Näin onnistut: Siian fileointi

Näin onnistut: Siian fileointi

Julkaistu 9.3.2018

Siika on yksi suomalaisten suosikkikaloista, joka maistuu niin paistettuina fileinä, graavattuna kuin kokonaisenakin kypsennettynä. Siian fileointi on helpompaa kuin uskoitkaan. Katso 6 vaihetta ja pääset pian vaikka porisuttamaan herkullista siikakeittoa.

Fileointiin tarvitset yhden kokonaisen peratun siian. Entä paljonko kalaa pitää painossa mitattuna ostaa? Puoli kiloa kalafileitä riittää noin kahdelle ruokailijalle. Sitä varten tarvitset perkaamatonta kalaa seuraavasti: 

  • Siika 0,9 kg
  • Silakka 1,3 kg
  • Ahven 1,8 kg
  • Hauki 1,2 kg
  • Kirjolohi ja lohi 0,7 kg
  • Kuha 1,2 kg

Näin onnistut 

1. Huuhtele kala tarvittaessa kylmällä vedellä ja kuivaa kevyesti talouspaperilla.

2. Leikkaa terävällä fileointiveitsellä kalan vasempaan kylkeen niskan kohdalle, rintaevän taakse, viillos selkärankaan asti.

3. Käännä veitsi lappeelleen ruodon suuntaisesti ja leikkaa filee irti kuljettamalla veistä mahdollisimman lähellä selkäruotoa pyrstöön saakka.

4. Käännä kala ja irrota oikean puoleinen filee samalla tavalla.

5. Lukitse kalapiikillä filee paikalleen leikkuulautaan ja leikkaa kylkiruodot levymäisenä liuskana pois.

6. Leikkaa fileet irti nahasta siten, että kuljetat fileointiveistä vaakasuorassa aloittaen pyrstöstä, samalla hiukan painaen leikkuualustaa vasten. Vältä sahaavia liikkeitä, jotta fileestä tulee sileäpintainen ja ettei yhtään kalanlihaa jää nahkaan.