Suomalaisten ruokareviiri ja suhde ruokaan

Suomalaisten ruokareviiri ja suhde ruokaan

Päivitetty 8.2.2019

Haluamme vauhdittaa suomalaisen ruokakulttuurin monipuolistumista sekä tukea elämyshakuisuuden, yksilöllisyyden ja vastuullisuuden nousua.

K-ryhmä selvitti suomalaisten suhtautumista ruokaan laajalla kyselytutkimuksella, joka toteutettiin tammikuussa 2018. Tutkimukseen vastasi 1003 K-Plussa-asiakasta.

Ruoka ja ravitsemus kiinnostavat suomalaisia jopa enemmän kuin ruoanlaitto. Suomalaisten kiinnostus ruokaa ja ravintoa kohtaan on lähes yksimielinen, vain kymmenesosa kertoo, ettei ruoka juuri kiinnosta heitä. Kiinnostus ruoanlaittoa kohtaan jakaa suomalaisia selvemmin niihin, jotka innoissaan laittavat ruokaa (44 %) sekä neutraalimmin ruoanlaittoon suhtautuviin (40 %).

Ruoka ja ravitsemus kiinnostavat suomalaisia – enemmän kuin ruoanlaitto

tutkimustulokset ruokareviiri1

Suhde ruokaan kehittyy ja laajenee vaiheittain. Tunnistimme suomalaisista neljä eri ryhmää:

7 % Ruoka on olennainen osa omaa identiteettiä ja rakas harrastus.
26 % Ruoka on jo selvästi jotain enemmän kuin pelkkää ruoanlaittamisen tai syömisen nautintoa.
44 % Kiinnostus ruokaan on herännyt ja omia taitoja ja tietämystä halutaan aktiivisesti kehittää.
23 % Ruokaan ei ole sen kummallisempaa suhdetta, vaan ruoka on arkinen välttämättömyys.

Ei ole vain yhtä tapaa rakastaa ruokaa

tutkimustulokset ruokareviiri suomalaistensyyt

Mikä suomalaisia estää laajentamasta ruokareviiriä?

  1. Ei ole aikaa etsiä tai kokeilla uusia reseptejä 26 %
  2. Uutuuksien kokeileminen on liian kallista 25 %
  3. Omat taidot eivät riitä 18 %

Mitä muuta löysimme?

Vaikka kiinnostusta ruokaa kohtaan on, suomalaiset pyörittävät arjessaan tyypillisesti 9 eri suosikkiruokaa. Kurkkaa täältä, mitkä ovat suomalaisten suosikkiruoat.

Grillaus on mainio tapa laajentaa ruokareviiriä. Mitä suomalaiset mieluiten grillaavat ja mitkä ovat suosikit kesägrillauksen uutuusresepteistä? Katso täältä mitä suomalaisten grilleissä tirisee.

Lähellä tuotetun ruoan arvostus on vallitseva ja kasvava trendi niin Suomessa kuin maailmallakin. Lue täältä mitä suomalaiset ajattelevat lähiruoasta.

Lue myös K-Ryhmän Kaupan tekijät -blogin kirjoitukset:

Lähde: Suomalaisten ruokareviiri ja suhde ruokaan 2018. K-ryhmän teettämä kyselytutkimus, johon vastasi suomalaista väestöä edustava otos K-Plussa-asiakkaista, n=1003.