Oh, honey - makeutta hunajasta

Oh, honey - makeutta hunajasta

Julkaistu 5.6.2018

Makea mehiläisten valmistama hunaja on sataprosenttinen luonnon tuote, joka maustaa myös suolaiset ruoat.

Hunajan maku, väri, koostumus ja tuoksu riippuvat kasveista, joissa mehiläiset pörräävät. Suurin osa suomalaisista hunajista on monikukkahunajia, eli hunaja on peräisin monesta eri mesikasvista.

Mihin hunaja sopii?

Käytä hunajaa ruoanlaitossa, leivonnassa, säilönnässä ja juomien mausteena. Sokerin voi korvata hunajalla osittain tai kokonaan, mutta muista, että hunaja on sokeria makeampaa, eikä sitä tarvita yhtä paljoa.

Hunaja maustaa esimerkiksi hunajaisen siemenleivän, vuohenjuustoleivät, hunajapaahdetun uunifetan, hunajaisen mansikkaboolin tai klassiset hunajasämpylät.

Ruoanlaitossa esimerkiksi Pirkka juokseva hunaja sopii mainiosti wokkiruokiin, Pirkka Luomu hunaja on kiinteää, ja sitä on helppo annostella vaikka teehen ja Pirkka Reilun kaupan juokseva hunaja makeuttaa vaikkapa kotitekoisen myslin.

Joko maistoit näitä?

Chilihunaja sopii aasialaisiin ruokiin ja eukalyptuksen makuiseen teehen. Konjakilla terästetty hunaja viimeistelee aikuisten jälkiruoat. Lettuannokselle voi lusikoida mansikoilla maustettua hunajaa.

**Vinkki! **Hunajaa voi myös maustaa itse. Laita hunajapurkkiin vanilja tanko tai kuivattua timjamia ja anna tekeytyä noin viikon ajan. Poista vaniljatanko.