Sienestäjien suosikit: rouskut
Päivitetty 1.9.2024Rouskut valtaavat metsät elo-syyskuussa ja ne kuuluvatkin yleisimpiin ruokasieniimme. Rouskut ovat sienestäjien suosiossa, sillä ne on helppo tunnistaa maidonvalkoisesta maitiaisnesteestä. Mitä muuta rouskuista tulisi tietää ja mitä niistä voi valmistaa?
Keitä ennen käyttöä
Rouskulajeja tunnetaan yhteensä yli 300, joista Suomessa tapaa noin seitsemääkymmentä. Monen kokoisina ja värisinä esiintyvät rouskut ovat sienestäjien suosiossa, ja niitä pidetäänkin hyvinä ruokasieninä. Haperoita muistuttavat rouskut erottaa maidonvalkoisesta maitiaisnesteestä, jota vuotaa sienen murtumakohdasta.
Rouskut ovat useimmiten maultaan kirpeän pippurisia. Monet rouskut ovat myös lievästi myrkyllisiä, joten raakana ne aiheuttavat ikäviä suolisto-oireita. Tästä johtuen lähes kaikki rouskut tulisi ryöpätä aina ennen ruoaksi valmistamista. Haaparouskulle riittää viiden minuutin keittoaika, mutta kangas- ja karvarouskua tulee keittää jopa 10 minuuttia. Haapa-, leppä-, kangas- ja karvarousku ovat rouskuista tunnetuimmat ja suosituimmat. Ne kuuluvat myös Ruokaviraston suositeltavien ruokasienien listalle. Rouskut sisältävät B- ja D-vitamiineja, seleeniä sekä kohtuullisesti kuituja.
Lakritsirousku muistuttaa ulkonäöltään hieman kangasrouskua, mutta sitä ei suositella ruokasieneksi. Sen erottaa muista rouskuista kirkas maitiaisneste ja mieto lakritsintuoksu.
Säilö ja kokkaa rouskuista
Rouskut sopivat ryöppäämisen jälkeen mainiosti pakastettaviksi, suolalla säilöttäviksi sekä pikkelöidyiksi etikkaliemessä. Kangasrousku (ruotsiksi pepparriska, pippurirousku) on maultaan kirpeän pippurinen ja onkin parhaimmillaan kermaisessa pippurilla maustetussa sienisalaatissa. Rouskuista syntyy myös herkullisia piiraita. Rouskujen hieman kirpakkaan makuun ihastuneet voivat hyvin korvata resepteissä esiintyvät herkkusienet ja suppilovahverot rouskuilla