Sienten pakastaminen cover

Sienten pakastaminen – 8 vinkkiä, joilla onnistut

Päivitetty 15.7.2024

Sienten pakastaminen on helppo tapa säilöä metsän upeimmat antimet koko talveksi. Nappaa tästä 8 x parasta vinkkiä sienisaaliin pakastamiseen!

1. Putsaa sienet jo metsässä

Perkaa ja puhdista tuoreet sienet, kuten tatit, haperot, kantarellit, lampaankääpä, suppilovahverot tai mustatorvisienet huolellisesti sieniveitsen avulla. Leikkaa pois sienten multaiset jalat ja harjaa pois enimmät roskat jo metsässä, niin perkausoperaatio on helpompi.

2. Toimi nopeasti

Sienet kannattaa käsitellä heti sieniretken jälkeen, sillä tuoreet sienet säilyvät huonosti. Vain hyvälaatuiset sienet kannattaa pakastaa.

3. Kutista sienet pannulla

Paloittele isot sienet. Kuumenna sienet mieluiten pinnoitetulla pannulla ja miedolla lämmöllä pienissä erissä, kunnes niistä irtoaa nestettä. Kuumenna, kunnes neste on haihtunut. Litra sieniä kutistuu pannulla kahdesta neljään desiin.

Älä lisää pannulle rasvaa, sillä se lyhentää sienten säilyvyyttä. Vokkipannu on hyvä väline sienten kuumentamiseen, sillä siihen mahtuu isompi erä kerralla.

Sienet kuvitus 1

4. Pakkaa sienet pakettiin

Jäähdytä kuumennetut sienet ja pakkaa ne sitten pakasterasioihin tai -pusseihin. Pakasta sienet kertakäyttöannoksina ja kirjoita pussin päälle vuosiluku ja mitä sieniä pakkauksesta löytyy. Jos pakastat suuria eriä sieniä, säädä pakastin pakastuslämpötilaan (-25 astetta) jo edellisenä päivänä.

5. Viipaloi osa sienistä tuoreena

Aivan kaikkea ei tarvitse kuumentaa. Priimakuntoiset herkkutatit voit pakastaa myös tuoreena. Leikkaa tatit ohuiksi viipaleiksi, pakasta välittömästi tarjottimella tai lautasella ja pakkaa umpijäisinä pussiin. Pane sieniviipaleet suoraan pakkasesta jäisinä pannulle.

6. Ryöppää sienet kattilassa

Ryöpättynä kannattaa pakastaa sieniä, jotka muutenkin ryöpätään tai keitetään pitkään ennen käyttöä. Tällaisia ovat esimerkiksi haapa- ja karvarouskut ja kangasrouskut eli kangassienet. Myös korvasieniä voi pakastaa, mutta ne pitää ensin keittää kahdesti (vähintään viisi minuuttia kerrallaan, väljässä vedessä, jossa on 1 osa sieniä ja vähintään 3 osaa vetta) ja huuhdella hyvin runsaassa vedessä keittokertojen välillä myrkyn poistamiseksi. Sienten ryöppäys- tai keittovesiä ei saa käyttää ruoanlaittoon. Viilennä sienet ryöppäyksen jälkeen nopeasti viileässä vedessä, valuta ja pakasta.

Tarkista aina ajantasaiset ohjeet ja suositukset sienten käsittelyyn ja mahdolliseen keittoaikaan Ruokaviraston sivuilta!

Rouskut voi pakastaa myös hienonnettuina, jolloin ne on helppo käyttää esimerkiksi mureketaikinaan. Sienisalaattiin käytettäviin rouskuihin voi sekoittaa ennen pakastamista ripauksen suolaa, muihin sieniin suolaa ei tarvitse lisätä.

7. Sulata ja kokkaa sienet

Pakastettuja sieniä on helppo käyttää ruoanlaitossa. Sulata pakastetut sienet jääkaapissa tai huoneenlämmössä ja käytä sulaneena esimerkiksi sienipiirakkaan tai sienikeittoon. Joihinkin ruokiin, kuten esimerkiksi sieni-lihapataan, voit lisätä sienet myös jäisinä. Näin niiden rakenne säilyy erityisen hyvin, eivätkä sienet sitkisty.

8. Käytä sienet noin vuoden kuluessa

Pakastetut sienet säilyvät pakastimessa noin vuoden. Jos lisäät pannulle öljyä tai voita ja ruskistat sienet ennen pakastamista, säilyvyys on vain pari kuukautta.

Katso lisää vinkkejä sienten hyödyntämiseen ruoanlaitossa