• Sesongin herkut
  • Erityisruokavaliot

Joulun perunalaatikko

Joulun perunalaatikko tehdään etukäteen ja pakastetaan soseena. Laatikkoon tulee maukas kuori ja sisus on ihanan löysä, hieman toffeemainen.
Joulun perunalaatikko
Testattu K-Ruoka koekeittiössä
  • 12 annosta
  • yli 60 min
  • 85,5 kcal / annos (120g)

Ainekset

12 annosta
    • 1kgPirkka jauhoisia perunoita (punainen pussi)
    • 1/2lkevyt- tai täysmaitoa
    • 1/2dlvehnäjauhoja
    • 1-2rklsiirappia
    • 3/4tlsuolaa

Paistamiseen

    • n. 3dlkevyt- tai täysmaitoa
    • n. 20gvoita

Valmistus

yli 60 min
  1. Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi suolattomassa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja soseuta perunat sähkövatkaimella. Anna perunoiden jäähtyä hieman. Kaada joukkoon kylmä maito.
  2. Lisää jauhot, siirappi ja suola. Kaada seos isoon pakastusrasiaan tai rasioihin ja pakasta. (Sose sulaa nopeammin, jos pakastat sen useampaan pieneen rasiaan.) Paista laatikko vasta tarjoamispäiväna.
  3. Anna perunasoseen sulaa vähintään yön yli jääkaapissa.
  4. Siirrä sose voideltuun korkeareunaiseen ja isoon uunikulhoon, mieluummin yhteen isoon kuin kahteen pienempään. Sekoita joukkoon maito. Seoksen kuuluu olla vellimäistä. (Täytä uunikulho max 3/4 täyteen, ettei laatikko kuohu yli.) Lisää pinnalle voinokareita.
  5. Paista 225 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes sose alkaa kuplia ja kuorta alkaa muodostua. Alenna uunin lämpötilaa 150 asteeseen ja jatka paistamista 2-3 tuntia. Mitä kauemmin laatikkoa paistetaan, sitä parempaa siitä tulee. Valmiissa laatikossa on ihana, tumma kuori, jonka alta paljastuu vellimäinen sisus.

Ravintosisältö perannos 120g100 g

  • 85,5 kcal358 kJ
  • Proteiinia2,93 g
  • Hiilihydraatteja13,6 g
  • Rasvaa1,96 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kommentoi

Arvosana reseptille14
  • Leena23.12.2015

    Hyvä ja helppo! Vähän lisää siirappia ja 1tl kanelia. Nam. Onnistuu varmasti ja saat kehuja:)

  • Timo19.12.2015

    Hyvää tuli. Tosin laitoin suolaa 1 tl ja lisäsin enemmän myös siirappia. Laatikkon saa helposti tasaiseksi sähkövatkaimella vaikka perunat kuorii ennen keittämistä. Reseptissä sanotaan 12 annosta. Kyseinen resepti on kyllä lähempänä kuutta annosta.

  • Kuluttajapalvelu15.12.2015

    Reseptihausta löytyy myös perunalaatikkoreseptejä, joissa perunat on keitetty kuorineen ja kuorittu kuumina. Tällaisia reseptejä ovat: imelletty perunalaatikko ja imelletty kardemumma-perunalaatikko.

  • Riitta14.12.2015

    Kuten edellinen kommentoija sanoi, perunat tulee kuoria vasta kypsinä ja kuumina. Perunalaatikosta tulee möykkyistä, eikä,ollenkaan sileää kuin pitäisi, jos kuorii perunat ennen keittämistä. Mielestäni ohjeessa on suorastaan virhe.

  • Annu10.12.2015

    Perunat tulee keittää kuorineen ja kuoria heti kypsänä ja kuumana..Iso ero laatikon maussa kun näin teet.