Pirkka ruukkukukkien ja viherkasvien hoito-ohjeet

Pirkka ruukkukukkien ja viherkasvien hoito-ohjeet

Päivitetty 21.2.2019

K-ruokakauppojen valikoimista löydät Pirkka-kukkia ympäri vuoden. Monet Pirkan ruukkukukista sopivat kesällä myös pihalle tai parvekkeelle istutettavaksi. Katso helpot vinkit Pirkka-kukkien hoitoon.

Pirkka ulkokrysanteemi, kausituoteUlkokrysanteemi

Pirkka-ulkokrysanteemi on kaunis alkusyksyn kasvi, joka sopii hyvin pihojen ja parvekkeiden koristeluun.

Hoito-ohje: Ulkokrysanteemi viihtyy parhaiten aurinkoisessa ja valoisassa paikassa ulkona. Ulkokrysanteemi voidaan istuttaa puutarhan aurinkoiseen tai valoisaan paikkaan suoraan maahan tai pitää parvekelaatikkoon istutettuna tai pitää parvekkeella tai terassilla omassa ruukussaan.

Jos istutat ulkokrysanteemin uudelleen, istuta samaan syvyyteen missä kukka on kasvatusruukussaan. Ulkokrysanteemi pidetään tasakosteana, joten sitä voi kastella runsaalla vedellä.

Mikäli ulkokrysanteemi pääsee kuivahtamaan, kasvi toipuu kastelulla, mutta kuivahtaminen lyhentää kukinnan kestoa. Lannoitus kerran viikossa kastelun yhteydessä.

Ulkokrysanteemi jatkaa kukkimista, vaikka kuihtuneita kukkia ei poistaisikaan. Ulkokrysanteemin saa kukkimaan pitkään, syyskesästä pakkasiin asti säännöllisellä kastelulla ja lannoituksella. Ulkokrysanteemi on yksivuotinen, se ei talvehdi. Ulkokrysanteemia on saatavilla elokuussa.

Pirkka Parhaat ulkokrysanteemi   

Ulkokrysanteemi

Pirkka Parhaat ulkokrysanteemi on kaunis alkusyksyn kasvi, joka koristaa pihat ja parvekkeet.

Hoito-ohje: Pirkka Parhaat ulkokrysanteemia hoidetaan kuten Pirkka ulkokrysanteemiakin. Kukka pidetään tasakosteana ja mikäli se pääsee kuivahtamaan, kasvi toipuu kastelulla. Lannoitus kerran viikossa kastelun yhteydessä.

Ulkokrysanteemin saa kukkimaan pitkään, syyskesästä pakkasiin asti säännöllisellä kastelulla ja lannoituksella. Ulkokrysanteemi on yksivuotinen, se ei talvehdi. Saatavuus elokuu. 

Pirkka isokukkainen ruukkuruusuRuukkuruusu

Pirkka ruukkuruusu on perinteinen ruukkukukka. Se sopii sisälle talvella ja kesällä se voidaan istuttaa ulos. Pirkka ruukkuruusu kukkii ulkona koko kesän.

Hoito-ohje: Ruukkuruusu viihtyy huoneenlämmössä ja hieman huoneenlämpöä alemmassa 15-20°C:n lämpötilassa hyvin valoisassa paikassa, mutta suoralta auringonpaisteelta suojassa. Altakastelu on suositeltavin, haalealla vedellä säännöllisesti. Ruukkuruusu tulee kastella kohtuullisesti, se ei saa kuivahtaa eikä seisoa vedessä. Säilytä ruusut erillään etyleeniä tuottavista hedelmistä.

Kesällä ruukkuruusun voi istuttaa parvekelaatikkoon tai puutarhan valoisaan ja lämpimään paikkaan, ulkona kukinta jatkuu ensimmäisiin pakkasiin. Kastelu ja lannoitus säännöllisesti. Ruukkuruusu saattaa talvehtia suojaisessa paikassa talven yli ja kukkia seuraavana kesänä uudelleen. Ruukkuruusu on saatavilla tammikuusta marraskuulle.

Pirkka Saint Paulia ruukku Suomi, kausituoteSaintPaulia

Pirkka St Paulia ruukku on ympärivuotinen ruukkukukka. Säännöllisellä kastelulla ja lannoittamisella Pirkka St Paulia kukkii pitkään.

