Lasten makukoulussa joululaatikot

Lasten makukoulussa joululaatikot

Julkaistu 20.4.2018

Joulun perinneruoista laatikot jäävät usein lapsilta syömättä. Lasten makukoulussa tutustutaan joululaatikoiden maukkaaseen maailmaan yhdessä tekemällä sekä perinteisiä reseptejä hieman soveltaen.

Yhdessä maistelua ja kokkailua

Tutustuta lapsi laatikoihin pikkuhiljaa. Aloittakaa maistelu pieninä annoksina, jokaista laatikkoa erikseen maistellen. Makuihin tottuminen on helpompaa, kun niihin saa tutustua rauhassa yksitellen.

Makujen selventämiseksi voit kertoa ja näyttää lapselle, mistä mikin joululaatikko on tehty. Kun lapsi näkee, että perunalaatikko todella valmistuu perunoista, maidosta ja vehnäjauhoista, myös laatikoiden syömiseen liittyvät ennakkoluulot saattava hälvetä.

Peruna ja porkkana ovat useimmiten lapsille tuttuja, mutta lanttu saattaa olla monelle uusi tuttavuus. Maistelkaa lanttua keitettynä tai sellaisenaan lastuina vaikkapa dippikastikkeen kastaen.

Ota lapset myös mukaan joululaatikoiden valmistamiseen. Osallistuminen ruoan tekemiseen usein innostaa myös sen syömiseen.

Perinnelaatikoiden uudet sovellukset

Joululaatikoita on mahdollista muunnella paremmin lasten makuun sopiviksi erilaisilla jouluisilla mausteilla. Lanttulaatikkoon voi lisätä ripauksen piparkakkumaustetta, porkkanalaatikkoon kanelia ja perunalaatikkoon kardemummaa. Leivonnaisista tutut maut ovat monien lasten mieleen, ja pienet lisäykset maistuvat varmasti aikuisillekin.

Lisäysten sijaan voit halutessasi myös vähentää alkuperäisten laatikko-ohjeiden vahvimpien mausteiden määrää – ne eivät aina välttämättä maistu lapsille. Tällaisia mausteita ovat esimerkiksi inkivääri sekä musta- ja valkopippuri.

Joululaatikoiden syömisestä voi tehdä hauskan ohjelmanumeron. Mitä jos joulumanteli piilotettaisiinkin tänä vuonna riisipuuron sijasta lanttulaatikkoon? Mantelin löytäjä on voittaja vasta, kun lautanen on syöty tyhjäksi!