Joulun perunalaatikko
- Annosmäärä12 annosta
- Valmistusaikayli 60 min
- Kasvis (lakto-ovo)
- Kananmunaton
- Kasvis (lakto-ovo)
- Kananmunaton
Ainekset
1 kg | Pirkka jauhoisia perunoita (punainen pussi) tai |
1/2 l | kevyt- tai täysmaitoa tai |
1/2 dl | vehnäjauhoja tai |
1–2 rkl | siirappia tai |
3/4 tl | suolaa tai |
Paistamiseen | |
---|---|
n. 3 dl | kevyt- tai täysmaitoa tai |
n. 20 g | voita tai |
Ravintosisältö
Energia | 419 kJ / 100 kcal |
Rasva | 2,1 g |
josta tyydyttynyttä | 1,3 g |
Hiilihydraatit | 16,1 g |
josta sokereita | 4,2 g |
Proteiini | 3,3 g |
Suola | 0,4 g |
Valmistus
Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi suolattomassa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja soseuta perunat sähkövatkaimella. Anna perunoiden jäähtyä hieman. Kaada joukkoon kylmä maito.
Lisää jauhot, siirappi ja suola. Kaada seos isoon pakastusrasiaan tai rasioihin ja pakasta. (Sose sulaa nopeammin, jos pakastat sen useampaan pieneen rasiaan.) Paista laatikko vasta tarjoamispäiväna.
Anna perunasoseen sulaa vähintään yön yli jääkaapissa.
Siirrä sose voideltuun korkeareunaiseen ja isoon uunikulhoon, mieluummin yhteen isoon kuin kahteen pienempään. Sekoita joukkoon maito. Seoksen kuuluu olla vellimäistä. (Täytä uunikulho max 3/4 täyteen, ettei laatikko kuohu yli.) Lisää pinnalle voinokareita.
Paista 225 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes sose alkaa kuplia ja kuorta alkaa muodostua. Alenna uunin lämpötilaa 150 asteeseen ja jatka paistamista 2–3 tuntia. Mitä kauemmin laatikkoa paistetaan, sitä parempaa siitä tulee. Valmiissa laatikossa on ihana, tumma kuori, jonka alta paljastuu vellimäinen sisus.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
- Pirkka kevytmaito 5dlHinta 0,75/kpl1,50/l
- Valio voi 400g pöytärasia normaalisuolainen vlaktHinta 4,55/kpl11,37/kg
- Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkeaHinta 2,15/kpl2,15/kg
- Jakobsens Luomu tumma agavesiirappi 350gHinta 3,39/kpl9,69/kg
- Pirkka jodioitu ruokasuola 1kgHinta 1,19/kpl1,19/kg
- Peruna jauhoinen harjattuHinta 0,99/kg
- Pirkka suomalainen kevytmaito 1,5lHinta 1,79/kpl1,19/l
- Pirkka suomalainen kevytmaito 1lHinta 0,99/kpl0,99/l
- Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainenHinta 2,99/kpl14,95/kg
- Valio palavoi 500g normaalisuolainenHinta 3,99/kpl7,98/kg
- Pirkka suomalainen puolikarkea vehnäjauho 2kgHinta 1,75/kpl0,88/kg
- Plussa-etu −18 %Myllärin Leivontakarkea vehnäjauho 2kgPlussa-kortillaEtuhinta 1,79/kpl0,90/kgIlman Plussa-korttia 2,19/kpl
- Dansukker tumma siirappi 750gHinta 2,59/kpl3,45/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 125gHinta 0,99/kpl7,92/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 600gHinta 1,75/kpl2,92/kg
Voisit pitää myös näistä
- yli 60 min3,7(152 arviota)
- 30 - 60 min3,8(27 arviota)
- yli 60 min3,7(10 arviota)
- 30 - 60 min4,0(1 arvio)
- 30 - 60 min4,3(23 arviota)
- 30 - 60 min3,7(9 arviota)
- yli 60 min4,0(65 arviota)
- yli 60 min3,6(124 arviota)
Arvostele resepti
- Ei kuivu eikä korppuunnu10 kuukautta sittenImellettyä perunalaatikkoa ei makeuteta siirapilla eikä sokereilla. Makeus saadaan aidosti imeltämällä. # Valmistus: # Kuori perunoita 1 kg kattilaan - halkaise isot perunat ja keitä perunat kypsiksi suolattomassa niukassa vedessä. Huomioi että niukka vesimäärä jää soseeseen. Soseuta perunat niukkaan keittoveteeen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä, tönkkösose ei aina edes imelly. Jäähdytä sose välillä sekoittaen ja suurta huolellisuutta noudattaen noin 70-76 asteiseksi. Lisää jauhoja ½-1 desilitra vähitellen ja samalla sekoittaen 70-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Mitään muita aineksia ennen imeltymistä ei saa lisätä, koska varsinkin suola ja rasva ja muutkin aineet haittaa imeltymistä tai estää imeltymisen lähes kokonaan. Laita perunoista, niukasta keittovedestä ja jauhoista valmistettu sose kattilassa noin 70 asteiseen uuniin. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Maistamalla voit seurata imeltymisen edistymistä. Voit lisätä voita noin 30-50 g imellettyyn soseeseen viipaleina sulamaan. Lisää maitoa niin että saat kevyesti puuromaisen soseen. Lisää suolaa 1 teelusikallinen tässä vaiheessa. Jos haluat, voit maustaa hillitysti muskotilla ja valkopippurilla. Sekoita tasaiseksi. Laita sose voideltuun korkeareunaiseen lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voilastuja tai voinokareita. Jos haluat, niin pinnalle voi sirotella kevyesti korppujauhoa. Paista aluksi noin 200-210 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia. # # # Kun paistat täysiä vuokia miedossa lämpötilassa saat mehevän imelletyn perunalaatikon ja kuivahtamista ja korppuuntumista ei pääse tapahtumaan.
