Miltä Ahvenanmaa maistuu?

Miltä Ahvenanmaa maistuu?

Päivitetty 21.3.2018

Pääsimme vierailemaan Ahvenanmaalla Pirkka Parhaat -juustojen alkulähteillä. Tutustuimme juustojen valmistukseen Ålandsmejerietin tehtaalla, ja poikkesimme myös maitotilalla tervehtimässä Trygven ja Inger Marien hurmaavaa lehmälaumaa. 

Minulle Ahvenanmaa on aina ollut mystisen kiehtova paikka. Salainen saaristo, jossa merituuli myllertää ja kauniin karut maisemat saavat mielen lepäämään. Joka paikassa meidät otettiin vastaan todella sydämellisesti. Saarta ristiin rastiin ajellessa tuli mieleeni, miksi ihmeessä en ole käynyt täällä useammin?

Mutta miltä Ahvenanmaa oikein maistuu? Ahvenanmaalaiset arvostavat luontoa, merta ja vapautta. Lehmät käyskentelevät vapaasti saariston kalkkipitoisilla ja aurinkoisilla yrttiniityillä. Lehmät vaikuttavat onnellisilta ja stressittömiltä. Sanotaan, että juuri tämä tuo ahvenanmaalaisiin juustoihin aivan oman maun ja luonteen.

Trygve ja Inger Marie maitotilallaan Ahvenanmaalla.

Ahvenanmaalaisessa ruokapöydässä on paljon ylpeydenaiheita. Yksi saaren makuaarteista on perinteikäs mustaleipä, jota leivotaan taidolla ja rakkaudella usean päivän ajan. Jos kutsuisin ystäviäni ahvenanmaalaiseen pöytään, se katettaisiin omenapuiden alle. Tarjolla olisi ainakin kuuluisia juustoja, mustaaleipää, tuoretta kalaa, karitsaa sekä paikallisia vihanneksia ja omenoita. Makuja, joissa on ripaus merituulta ja saariston huumaa.

Poimintoja Ahvenanmaalta

Pohjoismaiden aurinkoisin paikka kesäkuukausina on Ahvenanmaa.

Oluen ystävien kannattaa poiketa Stallhagenin panimolla, joka tarjoaa myös herkullista ruokaa. Tulevaisuuden suunnitelmissa on järjestää laajemmin olutmaistajaisia ja tutustumiskierroksia tehtaalle.

Kastelholman keskiaikainen linna on yksi mielenkiintoisimmista kohteista. Linnan lähistöllä on myös Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo sekä tunnetun ahvenanmaalaisen kokin Michael Björklundin lähiruokaa tarjoava Smakby. Ravintolan yhteydessä toimii myös tislaamo, jossa valmistetaan viiniä, liköörejä ja erilaisia hedelmäviinoja.

Nautical on nuorten ystävysten omistama ravintola, jossa voi nauttia ruokaelämyksiä historiallisesti arvokkaassa satamamiljöössä. Ravintola satsaa sesonkeihin ja paikallisiin tuotteisiin.

Ahvenanmaalainen pannukakku on saaren ehdoton ruokaelämys. Tätä manna- tai riisipuurosta valmistettua paksun mehukasta herkkua voi nauttia aamiaiseksi, jälkiruoaksi tai päivälliseksi.

Suomen omenoista noin 70 prosenttia viljellään Ahvenanmaalla.

Kokeile juustomestarin reseptiä