Joulun perunalaatikko  Testattu K-Ruoka koekeittiössä

Joulun perunalaatikko

  • Annosmäärä12 annosta
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Kasvis (lakto-ovo)
  • Kananmunaton
Joulun perunalaatikko tehdään etukäteen ja pakastetaan soseena. Laatikkoon tulee maukas kuori ja sisus on ihanan löysä, hieman toffeemainen.
  • Kasvis (lakto-ovo)
  • Kananmunaton

Ainekset

12 annosta
1 kg
 
Pirkka jauhoisia perunoita (punainen pussi)
tai
1/2 l
 
kevyt- tai täysmaitoa
tai
1/2 dl
 
vehnäjauhoja
tai
1–2 rkl
 
siirappia
tai
3/4 tl
 
suolaa
tai

Paistamiseen

n. 3 dl
 
kevyt- tai täysmaitoa
tai
n. 20 g
 
voita
tai

Ravintosisältö

Energia
419 kJ / 100 kcal
Rasva
2,1 g
josta tyydyttynyttä
1,3 g
Hiilihydraatit
16,1 g
josta sokereita
4,2 g
Proteiini
3,3 g
Suola
0,4 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

yli 60 min

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi suolattomassa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja soseuta perunat sähkövatkaimella. Anna perunoiden jäähtyä hieman. Kaada joukkoon kylmä maito.

Lisää jauhot, siirappi ja suola. Kaada seos isoon pakastusrasiaan tai rasioihin ja pakasta. (Sose sulaa nopeammin, jos pakastat sen useampaan pieneen rasiaan.) Paista laatikko vasta tarjoamispäiväna.

Anna perunasoseen sulaa vähintään yön yli jääkaapissa.

Siirrä sose voideltuun korkeareunaiseen ja isoon uunikulhoon, mieluummin yhteen isoon kuin kahteen pienempään. Sekoita joukkoon maito. Seoksen kuuluu olla vellimäistä. (Täytä uunikulho max 3/4 täyteen, ettei laatikko kuohu yli.) Lisää pinnalle voinokareita.

Paista 225 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes sose alkaa kuplia ja kuorta alkaa muodostua. Alenna uunin lämpötilaa 150 asteeseen ja jatka paistamista 2–3 tuntia. Mitä kauemmin laatikkoa paistetaan, sitä parempaa siitä tulee. Valmiissa laatikossa on ihana, tumma kuori, jonka alta paljastuu vellimäinen sisus.

Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 3,1 (112 arviota)

  • Ei kuivu eikä korppuunnu
    1 vuosi sitten
    Imellettyä perunalaatikkoa ei makeuteta siirapilla eikä sokereilla. Makeus saadaan aidosti imeltämällä. # Valmistus: # Kuori perunoita 1 kg kattilaan - halkaise isot perunat ja keitä perunat kypsiksi suolattomassa niukassa vedessä. Huomioi että niukka vesimäärä jää soseeseen. Soseuta perunat niukkaan keittoveteeen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä, tönkkösose ei aina edes imelly. Jäähdytä sose välillä sekoittaen ja suurta huolellisuutta noudattaen noin 70-76 asteiseksi. Lisää jauhoja ½-1 desilitra vähitellen ja samalla sekoittaen 70-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Mitään muita aineksia ennen imeltymistä ei saa lisätä, koska varsinkin suola ja rasva ja muutkin aineet haittaa imeltymistä tai estää imeltymisen lähes kokonaan. Laita perunoista, niukasta keittovedestä ja jauhoista valmistettu sose kattilassa noin 70 asteiseen uuniin. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Maistamalla voit seurata imeltymisen edistymistä. Voit lisätä voita noin 30-50 g imellettyyn soseeseen viipaleina sulamaan. Lisää maitoa niin että saat kevyesti puuromaisen soseen. Lisää suolaa 1 teelusikallinen tässä vaiheessa. Jos haluat, voit maustaa hillitysti muskotilla ja valkopippurilla. Sekoita tasaiseksi. Laita sose voideltuun korkeareunaiseen lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voilastuja tai voinokareita. Jos haluat, niin pinnalle voi sirotella kevyesti korppujauhoa. Paista aluksi noin 200-210 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia. # # # Kun paistat täysiä vuokia miedossa lämpötilassa saat mehevän imelletyn perunalaatikon ja kuivahtamista ja korppuuntumista ei pääse tapahtumaan.
  • Hajoavien jauhoisten perunoiden kuoriminen on viheliäistä puuhaa.
    3 vuotta sitten
    Kypsennettäessä hajoavat jauhoiset perunat kannattaa kuoria raakoina ennen kypsentämistä. Kypsennettäessä hajoavat perunat aiheuttaa melkoiset keittotappiot ja kuorimistappiot, koska kuorien mukana menee perunaa hukkaan melkoiset määrät. Muutenkin hajoavien perunoiden kuoriminen on suorastaan viheliäistä puuhaa. Kiinteissä perunoissa ei niin väliä vaikka kuorii kypsinä, koska käytännössä kuorimistappioita ei muodostu.
  • Soseutetaan Keitinveteen
    6 vuotta sitten
    Ei mitään väliä keittääkö perunat kuorineen tai kuorittuina. Nykyisin usein suositellaan perunoiden kuorimista ennen keittämistä ja perunat keitetään vähässä vedessä ja soseutetaan suoraan keitinveteen.
  • Sari
    6 vuotta sitten
    Meillä joudun tekemään kaikki joululaatikot kauramaidolla.
  • Leena
    8 vuotta sitten
    Hyvä ja helppo! Vähän lisää siirappia ja 1tl kanelia. Nam. Onnistuu varmasti ja saat kehuja:)
  • Timo
    8 vuotta sitten
    Hyvää tuli. Tosin laitoin suolaa 1 tl ja lisäsin enemmän myös siirappia. Laatikkon saa helposti tasaiseksi sähkövatkaimella vaikka perunat kuorii ennen keittämistä. Reseptissä sanotaan 12 annosta. Kyseinen resepti on kyllä lähempänä kuutta annosta.
  • Kuluttajapalvelu
    8 vuotta sitten
    Reseptihausta löytyy myös perunalaatikkoreseptejä, joissa perunat on keitetty kuorineen ja kuorittu kuumina. Tällaisia reseptejä ovat: imelletty perunalaatikko ja imelletty kardemumma-perunalaatikko.
  • Riitta
    8 vuotta sitten
    Kuten edellinen kommentoija sanoi, perunat tulee kuoria vasta kypsinä ja kuumina. Perunalaatikosta tulee möykkyistä, eikä,ollenkaan sileää kuin pitäisi, jos kuorii perunat ennen keittämistä. Mielestäni ohjeessa on suorastaan virhe.
  • Annu
    8 vuotta sitten
    Perunat tulee keittää kuorineen ja kuoria heti kypsänä ja kuumana..Iso ero laatikon maussa kun näin teet.