Hirvittävän hyvät hirvireseptit

Hirvittävän hyvät hirvireseptit

Päivitetty 18.7.2019

Hirvenliha on mureaa ja maultaan mietoa. Helpot ja herkulliset hirvireseptimme takaavat maistuvan aterian. Kokeile ja ihastu!

Lokakuussa on meneillään monen hirvieläimen riistakausi, ja tällöin kaupat tarjoavat myös tuoretta riistaa. Pakastin on aina oiva apu, kun haluat valmistaa riistaa. Käristyksiä on tarjolla ympäri vuoden, ja ne ovat nopeaa ja herkullista ruokaa.

Näin valitset laadukkaan hirvenlihan

Hirvenliha on karkeasyistä ja väriltään tummaa. Riistalle ominainen maku on melko mieto ja liha on vähärasvaista ja mureaa. Mitä nuorempaa hirveä sen mureampaa sen liha on. Suomalaista hirveä on yleensä tarjolla lokakuusta joulukuuhun.

Näin kokkaat ja maustat hirvenlihan

Hirvi paloitellaan ja kypsennetään hyvin samalla tavoin kuin nauta. Hirven filee sopii pihveinä pannulla paistettavaksi, entrecôte soveltuu hyvin grillattavaksi. Hyvin raakakypsytetty sisä- ja paahtopaisti ovat ruhon mureimmat paistit. Etuselästä, kyljestä ja potkasta valmistettu keitto on metsästäjien perinneruokaa. Siihen lisätään usein myös sisäelimiä.

Mausta hirvenliha varovasti, jotta miedohko riistan maku säilyy. Suolan ja pippurin lisäksi laakerinlehti ja katajanmarja yleensä riittävät. Voit kokeilla myös valkosipulia ja itämaisia mausteita kuten chiliä ja inkivääriä.

Tärkeintä hirven valmistamisessa on tarkkailla sisälämpötilaa. Paistia tai pihvejä ei saa päästää liian kypsiksi, tai lihasta tulee kuivaa. Paistan fileet kuumalla pannulla voissa ja laitan ne sen jälkeen 225-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi. Sopiva sisälämpötila on 54–60 astetta.

Katso Viinipostin riistaviinivinkit täältä