Nestekaasuopas grillaajille

Nestekaasuopas grillaajille

Grillaaminen kuuluu suomalaiseen kesään. Kaasulla grillaaminen on edullista, helppoa ja turvallista ja antaa ruoalle herkullisen maun. Vapaa-ajan kaasugrillaamiseen sopivaa Neste Oilin pullotettua nestekaasua eli Neste-tehokaasua löytyy jokaiselle sopivassa koossa ja pullotyypissä.

Minkälaisen Neste-tehokaasupullon valitsen?

Neste-tehokaasua saa erikokoisissa teräs- ja komposiittipulloissa. Pullon kokoa valitessa kannattaa huomioida grillin tarvitsema kaasun määrä sekä kaasun tarve päivässä tai viikossa. Käyttötarkoitus ja mieltymykset ratkaisevat pullotyypin valinnassa. Molempien pullotyyppien nestekaasu on tuoteominaisuuksiltaan samanlaista.

Valitse teräspullo silloin, kun höyrytyskyky on valinnassa ratkaiseva tekijä. Teräspullon korkea höyrytyskyky sopii esimerkiksi Lapin talvisiin olosuhteisiin ja matkailuajoneuvoihin. Teräspullo on täysin kierrätettävä, pitkäikäinen ja helposti kunnostettava. Sillä on erinomainen paineensietokyky ja mekaaninen lujuus. Teräspulloa on saatavilla 2, 5 ja 11 kilon kokoisina.

Teräspullo

Valitse komposiittipullo silloin, kun keveys, kauneus ja käyttömukavuus ovat valinnassa ratkaisevia tekijöitä. Komposiittipullo on läpinäkyvä, joten kaasun määrä on helppo tarkistaa. Pullon pinta on joustavaa ja kestävää erikoismuovia, joka eristää ja suojaa sitä iskuilta ja on käytännössä yhtä luja kuin teräspullo. Komposiittipullo sopii kaikkiin grilleihin ja sitä on saatavilla 5 ja 10 kilon kokoisina. Kauppiaat suosittelevat läpinäkyvää komposiittipulloa sen helpomman käsiteltävyyden ja käyttäjäystävällisyyden vuoksi.

Komposiittipullo

Nestekaasupullon käyttöönotto – muista matalapainesäädin

Kaasupulloon tulee hankkia siihen sopiva matalapainesäädin, joka kiinnitetään kaasupullon ja grillin väliin.  Matalapainesäädin annostelee paloainetta ja varmistaa, ettei kaasua tule pullosta ulos ilman letkukytköstä. Useimmat matalapainesäätimet myydään erikseen niin, että pakkaukseen sisältyy letku ja tarvittavat liittimet.

Tarkista pullo aina ennen käyttöönottoa. Painoventtiilin tiivisterenkaassa ei saa olla halkeamia ja pullon tulee olla ehjä. Käytön aikana pullon on oltava pystyasennossa ja aina grillin sivulle tai taakse sijoitettuna. Nestekaasupullo ei saa olla käytön aikana grillin alatasolla tai grillin ja grillaajan välissä.

Irrota paineensäädin pullosta aina, kun lopetat grillaamisen. Nestekaasupullo irrotetaan matalapainesäätimestä avaamalla vetosokka ja poistamalla pullo.

Venttiili

Nestekaasupullon säilytys, merkinnät ja huoltaminen

Grillauksen jälkeen voit säilyttää kaasupulloa sille tehtaalla rakennetussa säilytyslokerossa tai pystyasennossa grillin alatasolla, kunhan paineensäädin on irrotettuna pulloventtiilistä. Säilytettävän kaasun määrä ei saa ylittää 25 kiloa, ja tyhjätkin pullot tulee säilyttää turvallisuusmääräysten mukaisesti.

Pulloissa on kaksi merkintää: pullon paino tyhjänä eli taarapaino kiloina (esim. 10.2) sekä määräaikaistarkistuksen ajankohta vuosina (esim. 2023). Teräs- ja komposiittipullojen maksimitarkastusvälit ovat eripituiset: teräspullon maksimitarkastusväli on 15 vuotta ja komposiittipullon maksimitarkastusväli on 10 vuotta. Tarkastuksen suorittaa aina täyttölaitos, joten kuluttajan ei tarvitse huolehtia asiasta.

Kuluttaja saa huoltaa ja puhdistaa laitteet sekä vaihtaa letkun ja paineensäätimen. Paineensäädintä vaihdettaessa on syytä varmistaa, että uuden laitteen tekniset arvot vastaavat vanhaan laitteen arvoja.

Grilli ja kaasupullo

Nestekaasun määrän tarkistaminen ja pullon hävittäminen

Nestekaasun määrän tarkistaminen riippuu pullotyypistä. Teräspullon kaasun määrän voi tarkistaa laittamalla sen vaa’alle ja vähentämällä sen vaakapainon pullon päälle merkitystä taarapainosta. Erotus on kaasun määrä. Komposiittipullosta voi sen läpinäkyvyyden ansiosta tarkistaa päältä päin, kuinka paljon kaasua on jäljellä.

Jos pullo on tyhjä, voit vaihtaa sen lähimmällä Neste Oil K-market -asemallasi. Voit tuoda vanhan teräspullon lähimmälle Neste Oil K-market -asemalle joko ”romutukseen”-lapulla varustettuna tai vaihtaa sen uuteen Neste-tehokaasukomposiittipulloon hyvitystä vastaan.

Kuvat: neste.fi