Kalajuttuja paahtavan auringon alla

Kalajuttuja paahtavan auringon alla

Julkaistu 10.7.2018

Kauppias Teemu tutustui australialaiseen ruokakulttuuriin pintaa syvemmältä.

Vuorokauden lentomatkan jälkeen oli mahtava tuntea iholla Australian kuuman kostea lämpö ja jalkojen alla päivän paahteessa lämmennyt maa. Tunnelma Sydneyssä oli rennon huoleton; surffarit pyöräilivät lauta kainalossa kohti kotia, perheenisät leikittivät lapsiaan paikallisessa puistossa ja rantoja kansoitti sankat joukot aurinkoa palvovia lomalaisia. Olimme kuitenkin ruokamatkalla, joten oli jo aika sukeltaa aussiruokien eksoottiseen maailmaan.

Ensimmäisenä halusin hypätä syvään päähän ja tutkia paikallista ruokakulttuuria pintaa syvemmältä. Hyppäsimme kalastusoppaamme Justinin kanssa veneeseen ja lähdimme etsimään Sydneyn kirkkaisiin vesiin istutettua herkullista valkolihaista Kingfishiä, eli keltapyrstöpiikkimakrillia. Olen aina ollut suuri kalan ystävä, ja työssäni käsittelen sitä melkeinpä joka päivä. Kalastuksessa olen kuitenkin melkoinen keltanokka, joten kun Justin iski käteeni perhovavan, oli ihmetys suuri. Viisi päivää viikossa kalastusreissuja luotsaava Aussi oli kuitenkin mestariopettaja, jonka vinkeillä tämäkin kauppias sai perhon lentämään ennätysajassa. Muutaman tunnin etsinnän jälkeen opit pääsivät myös testiin, ja uskokaa tai älkää, pian veneessä köllötti aito ja oikea Australian Kingfish!

Illalla työn hedelmistä nautittiin uuden tuttavani, Australian Masterchefissäkin kilpailleen Michael Weldonin kanssa. Sijoituttuaan toiseksi vuoden 2011 Masterchefissä itseoppinut kokki on niittänyt mainetta ravintola-alalla, työskennellyt yhteistyössä Australian suuren ruokakauppaketjun Colesin kanssa, ja odottaa jo innokkaana oman ruokaohjelmansa alkamista.

Michaelin ammattituntemusta hyödyntäen kaivoimme valkohiekkaiselle rannalle älyttömän upean biitsibarbecuen, jossa grillattiin herkullisen Kingfishin lisäksi paikallista kampelaa Flatfishiä, sekä minikesäkurpitsaa, kevätsipulia ja tuoreita yrttejä. Paikalliset valkolihaiset kalat ovat juuri sopivan rasvaisia, maukkaita mereneläviä, jotka eivät vaadi mausteekseen kuin sormisuolaa ja hieman sitruunan mehua.

Auringon laskiessa kalliorannan taa täyttyi suomalaisen kauppiaan mieli inspiraatiosta: tällainen ruokakulttuuri istuisi koti-Suomeen kuin nakutettu!

–Kauppias Teemu–