Pirkka
Pirkka saaristolaiskalapihvit

Pirkka saaristolaiskalapihvit

Pirkka saaristolaiskalapihvit valmistetaan kestävää kalastusta edistävän Lähikalahankkeen lahnasta. Ne ovat nousseet yhdeksi suosituimmista pakastekalatuotteista K-ruokakaupoissa, ja saavat nyt uuden maun; pinaatin.

Ekologinen vaihtoehto ruokapöytään

Keväällä 2017 lanseerattu saaristolaiskalapihvi saa nyt uuden maun, kun Pirkka paneroitu saaristolaiskalapihvi pinaatti saapuu kauppoihin! Pirkka saaristolaiskalapihvit ovat gluteenittomia ja niillä on Hyvää Suomesta -merkki.

Suomessa on useita alihyödynnettyjä resursseja. Yksi niistä on Itämeren lahna, jota vielä 70-luvulla syötiin runsaasti, mutta nykyään yhä vähemmän. “Kuluttajat eivät koe lahnaa ruokakalaksi. Siksi halusimme ryhtyä yhteistyöhön Keskon kanssa, jotta lahna saataisiin hyötykäyttöön ja takaisin ruokapöytiin”, Miina Mäki hankkeen takana olevasta John Nurmisen Säätiöstä kertoo.

Kalapihvit tuotekuvat

Eettinen lähikalatuote jokaisen ulottuville

Kalapihvin korkea laatu varmistetaan elintarvikeketjun omavalvonnalla ja katkeamattomalla kylmäketjulla. Kalat lajitellaan ja jäitetään, minkä jälkeen ne kuljetetaan suoraan massattavaksi. Tuoreista, peratuista kaloista erotetaan ruodot ja kala-aines massaamalla ja valmis massa pakastetaan jatkojalostusta varten.

Pihvit valmistetaan Apetit Ruoka Oy:n tehtailla Säkylässä: lahnamassa maustetaan, paistetaan, pakastetaan, minkä jälkeen valmis pakastetuote toimitetaan K-kauppoihin.

Lähikalahanke - särkikalat käyttöön!

Saaristolaiskalapihveissä käytetty kala on Itämeren asialla kalastettu kestävän kehityksen arvojen mukaisesti John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeessa. Hankkeen tarkoituksena on kierrättää merkittävä määrä ravinteita meriekosysteemistä maalle särkikaloihin kohdistetulla kalastuksella. Kotimainen särkikala on herkullista ja terveellistä, ja sitä riittää meressä.

Särkikalojen tehokas kalastus on hyväksi Itämerelle, sillä se tasapainottaa rannikkovesien kalaston rakennetta. Ruoan tuotanto on myös yksi suurista Itämeren kuormittajista, ja ravinteiden kierrättäminen kalastamalla vesistöistä takaisin hyötykäyttöön onkin kiertotaloutta parhaimmillaan. Särkikalan hyödyntäminen ihmisten ruoaksi on vastuullinen ja ekologinen vaihtoehto tehotuotetulle lihalle tai tuontikalalle.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijoiden laatima Itämeri-laskuri vahvistaa, että Itämerestä kestävästi pyydetyn kalan syöminen on ympäristöteko: se pienentää yksittäisen kuluttajan Itämeri-jalanjälkeä. Särkikalan syömiselle ei ole rajoituksia, sillä vähärasvaisena kalana siinä ei ole havaittu merkittäviä pitoisuuksia haitta-aineista.