemmäs metsälle. Kaupan lihatiski sekä pakasteallas tuovat riistan jokaisen ulottuville.

Suomalaisiksi riistaeläimiksi luetaan muun muassa hirvi, peura, jänis, karhu sekä metsä- ja vesilinnut, kuten riekko ja sorsa. Myös poro on yksi suosituimmista riistaeläimistämme. Lisäksi Suomessa syödään ulkomailta tuotua riistaa, kuten saksanhirveä sekä villisikaa.

Mausta riista maltilla

Riista on hyvin voimakasaromista ja vähärasvasta. Riistan maustamiseen sopivat luonnosta tutut maut. Maustamisessa maltti on valttia, sillä liika maustaminen hukuttaa riistan hienon maun. Riistan maustaminen onkin taitolaji, jonka oppii vain hyvillä vinkeillä tai ajan myötä itse kokeilemalla.

Riistasta ruoaksi

Riistasta voidaan valmistaa hyvin monenlaisia ruokia aina kokonaisista paisteista pihveihin ja  keitoista pataruokiin. Kypsennyksen kanssa tulee kuitenkin olla tarkkana, sillä riista kypsyy varsin nopeasti ja saattaa ylikypsänä saada maksamaisia makuvivahteita.

Muistathan, että karhu ja villisika kypsennetään aina täysin kypsiksi. Muita riistalihoja voidaan sen sijaan tarjoilla myös mediumina.

Katso Viinipostin riistaviinivinkit täältä