Pirkka saaristolaiskalapihvit ja -pyörykät - ekologista lähikalaa

Pirkka saaristolaiskalapihvit ja -pyörykät - ekologista lähikalaa

Päivitetty 17.9.2020

Pirkka saaristolaiskalapihvit ja -pyörykät valmistetaan lahnasta, joka on kalastettu kestävästi Itämerestä John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeen periaatteiden mukaisesti. Juhlista Itämeripäivää 27.8. ja kokkaa helppo ateria saaristolaiskalatuotteista!

Vuonna 2017 lanseerattiin Pirkka saaristolaiskalapihvi, joka on sittemmin saanut seurakseen myös pinaattisen version sekä uusimpana saaristolaiskalapyörykät. Kaikki Pirkka saaristolaiskalatuotteet ovat gluteenittomia ja niillä on Hyvää Suomesta -merkki.

Kalapihvit tuotekuvat
Saaristolaiskalapyorykka kuvitus

Särkikalat käyttöön!

Itämeren lahna on yksi alihyödynnettyjä resurssejamme, ja tähän haasteeseen vastaavat Pirkka saaristolaiskalatuotteet. Niiden pääraaka-aineena on lahna, joka on kalastettu kestävästi John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeen periaatteiden mukaisesti. Hankkeen tarkoituksena on kierrättää merkittävä määrä ravinteita meriekosysteemistä maalle särkikaloihin kohdistetulla kalastuksella. Kotimainen särkikala on herkullista ja terveellistä, ja sitä riittää meressä.

Lahnan ja muiden särkikalojen tehokas kalastus on hyväksi Itämerelle, sillä se tasapainottaa rannikkovesien kalaston rakennetta. Ruoan tuotanto on myös yksi suurista Itämeren kuormittajista, ja ravinteiden kierrättäminen kalastamalla vesistöistä takaisin hyötykäyttöön onkin kiertotaloutta parhaimmillaan. Särkikalan hyödyntäminen ihmisten ruoaksi on vastuullinen ja ekologisempi vaihtoehto lihalle tai tuontikalalle.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijoiden laatima Itämeri-laskuri vahvistaa, että Itämerestä kestävästi pyydetyn kalan syöminen on ympäristöteko: se pienentää yksittäisen kuluttajan Itämeri-jalanjälkeä. Särkikalan syömiselle ei ole rajoituksia, sillä vähärasvaisena kalana siinä ei ole havaittu merkittäviä pitoisuuksia haitta-aineista.

Juhlista Itämeripäivää

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Itämeri-ystävällisen ruoan valitseminen on konkreettinen teko, joka myös maistuu herkulliselta! Kokeile alla olevia helppoja reseptejä.