Näin käsittelet kalaa

Näin käsittelet kalaa

Päivitetty 14.1.2022

Kalaherkkujen valmistaminen valmiista kalapalasta on helppoa, mutta mitä tehdä, kun kala on esimerkiksi itse kalastettu tai kokonaisena kalatiskiltä ostettu? Kalan käsittelyä ei tarvitse jännittää. Näillä vinkeillä fileoit, nypit ruodot ja kuutioit vaivattomasti!

Perkaaminen

Kalan perkaaminen sisältää kalan avaamisen ja sisälmysten poistamisen, eikä ole lainkaan niin vaikea tehtävä kuin monet luulevat. Esimerkiksi silakan perkaaminen ja fileoiminen on todella helppoa ja nopeaa. Perkaamisen apuvälineiksi tarvitset vain veitsen tai sakset ja näppärät sormet. Peratun kalan voi myös fileioida tai paloitella.

Kokonaisen kalan voi valmistaa myös sellaisenaan: suolakuoressa kypsennetty kala tai kokonaisena uunissa paistettu kuha tai siika on näyttävä tarjoiltava.

Fileointi

Tärkeimmät välineet kalan fileoinnissa ovat terävä veitsi ja iso leikkuulauta. Fileoitava kala huuhdellaan ja kuivataan sekä tarvittaessa suomustetaan - kalatiskiltä ostettavista lohikaloista on jo poistettu sisälmykset. Kalan niskaan tehdään viilto ja fileointiveistä kuljetetaan selkärankaa pitkin pyrstöön päin, jolloin filee irtoaa selkärangasta. Kala käännetään ympäri ja toinen filee irrotetaan samalla tavalla. Katso ohjevideo lohen fileoimisesta!

Ruotojen nyppiminen

Ruotojen poistoon näppärin väline on ruotopihdit tai -pinsetit, joilla isot ruodot saa nypittyä helposti, mutta hätätapauksessa kuorimaveitsi ajaa saman asian. "Nappaa ruodon pää kuorimaveitsen terän väliin, paina ruoto terää vasten peukalolla ja nyppäise", vinkkaa kalamestari Lassi-Heikki Kotilainen K-Citymarket Seppälästä.

Ruodot voi irrottaa tuoreesta fileestä leikkaamalla lihan niiden ympäriltä pois, mutta hävikki kasvaa. Helpompaa ja taloudellisempaa on irrottaa ruodot kypsästä kalasta. Esimerkiksi haukifileet voi jauhaa ruotoineen päivineen ja valmistaa massasta pihvejä tai pyöryköitä.

Irrota nahka - tai älä

Nahka poistetaan kalafileestä terävän fileointiveitsen ja kalapiikin avulla. Katso ohjekuvat alta! Kalakeittoa tehdessä kalafilee leikataan ensin pitkiksi soiroiksi ja poistetaan nahka niistä, sitten leikataan soiroista kuutioita.

Joskus nahka kannattaa jättää kiinni fileeseen. Graavikalassa nahka auttaa pitämään kalan koossa siivutusvaiheessa. Uuniloheen voi myös jättää nahkan, sillä se irtoaa näppärästi kypsästä fileestä ja suojaa uunivuokaan tarttumiselta. Pannulla paistettavaan siika-, ahven- tai kuhafileeseen voi jättää suomustetun nahan paikalleen. Se paistuu voissa mukavan rapeaksi.

1. Aseta kala (kuvassa siika) leikkuulaudalle nahka alaspäin. Nosta ruodot näkyviin sormilla sivelemällä. Ota ruodon pää pihteihin ja nyppäise.

Nypi ruodot

2. Leikkaa filee soiroiksi. Paina piikki pyrstöpuolelta fileen läpi leikkuulautaan. Vie veitsi kalan lihan ja nahan väliin, liu'uta varovasti, ja nahka irtoaa.

Leikkaa filee

3. Leikkaa nahattomista soiroista kuutioita. Halkaise tarvittaessa paksummat soirot kahtia. Käytä esimerkiksi keitossa tai padassa.

Kuutioi filee

Älä heitä perkeitä pois, tee kalaliemi!

Jäljelle jääneistä perkeistä voi keittää kalalientä. Kalaliemen valmistus on helppoa, ja tuloksena on herkullinen ja terveellinen vaihtoehto kaupan valmiille kalaliemikuutioille.