Hoito-ohje: Saintpaulia viihtyy parhaiten huoneenlämmössä suoralta auringonpaisteelta suojassa, mutta valoisassa paikassa.

Altakastelu on suositeltavin, haalealla vedellä niukasti tarvittaessa. Saintpaulia sietää kevyen kuivahtamisen. Lehdet eivät kestä sumutusta. Saintpaulian kukinnan jatkumista saa edistettyä poistamalla kuihtuneet kukat.

Kesällä kukkaravinnelisäyksen tulee olla niukkaa ja säännöllistä ja talvella vähäistä. Kukka on saatavilla tammikuusta toukokuulle sekä heinäkuusta lokakuulle. Monipakkaus on myynnissä helmikuusta maaliskuulle.

Pirkka rahapuu HollantiRahapuu

Rahapuu on helppohoitoinen ja yksi kestävimmistä viherkasveista. Se viihtyy auringossa, mutta ei suorassa auringonpaahteessa, valoisassa mutta myös varjoisessa paikassa.

Hoito-ohje: Kotona rahapuun voi sijoittaa valoisalle ikkunalle, varjoisaan nurkkaan tai jopa vähävaloiseen kylpyhuoneeseen. Rahapuu tulee kastella kerran kuukaudessa kesällä ja talvella, kesällä hieman enemmän kuin talvella. Rahapuu varastoi vahamaisiin paksuihin mehilehtiinsä vettä ja siten selviää ilman kastelua pitkiäkin aikoja. Multa saa kuivua kastelukertojen välillä. Kesäksi rahapuun voi viedä ulos puutarhaan, parvekkeelle tai terassille. Vain koristekäyttöön.

Pirkka tulilatva HollantiTulilatva

Pirkka tulilatva viihtyy huoneenlämmössä ja viileässä valoisassa paikassa, mutta ei suorassa auringonpaisteessa.

Hoito-ohje: Altakastelu on suositeltavin, haalealla vedellä tarvittaessa. Tulilatva pystyy varastoimaan vettä lehtiinsä ja kestää silloin tällöin kuivahtamisen kastelukertojen välillä.

Tulilatva on kertakukkija ja tarvitsee kukkaravinnetta vain muutaman kerran. Kesällä tulilatvan voi istuttaa parvekelaatikkoon tai puutarhaan.

Pirkka krysanteemi Suomi, kausituoteKrysanteemi

Pirkka krysanteemi on kestävä sisäkukka. Sen värit vaihtuvat sesongin mukaan.

Hoito-ohje: Krysanteemi viihtyy valoisassa paikassa, huoneenlämmössä ja jopa viileämmässäkin. Se viihtyy myös suorassa auringonpaisteessa, mikäli vettä on riittävästi saatavilla Altakastelu on suositeltavin, haalealla vedellä säännöllisesti. Krysanteemi on kertakukkija ja tarvitsee kukkaravinnetta vain muutaman kerran.

Kesällä krysanteemin voi istuttaa parvekelaatikkoon tai puutarhaan. Ruukkukrysanteemia on saatavilla elokuussa.

Pirkka palmuvehka HollantiPalmuvehka

Pirkka palmuvehka on erittäin helppohoitoinen viherkasvi joka sopii kaikenlaisiin olosuhteisiin.

Hoito-ohje: Palmuvehka viihtyy huoneenlämmössä puolivarjoisessa tai varjoisessa paikassa ja suoralta auringonpaisteelta suojassa. Palmuvehka tulee kastella haalealla vedellä kohtuullisesti - kesällä kerran viikossa ja talvella kerran kahdessa viikossa ja kasvualusta on tärkeää antaa kuivahtaa kastelukertojen välissä. Palmuvehka ei siedä altakastelua.

Palmuvehka kasvaa parhaiten kun juuret kasvavat erittäin tiiviisti ruukussa. Se on hyvä uudelleenistuttaa numeroa suurempaan ruukkuun noin ½ vuoden kuluttua ostohetkestä. Vain koristekäyttöön.

