Pirkka naposteluporkkanat kasvavat Hyytiäisen tilalla Koijärvellä

Pirkka naposteluporkkanat kasvavat Hyytiäisen tilalla Koijärvellä

Päivitetty 4.9.2019

Pirkka naposteluporkkanat ovat kotoisin porkkanaviljelijä Arto ja Heta Hyytiäisen tilalta Forssan Koijärveltä, johon Arton vanhemmat saapuivat viljelemään jo sotien jälkeen.

Porkkanaa Forssan Koijärveltä

Pirkka naposteluporkkanat ovat kotoisin Forssan Koijärveltä, porkkanaviljelijä Arto ja Heta Hyytiäisen tilalta. Arton vanhemmat saapuivat aikoinaan Koijärvelle Karjalan kannakselta sotien jälkeen. ”Nämä olivat sellaisia pieniä siirtolaispaikkoja silloin 50-luvulla. Viljeltävät kasvit täytyi valita tarkkaan, jotta pienestä pinta-alasta saisi elannon”, kertoo Arto tilan alkuajoista. Ajan myötä pieni tila on kasvanut merkittävästi, ja viljelyn oheen on tullut pakkaamo sekö jalostus- ja kuorintatoimintaa. Vuonna 1994 tilan ja muun toiminnan ympärille perustettiin osakeyhtiö Karotia.

Makua viileistä öistä

Arton mukaan Suomi sopii säänsä puolesta hyvin porkkanan viljelyyn. ”Jotta porkkana saa makua, se vaatii myös vähän viileämpiä öitä”. Toki maukkaat porkkanat vaativat myös hyvän maaperän ja onnistuneen lajikevalinnan. Silti huolellisinkaan viljelijä ei voi varautua kaikkeen.”Kun ollaan luonnon kanssa tekemisissä, ihan kaikkea ei voida hallita”, Arto pohtii. ”Nämä haasteet ovat kuitenkin juuri se jokin, joka tekee tästä työstä mielenkiintoista.”

Lottovoittokaan ei saisi lopettamaan

”Uskon, että kiinnostuksen lisäksi tarvitaan aina intohimoa siihen tekemäänsä työhön”, pohtii Arto kysyttäessä viljelijän tärkeimmistä ominaisuuksista. Intohimoa työhön hänellä tuntuu myös riittävän. ”Vaikka voittaisin kuinka paljon lotosta, niin en minä näitä hommia kyllä lopettaisi.” Eikä Arton suhde porkkanoihin rajoitu vain viljelyyn; Arto myös syö porkkanaa hyvin mielellään – ja paljon. ”Vaikka olen kohta jo 50 vuotta syönyt porkkanoita, niin edelleen maistuu. Määrä vaihtelee puolesta kilosta kiloon päivässä, mutta vielä menee joka päivä.”

ARTON VINKKI:
Syö Pirkka naposteluporkkanat sellaisenaan välipalana, tai dippaile vaikkapa hummukseen. Hummus kuva