Joulun perunalaatikko
Joulun perunalaatikko tehdään etukäteen ja pakastetaan soseena. Laatikkoon tulee maukas kuori ja sisus on ihanan löysä, hieman toffeemainen.
- 12 annosta
- yli 60 min
- 85,5 kcal / annos (120g)
Ainekset
12 annosta
- 1kgPirkka jauhoisia perunoita (punainen pussi)
- 1/2lkevyt- tai täysmaitoa
- 1/2dlvehnäjauhoja
- 1-2rklsiirappia
- 3/4tlsuolaa
Paistamiseen
- n. 3dlkevyt- tai täysmaitoa
- n. 20gvoita
Valmistus
yli 60 min- Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi suolattomassa vedessä. Kaada keitinvesi pois ja soseuta perunat sähkövatkaimella. Anna perunoiden jäähtyä hieman. Kaada joukkoon kylmä maito.
- Lisää jauhot, siirappi ja suola. Kaada seos isoon pakastusrasiaan tai rasioihin ja pakasta. (Sose sulaa nopeammin, jos pakastat sen useampaan pieneen rasiaan.) Paista laatikko vasta tarjoamispäiväna.
- Anna perunasoseen sulaa vähintään yön yli jääkaapissa.
- Siirrä sose voideltuun korkeareunaiseen ja isoon uunikulhoon, mieluummin yhteen isoon kuin kahteen pienempään. Sekoita joukkoon maito. Seoksen kuuluu olla vellimäistä. (Täytä uunikulho max 3/4 täyteen, ettei laatikko kuohu yli.) Lisää pinnalle voinokareita.
- Paista 225 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes sose alkaa kuplia ja kuorta alkaa muodostua. Alenna uunin lämpötilaa 150 asteeseen ja jatka paistamista 2-3 tuntia. Mitä kauemmin laatikkoa paistetaan, sitä parempaa siitä tulee. Valmiissa laatikossa on ihana, tumma kuori, jonka alta paljastuu vellimäinen sisus.
Kategoriat
Sesongit Ruokalajit Erityisruokavaliot
Ravintosisältö per annos 120g100 g
- 85,5 kcal358 kJ
- Proteiinia 2,93 g
- Hiilihydraatteja13,6 g
- Rasvaa1,96 g
Lisätietoa reseptistä
Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteilla
Oletko verkkokauppaostoksilla? Valitsethan ensin kaupan, josta haluat tilauksesi tehdä.Valikoima ja hinnat kaupasta
Kommentoi
Kypsennettäessä hajoavat jauhoiset perunat kannattaa kuoria raakoina ennen kypsentämistä. Kypsennettäessä hajoavat perunat aiheuttaa melkoiset keittotappiot ja kuorimistappiot, koska kuorien mukana menee perunaa hukkaan melkoiset määrät. Muutenkin hajoavien perunoiden kuoriminen on suorastaan viheliäistä puuhaa. Kiinteissä perunoissa ei niin väliä vaikka kuorii kypsinä, koska käytännössä kuorimistappioita ei muodostu.
Arkinen aito imelletty perunalaatikko - myös joulupöytään. Monien mielestä aito imelletty perunalaatikko on parasta myös joulupöydässä. Lisämakeutusta siirapilla ja millään muullakaan ei tarvita. Aito imeltämällä saatu makeus on parasta aidossa imelletyssä perunalaatikossa. Ainekset: 1kg Pirkka jauhoisia perunoita (punainen pussi) Onnistuu kaikista lajikkeista 1/2 litraa kevyt- tai täysmaitoa. Määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla. 1/2dl vehnäjauhoja 3/4tl suolaa 20-50g voita Valmistus: 1. Kuori perunat kattilaan ja keitä ne kypsiksi suolattomassa vähässä vedessä. Soseuta perunat kattilassa perunasurvimella tai sähkövatkaimella vähään veteen, niin että saadaan sakea puuro. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Mitään muuta ei lisätä. 2. Jäähdytä sose huolellisesti alle 78 asteiseksi. Hyvä lämpötila on 74-76 astetta. 3. Lisää 74-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen jauhot ja sekoita nopeasti. 4. Laita sose kattilassa imeltymään 65-70 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. 5. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi lastuina sulamaan. Lisää suola. Lisää maitoa niin että saadaan notkea sose. 6. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Jos haluuaa, pinnalle voi ripotella korppujauhoa. 7. Paista 225 asteessa, kunnes sose alkaa kuplia ja kuorta alkaa muodostua. Alenna uunin lämpötilaa 140 asteeseen ja jatka paistamista 2-3 tuntia.
Ei mitään väliä keittääkö perunat kuorineen tai kuorittuina. Nykyisin usein suositellaan perunoiden kuorimista ennen keittämistä ja perunat keitetään vähässä vedessä ja soseutetaan suoraan keitinveteen.
Meillä joudun tekemään kaikki joululaatikot kauramaidolla.
Hyvä ja helppo! Vähän lisää siirappia ja 1tl kanelia. Nam. Onnistuu varmasti ja saat kehuja:)
Hyvää tuli. Tosin laitoin suolaa 1 tl ja lisäsin enemmän myös siirappia. Laatikkon saa helposti tasaiseksi sähkövatkaimella vaikka perunat kuorii ennen keittämistä. Reseptissä sanotaan 12 annosta. Kyseinen resepti on kyllä lähempänä kuutta annosta.
Reseptihausta löytyy myös perunalaatikkoreseptejä, joissa perunat on keitetty kuorineen ja kuorittu kuumina. Tällaisia reseptejä ovat: imelletty perunalaatikko ja imelletty kardemumma-perunalaatikko.
Kuten edellinen kommentoija sanoi, perunat tulee kuoria vasta kypsinä ja kuumina. Perunalaatikosta tulee möykkyistä, eikä,ollenkaan sileää kuin pitäisi, jos kuorii perunat ennen keittämistä. Mielestäni ohjeessa on suorastaan virhe.
Perunat tulee keittää kuorineen ja kuoria heti kypsänä ja kuumana..Iso ero laatikon maussa kun näin teet.