K-Plussan säännöt ja tietosuojaseloste päivittyvät 1.11.2022. Lue lisää täältä.
Pikkelöinti maustaa syksyn sadon

Pikkelöinti maustaa syksyn sadon

Pikkelöinti on tapa maustaa kasvikset aromikkaalla etikkaliemellä. Etikaksi sopivat väkiviinaetikka ja erilaiset viinietikat. Riisiviinietikkaa käyttämällä liemeen saa aasialaisen vivahteen.

Sokerin määrää voi halutessaan vähentää. Liemen voi makeuttaa myös hunajalla. Mausteeksi sopivat suolan lisäksi pippurit, chilit, sinapin- ja korianterinsiemenet, neilikka, tähtianis, kanelitanko, laakerinlehti sekä tuoreet yrtit.

Perinteisesti liemi kiehautetaan ja kaadetaan raaka-aineiden päälle. Sen voi myös sekoittaa kiehauttamatta tai mitata liemen ainekset kasvisten joukkoon ja ravistaa sekaisin mummon kurkkujen tapaan.

Pikkelöinti on nopeaa. Huokoiset kasvikset valmistuvat jo vartissa, napakammat muutamassa tunnissa. Pikkelöidyt sienet maistuvat erityisesti riistaruokien kanssa. Valitse pikkelöitäväksi esimerkiksi suppilovahveroita.

Pikkelöintiliemi

Kokeile helppoa 1:2:3-pikkelöintiliemeä! Yhdistä yksi osa etikkaa, kaksi osaa sokeria ja kolme osaa vettä. Lisää suola ja haluamasi mausteet. Etikkaliemessä kasvikset säilyvät pidempään, koska etikan happo estää bakteerien kasvun. Kokeile pikkelöidä kasviksia, hedelmiä ja marjoja eri mausteiden kanssa. Testaa esimerkiksi kaalin ja fenkolin, luumun ja tähtianiksen tai puolukan ja timjamin yhdistelmiä!

3 syytä tykästyä

1) Helppo muunnella

Lientä voi varioida loputtomiin pääraaka-aineen mukaan erilaisia etikoita ja mausteita vaihtelemalla.

2) Uusia makuja

Maukas liemi antaa tutuillekin raaka-aineille uusia makuja ja ihanan rapsakan hapokasta suutuntumaa.

3) Hyödynnä jämät

Pikkelöinti pidentää raaka-aineiden säilyvyyttä. Pikkelöi siis ylimäääräiset vihannekset ja juurekset.

Kokeile tätä: etikkasienet

  • 1 l (300 g) tuoreita suppilovahveroita
  • 1 (100 g) punasipuli

Mausteliemi

  • 1 dl Pirkka etikkaa
  • ½ dl valkoviinietikkaa
  • 2 ½ dl vettä
  • 1 ½ dl sokeria
  • 6 kokonaista neilikkaa
  • 5 kokonaista maustepippuria
  • 5 kokonaista mustapippuria
  • 1 kanelitanko
  • 1 laakerinlehti
  • ¾ tl suolaa

Lisäksi

  • ½ dl tuoretta salviaa hienonnettuna
  1. Puhdista sienet ja leikkaa kahtia tarvittaessa.
  2. Paista sieniä kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan sellaisenaan, ilman öljyä, kunnes niistä irtoaa neste.
  3. Kuori ja suikaloi punasipuli.
  4. Lado sienet, sipulit ja salvia kerroksittain puhtaisiin lasipurkkeihin.
  5. Mittaa mausteliemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Kaada liemi lasipurkkeihin sienten päälle.
  6. Säilytä sienet jääkaapissa.

Ainekset pikkelöintiin saat kätevästi hankittua verkkokaupasta!