Näin käsittelet kalaa

Näin käsittelet kalaa

Kalaherkkujen valmistaminen valmiista kalapalasta on helppoa, mutta mitä tehdä, kun kala on esimerkiksi itse kalastettu tai kokonaisena kalatiskiltä ostettu? Kalan käsittely saattaa mietityttää ensialkuun, mutta toimivilla ohjeilla, asianmukaisilla välineillä ja kärsivällisellä harjoittelulla pääsee pitkälle.

Perkaaminen

Kalan perkaaminen sisältää kalan avaamisen ja sisälmysten poistamisen, eikä ole lainkaan niin vaikea tehtävä kuin monet luulevat. Esimerkiksi silakan perkaaminen ja fileoiminen on helppoa ja nopeaa. Perkaamisessa tarvitset vain veitsen tai sakset ja näppärät sormet välineiksi. Kokonaisen kalan voi valmistaa sellaisenaan: esimerkiksi suolakuoressa kypsennetty kala on näyttävä. Peratun kalan voi myös fileioida tai paloitella.

Fileointi

Lohen fileointi onnistuu parhaiten terävän veitsen, tarpeeksi ison alustan ja kalanruotopihtien avulla. Myös fileointipiikki on hyödyllinen liukkaan kalan leikkaamisessa. Suorita fileointi vasta ennen kalan valmistamista, jotta fileet eivät ehdi pilaantua. Valmiista fileistä voi leikata ja paistaa esimerkiksi lohimedaljongit.

Kalaliemi

Jäljelle jääneistä perkeistä voi keittää kalalientä. Kalaliemen valmistus on helppoa, ja tuloksena on herkullinen ja terveellinen vaihtoehto kaupan valmiille kalaliemikuutioille.

Kokataan kalasta

Kokataan kalaa

Sinua saattaisi kiinnostaa