- Siirapilla makeutettu1 vuosi sittenSiirapilla makeutettu perunalaatikko. Helppo ja hyvä ympärivuotinen ruoka. ******* Siirapilla makeutettu perunalaatikko valmistuu varsin yksinkertaisista aineksista: 1 kg perunoita, 30-50 grammaa voita, ½ desilitraa vehnäjauhoa, 0,5 litraa maitoa - maidon määrä vaihtelee runsaasti, ½-1 desilitraa tummaa siirappia - tumma siirappi antaa kauniin värin, 1 teelusikallista suolaa. Valmistusohjekin on aika helppo: Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi niin vähässä vesimäärässä, että vesi voi jäädä soseeseen.Soseuta perunat suoraan keittoveteen. Lisää soseeseen voi siivuina sulamaan. Lisää maito niin että saat sakeahkon, mutta selvästi sakean vellimäisen soseen. Lisää jauhot, siirappi ja suola. Sekoita sose tasaiseksi. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Paista aluksi 225 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötilaa noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu. Näin menetellen voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paista siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
- Hajoavien jauhoisten perunoiden kuoriminen on viheliäistä puuhaa.2 vuotta sittenKypsennettäessä hajoavat jauhoiset perunat kannattaa kuoria raakoina ennen kypsentämistä. Kypsennettäessä hajoavat perunat aiheuttaa melkoiset keittotappiot ja kuorimistappiot, koska kuorien mukana menee perunaa hukkaan melkoiset määrät. Muutenkin hajoavien perunoiden kuoriminen on suorastaan viheliäistä puuhaa. Kiinteissä perunoissa ei niin väliä vaikka kuorii kypsinä, koska käytännössä kuorimistappioita ei muodostu.
- Aito arkinen imelletty perunalaatikko3 vuotta sittenArkinen aito imelletty perunalaatikko - myös joulupöytään. Monien mielestä aito imelletty perunalaatikko on parasta myös joulupöydässä. Lisämakeutusta siirapilla ja millään muullakaan ei tarvita. Aito imeltämällä saatu makeus on parasta aidossa imelletyssä perunalaatikossa. Ainekset: 1kg Pirkka jauhoisia perunoita (punainen pussi) Onnistuu kaikista lajikkeista 1/2 litraa kevyt- tai täysmaitoa. Määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla. 1/2dl vehnäjauhoja 3/4tl suolaa 20-50g voita Valmistus: 1. Kuori perunat kattilaan ja keitä ne kypsiksi suolattomassa vähässä vedessä. Soseuta perunat kattilassa perunasurvimella tai sähkövatkaimella vähään veteen, niin että saadaan sakea puuro. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Mitään muuta ei lisätä. 2. Jäähdytä sose huolellisesti alle 78 asteiseksi. Hyvä lämpötila on 74-76 astetta. 3. Lisää 74-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen jauhot ja sekoita nopeasti. 4. Laita sose kattilassa imeltymään 65-70 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. 5. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi lastuina sulamaan. Lisää suola. Lisää maitoa niin että saadaan notkea sose. 6. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Jos haluuaa, pinnalle voi ripotella korppujauhoa. 7. Paista 225 asteessa, kunnes sose alkaa kuplia ja kuorta alkaa muodostua. Alenna uunin lämpötilaa 140 asteeseen ja jatka paistamista 2-3 tuntia.
- Soseutetaan Keitinveteen5 vuotta sittenEi mitään väliä keittääkö perunat kuorineen tai kuorittuina. Nykyisin usein suositellaan perunoiden kuorimista ennen keittämistä ja perunat keitetään vähässä vedessä ja soseutetaan suoraan keitinveteen.
- Sari5 vuotta sittenMeillä joudun tekemään kaikki joululaatikot kauramaidolla.
- Leena7 vuotta sittenHyvä ja helppo! Vähän lisää siirappia ja 1tl kanelia. Nam. Onnistuu varmasti ja saat kehuja:)
- Timo7 vuotta sittenHyvää tuli. Tosin laitoin suolaa 1 tl ja lisäsin enemmän myös siirappia. Laatikkon saa helposti tasaiseksi sähkövatkaimella vaikka perunat kuorii ennen keittämistä. Reseptissä sanotaan 12 annosta. Kyseinen resepti on kyllä lähempänä kuutta annosta.
- Kuluttajapalvelu7 vuotta sittenReseptihausta löytyy myös perunalaatikkoreseptejä, joissa perunat on keitetty kuorineen ja kuorittu kuumina. Tällaisia reseptejä ovat: imelletty perunalaatikko ja imelletty kardemumma-perunalaatikko.
- Riitta7 vuotta sittenKuten edellinen kommentoija sanoi, perunat tulee kuoria vasta kypsinä ja kuumina. Perunalaatikosta tulee möykkyistä, eikä,ollenkaan sileää kuin pitäisi, jos kuorii perunat ennen keittämistä. Mielestäni ohjeessa on suorastaan virhe.
- Annu7 vuotta sittenPerunat tulee keittää kuorineen ja kuoria heti kypsänä ja kuumana..Iso ero laatikon maussa kun näin teet.