Keittiöveitsen valinta: ammattilaisen vinkit

Keittiöveitsen valinta: ammattilaisen vinkit

Päivitetty 31.1.2020

Millainen keittiöveitsi tavallisen kotikokin kannattaa valita? Näillä vinkeillä osaat valita oikein veitsen ja pitää sen terävänä.

Hyvä keittiöveitsi on terävä, tukeva ja käteen sopiva. Kotikokin kannattaa valita omaan käteen sopiva, laadukas kokkiveitsi. Hyvän veitsen saa jo 50 eurolla, laatuun panostava sijoittaa keittiöveitseen 100–150 euroa. Tärkeintä on teroittaa veitsi säännöllisesti. Kalleimmastakaan käsintaotusta japanilaisesta kokkiveitsestä ei ole paljoa iloa, jos sitä ei pidä terävänä.

Pidä veitsi terävänä

Mitä paksumpaa terästä veitsi on, sitä pidempään se pysyy terävänä. Ammattilaiset teroittavat veitsensä joka päivä. Kotikokin kannattaa hankkia hahloteroitin, jolla veitsen voi helposti teroittaa. Hiomakiven ja -puikon käyttö vaatii enemmän taitoa, jotta hiontakulma pysyy juuri oikeana. Hahloteroittimella hiontakulma on aina oikea, ja veitsi teroittuu muutamalla vedolla.

Hahloteroitin on tarkoitettu ylläpitämään terävyyttä, mutta kunnon kokkiveitsi vaatii sen lisäksi järeämpää teroitusta silloin tällöin. Vie veitsi suutarille teroitettavaksi kerran tai pari vuodessa, se herättää veitsen taas uuteen eloon. Jotkut asiantuntevat keittiötarvikeliikkeetkin teroittavat veitsiä muutaman euron hinnalla.

Valitse veitsi oikeaan tarkoitukseen

Kokkiveitsen ylöspäin kaartuva terä on yleensä 18–25 cm pitkä. Tasapainoinen ja tukevaotteinen kokkiveitsi soveltuu kaikkeen leikkaamiseen, paloitteluun, silppuamiseen ja viipalointiin.

Kokkiveitsen lisäksi kotikokki tarvitsee sahalaitaisen leipäveitsen. Sillä voi leikata leipää, halkaista kakkupohjan tai leikata piirakoita, pasteijoita tai muita leivonnaisia.

Kalaa käsittelevä kotikokki tarvitsee fileointiveitsen. Pitkällä ja terävällä fileointiveitsellä esimerkiksi graavikalan leikkaaminen ohuiksi viipaleiksi onnistuu siististi.

Pienempikokoisten ruokatuotteiden, kuten vihannesten ja hedelmien, käsittelyyn tarvitaan pienempi veitsi. Yleensä vihannesveitsen terä on noin 10–15 cm.

Keittiöveitsen pesu

Keittiöveitsiä ei pidä koskaan pestä astianpesukoneessa. Konepesuaine ja veitsien hakkaantuminen koneessa tylsyttää veitsen ja vahingoittaa kahvaa. Pese veitset aina käsin kuumassa vedessä astianpesunesteellä ja harjalla. Kuivaa veitsi heti, niin terään ei jää läikkiä ja se pysyy kunnossa.

Keittiöveitsen säilytys

Älä säilytä veitsiä aterimien seassa keittiölaatikossa. Paras säilytyspaikka on seinälle asennettu veitsimagneetti tai pöydällä seisova veitsitukki.

Asiantuntija: kokki ja ruokakonsultti Alex Nurmi