Pirkka perhosorkidea 2-vanainen HollantiPerhosorkidea

Pirkka perhosorkidea on kestävä ympärivuotinen ruukkukukka. Kauneutensa ja tyylikkyytensä ansiosta se on suosittu sisustuskukka. Perhosorkidea viihtyy parhaiten huoneenlämmössä suoralta auringonpaisteelta suojassa, mutta valoisassa paikassa. Paras lämpötila on 18–25 °C. Perhosorkidea tarvitsee runsaasti valoa talviaikaan ja kesällä lievästi varjoa. Jotta perhosorkidea kukkisi keväällä, tulisi syksyllä huoneen yölämpötilan olla päivälämpötilaa alhaisempi. Sopivin yölämpötila olisi 11–16 °C, jolloin perhosorkidea virittyisi parhaiten nuppujen muodostukseen. Vähäisessä valossa perhosorkidea ei jaksa kukkia, joten se tarvitsee lisävaloa, kasviloisteputken 30 cm:n etäisyydelle kasvista, mikäli luonnonvalo on riittämätöntä.

Perhosorkidea tulee kastella haalealla vedellä säännöllisesti siten, että se säilyy tasakosteana, mutta kuivahtaa hieman kastelujen välillä. Tärkeintä on, ettei perhosorkidea kuivu liikaa ja etteivät juuret seiso vedessä. Perhosorkidea tarvitsee kastelua, jos juuret ovat muuttuneet vihreästä vaaleiksi tai hopeanharmaiksi. Tällöin helpointa on upottaa ruukku hetkeksi veteen, antaa liikaveden tippua pois ja tarkistaa, että juurten väri muuttuu takaisin vihreäksi. Tarvittaessa voi toistaa kastelun.

Mieto lannoitus säännöllisesti noin kerran kuukaudessa, mutta lannoitus vasta kastelun jälkeen. Kuivaa perhosorkideaa ei tule lannoittaa, koska tällöin juuret helposti vahingoittuvat. Perhosorkidea on trooppisen sademetsän kasvi ja siten viihtyy jatkuvassa kosteassa ilmavirrassa. Perhosorkidea pitää lehtien vesisumutuksesta ja vähäisestä tuuletuksesta tai ilmavirrasta. Tropiikin olosuhteita voi jäljittää siten, että asettaa kukan ritilälle tai reiälliselle tasolle, joka on alustalla. Alustalle kaadettu vesi haihtuessaan kosteuttaa perhosorkidean ympäristön. Mitä korkeampi kosteus, sitä paremmin perhosorkidea viihtyy. Säilytä perhosorkidea erillään etyleeniä tuottavista hedelmistä.

Pirkka syklaamiSyklaami

Syklaami viihtyy parhaiten viileässä ja ilmavassa paikassa suoralta auringonpaisteelta suojassa, mutta valoisassa paikassa.

Hoito-ohje: Altakastelu on suositeltavin haalealla vedellä säännöllisesti. Syklaami ei siedä liiallista kastelua, sumutusta eikä rajuja lämpötilan muutoksia. Säännöllinen mieto lannoitus kastelun yhteydessä.

Syklaamin kukinnan jatkumista saa edistettyä poistamalla kuihtuneet kukat ja lehdet ja säilyttämällä sitä viileässä paikassa, jopa 5 asteen lämpötilassa. Totuttamalla syklaami vähitellen yhä viileämpään lämpötilaan, sitä voi pitää lasitetulla parvekkeella pitkälle syksyyn saakka.

Pirkka hortensia Tanska, kausituoteHortensia

Näyttävä ja herkän kaunis Pirkka-hortensia sopii sekä sisälle että ulos. Pirkka-hortensia kukkii ulkona koko kesän.

Hoito-ohje: Hortensia viihtyy sisällä parhaiten valoisassa tai puolivarjoisessa paikassa, mutta suojassa suoralta auringonpaisteelta. Pidä hortensia tasakosteana. Kastele hortensia upottamalla se veteen. Älä valuta kasteluvettä pois paakusta, koska hortensia ei saa kuivahtaa.

Hortensia viihtyy ulkona aurinkoisessa paikassa. Se voidaan istuttaa ulos puutarhaan suoraan maahan tai isompaan ruukkuun, parvekelaatikkoon tai terassin koristeruukkuun. Pidä hortensia tasakosteana ja lannoita säännöllisesti kasvukauden aikana. Hortensia voi talvehtia eteläisessä Suomessa. Muista tällöin suojata hortensia keväällä hallalta. Kasvukaudan aikana hortensian kukinnon väri voi muuttua vihertäväksi.

