Pienet asiakkaat oppivat lähikaupassa tärkeitä taitoja – ”Ne ovat aina liikuttavia tilanteita”

Pienet asiakkaat oppivat lähikaupassa tärkeitä taitoja – ”Ne ovat aina liikuttavia tilanteita”

Päivitetty 23.2.2022

Hiidenrannan K-Marketissa kauppias auttaa etsimään sopivan tuotteen, oli se sitten sinitarra tai syntymäpäiväkukka. Hyvä palvelu kuuluu ihan kaikille – ikään katsomatta.

K-Market-logo-680x50

Lähikauppa on paljon muutakin kuin ruokakauppa

K-Market Hiidenrannassa riitti vilskettä, kun se avasi ovensa elokuussa 2020. Lähialueen väki vauvasta vaariin löysi nopeasti tiensä ostoksille uuteen kauppaan, jossa jokainen asiakas saa kauppiaiden lupauksen mukaisesti ”kuninkaallista palvelua”.

Erityisesti karkkiosasto kuhisi lapsia, kun 80-luvulta asti kauppaa odottanut asuinalue Nummelan kupeessa vihdoin sai oman lähimarketinsa, jota kauppias Niina Raiski yhdessä puolisonsa Antin kanssa pyörittää.

”Innostus karkkia kohtaan on sittemmin onneksi hieman laantunut”, Raiskit naurahtavat.

”Lapsia asioi meillä kuitenkin edelleen paljon, hakien välipalaa koulun jälkeen tai pieniä, täydentäviä ostoksia kuten vaikkapa maitoa kotiin.”

KM Hiidenranta 680 x 300

Ensimmäiset kauppareissut ovat tärkeitä

K-Marketeissa lapsiasiakkaat huomioidaan usein esimerkiksi pienillä ostoskärryillä tai ilmaiseksi tarjottavilla banaaneilla, jotka pitävät känkkäränkkää loitolla vanhempien suorittaessa ostoksia. Kun pieni asiakas tulee kauppaan yksin, hän ei välttämättä ole aivan varma ostoksistaan ja saattaa tarvita hieman apua.

Kuninkaallinen palvelu kuuluu kaikille iästä riippumatta.

”Sitä saa K-Marketissa aina”, Antti Raiski sanoo ja kertoo heidän kauppansa erityisestä palvelulupauksesta, joka on juuri kuninkaallista palvelua. Se kuuluu kaikille iästä riippumatta.

Niina Raiski muistaa esimerkiksi tytön, joka oli lähetetty kotoa kesken leivontapuuhien hakemaan kaivattua ainesosaa. Omin avuin sitä ei ollut löytyä ja tuotteen nimikin tuntui vaikealta muistaa.

”Otimme lopulta videopuhelun äidille ja kaivattu tuote löytyikin puhelimen välityksellä hyllyjä katselemalla”, hän kertoo.

Useampia kertoja yksittäinen lapsi tai sisarukset yhdessä ovat käyneet myös ostamassa äideilleen syntymäpäiväkukkia tai lahjoja.

”Ne ovat aina jollain tapaa liikuttavia tilanteita”, sanoo Niina.

KM Hiidenranta 680 x 600

Iloa ja oppia lapsille

Hiidenrannassa asuu runsaasti perheitä, joissa on yhteensä arviolta noin 800 lasta. Kauppa on järjestänyt lapsille muun muassa piirustuskilpailun, hedelmähaasteen ja takapihan lumikinoksille on kutsuttu päiväkotien pikkuväkeä tekemään lumiveistoksia.

”Lapsiasiakkaita kohdatessa muistaa usein itse sen jännityksen, mikä kaupassakäyntiin liittyi”, Niina Raiski sanoo.

Kauppiaspariskunnasta on hauska seurata lapsiasiakkaiden kasvua.­

Jos haluttua tuotetta ei löydy, jännitys saattaa muuttua valtavaksi pettymykseksi. Kerran kaupasta sinitarraa etsineellä lapsella oli tulla suru puseroon, kun tuotetta ei valikoimista löytynyt.

”Hänelle haettiin sitten sinitarraa kaupan toimiston puolelta ja Halloween-koristeiden kiinnittäminen saattoi kotona jatkua”, kertoo Niina ja vahvistaa, että sinitarraa on sittemmin saatu kauppaan lisää.

Kauppaan tulemisen ja tuotteisiin tutustumisen lisäksi myös maksutapahtuma on usein jännittävä hetki. Alkuun rahan käsittely saattaa olla totista ja kankeaa, mutta kokemuksen karttuessa sekin alkaa sujua.

”On ollut ilo seurata sitä oppimista, mitä lapsilla tässäkin asiassa tapahtuu”, Antti Raiski kertoo.

KM Hiidenranta kaupan ulkopuolella 680 x 300

Tuttu ja turvallinen paikka

Tuttuun paikkaan voi tulla myös silloin, kun jokin on hätänä. Taannoin kauppaan saapui kyyneleet silmissään lapsi, joka oli kadottanut puhelimensa. Ensin rauhoiteltiin lasta, sitten kaupasta soitettiin kotiin ja varmistettiin, etteivät vanhemmat ole huolissaan.

”Tämä on paljon muutakin kuin ruokakauppa. Lähikaupassa asiakkaat perheineen tulevat tutuiksi ja kuulumisia vaihdetaan monen kanssa kassalla päivittäin” toteaa Niina.

Hänestä on hauska seurata lapsiasiakkaiden kasvua. Kun kauppa viime elokuussa avattiin, pienimmät kävijät pötköttelivät rattaissa. Nyt he istuvat tai ottavat ensiaskeleitaan ja innostuvat toisinaan tervehtimäänkin.

”On mukava ajatus, että joskus tulevaisuudessa nämäkin pienet tulevat asioimaan meillä ihan itse”, hän sanoo.