Milloin sirkkoja saa ruokakaupoista?

Milloin sirkkoja saa ruokakaupoista?

Julkaistu 16.5.2018

Syksyn kuumin puheenaihe on hyönteisruoka. Ensimmäiset elintarvikkeena myytävät sirkat tulevat K-kauppoihin loppuvuodesta. Tulevaisuus on täällä, oletko valmis? 

Sirkkojen ympärillä käy parhaillaan Suomessa positiivinen kuhina. Hyönteisruoka tarjoaa uuden ja kiinnostavan vaihtoehtoisen proteiininlähteen ruokalautaselle. Proteiinipitoisuuden lisäksi hyönteisissä on hyvä rasvahappokoostumus ja runsaasti rautaa. Sirkkojen ja muiden hyönteisten kasvattamista pidetään ekologisena ruoantuotannon vaihtoehtona.

Suomalaisessa ruokakulttuurissa historialliset hetket käsillä

”Olemme seuranneet keskustelua ja pohtineet yhdessä tuotetutkimuksemme ja suomalaisten hyönteistuottajien kanssa, mitkä tuotteet olisivat sopivimmat tuoda ensimmäisenä markkinoille”, paljastaa K-ryhmän päivittäistavarakaupan teollisten tuotteiden osto- ja myyntijohtaja Aki Erkkilä.

Evira on marraskuun alussa julkaissut alaa koskevan ohjeistuksen ja hyönteisruoan myynti voi alkaa marraskuun aikana. Suomessa sallitaan jatkossa kasvatettujen kokonaisten hyönteisten käyttö. Kokonaisia hyönteisiä voidaan myös pilkkoa ja jauhaa, mutta niistä ei saa poistaa osia eikä eristää tai uuttaa ainesosia. Ohjeistuksella Evira haluaa varmistaa, että tuotteet ovat kuluttajille turvallisia, että tuotannossa huolehditaan hyvästä hygieniasta ja että esimerkiksi pakkausmerkinnöissä on oikeat ja riittävät tiedot.

Ensimmäiseksi myyntiin mysli ja snacks-tuote

”K-ruokakauppoihin tuotteita saadaan ensimmäisten joukossa myyntiin vielä tämän vuoden puolella. Ensimmäiset tuotteet ovat sirkkoja sisältävä mysli ja snacks-tuote ja muitakin tuotteita on jo suunnitteilla”, kertoo Erkkilä.