Pirkka muurikelloMuurikello

Pirkka-muurikello on kaunis sekä sisälle että ulos sopiva kasvi. Se kukkii ulkona koko kesän.

Hoito-ohje: Muurikello viihtyy huoneenlämmössä ja hieman huoneenlämpöä alemmassa 15–20°C:n lämpötilassa hyvin valoisassa paikassa, mutta suoralta auringonpaisteelta suojassa. Luonnonvalo lisää kukkimista, mutta korkea säilytyslämpötila nopeuttaa kukkimista. Altakastelu on suositeltavin, haalealla vedellä säännöllisesti. Muurikello tulee kastella kohtuullisesti, se ei saa kuivahtaa eikä seisoa vedessä.

Kukinnan jälkeen muurikellon voi istuttaa puutarhan valoisaan ja lämpimään paikkaan. Kesällä muurikellon voi istuttaa parvekelaatikkoon tai puutarhan valoisaan ja lämpimään paikkaan. Tällöin kastelu ja lannoitus säännöllisesti. Muurikello on monivuotinen kukka, joka kestää vähitellen lisääntyvää kylmyyttä jopa pakkasiin asti.

Muurikellon talvehtiminen voi onnistua hyvin peitettynä ja enintään 20°C:n pakkasessa. Mikäli muurikellon talvehtiminen on onnistunut, se alkaa keväällä kukkia ja jatkaa kasvua. Muurikelloa on saatavilla maaliskuusta syyskuulle.

Pirkka ruusubegonia Suomi, kausituoteRuusubegonia

Pirkka-ruusubegonia on kestävä ruukkukukka sisälle ja ulos.

Hoito-ohje: Ruusubegonia viihtyy parhaiten huoneenlämmössä suoralta auringonpaisteelta suojassa, mutta valoisassa paikassa. Altakastelu on suositeltavin, haalealla vedellä säännöllisesti. Ruusubegonia ei saa kuivahtaa eikä seisoa vedessä.

Kesällä ruusubegonian voi istuttaa parvekelaatikkoon tai puutarhan valoisaan ja lämpimään paikkaan. Tällöin kastelu ja lannoitus säännöllisesti. Ruusubebgoniaa on saatavilla helmi-elokuussa.

Pirkka helmililjaHelmililja

Helmililja eli muscari viihtyy parhaiten viileässä, alle 10°c lämpötilassa, parvekelaatikkoon istutettuna tai ruukussaan lasitetulla parvekkeella ja terrassilla. Muscari kastellaan niukasti. Muscari kukkii pitempään ja säilyy kukassaan sitä paremmin mitä alhaisemmassa lämpötilassa se säilytetään. Vähitellen kylmään ilmaan totutettu muscari kestää myös pakkasta, jopa - 10°C saakka.

Huoneenlämmössä kukinta jää lyhytaikaiseksi. Kukinnan jälkeen muscarit istutetaan ulos varsineen ja jäädään odottamaan muscarin seuraavan kevään kukintaa.

Pirkka ruukkulilja, kausituoteRuukkulilja

Pirkka-ruukkulilja on kaunis ulkokukka joka kukkii koko kesän.

Hoito-ohje: Ruukkulilja viihtyy parhaiten hyvin valoisassa ja aurinkoisessa paikassa, mutta suojassa suoralta auringonpaisteelta. Lilja voidaan istuttaa puutarhaan aurinkoiselle paikalle suoraan maahan tai pitää parvekkeella tai terassilla omassa ruukussaan kukinnan ajan. Kukinnan jälkeen lilja voidaan istuttaa puutarhaan, jossa se kukkii uudelleen seuraavana kesänä.

Ruukkuliljaa ei tule kastella liikaa eikä se saa kuivua. Lannoitus ei ole tarpeen kastelun yhteydessä. Huomioi ruukkuliljan hienojakoisen siitepölyn helposti tahraava vaikutus tekstiileihin. Ruukkuliljaa on saatavilla huhti-heinäkuussa.