Näin onnistut: Italialainen pizzapohja

Näin onnistut: Italialainen pizzapohja

Päivitetty 15.12.2021

Italialainen pizzapohja valmistetaan 00-laatuisista, tipo 00-vehnäjauhoista. 00-jauholla tarkoitetaan jyvän ydinosasta valmistettua yleensä hienoksi jauhettua vehnäjauhoa.

Italiassa jauhojen merkintä 00, 0, 1 tai 2 kertoo niiden tuhkapitoisuudesta, eli siitä, kuinka paljon jyvän kuoriosia jauhoissa on mukana. Pizzapohjan valmistuksessa käytettävät 00-jauhot on valmistettu kokonaan valkoisesta ydinvehnästä. 00-merkintä ei siis kerro jauhojen jauhatuskarkeudesta.

Pizzataikina valmistuu vehnäjauhoista, kuivahiivasta, kylmästä vedestä, suolasta ja oliiviöljystä. Pohjan salaisuus piilee jauhoissa, taikinan vaivaamisessa ja nostatusajassa.

Italialaisen pizzapohjan ainekset

3 ½ dl kylmää vettä
n. 2 tl suolaa
n. 7 dl vehnäjauhoja (mieluiten 00-laatuisia)
½ tl Pirkka kuivahiivaa
1 rkl oliiviöljyä

Lisäksi 1 ½ dl tomaattikastiketta

Aika ja vaivaus palkitsevat

Sileäksi vaivatun taikinan annetaan seistä peitetyssä kulhossa 10 tuntia, jaetaan kahdeksi palloksi ja annetaan taas kohota 2 tuntia, muotoillaan pizzapohjaksi ja annetaan vielä kohota 30 minuuttia. Tämän jälkeen pohjan päälle levitetään tomaattikastike ja pohjaa paistetaan 250-asteisen uunin alatasolla 10 minuuttia. Vasta tämän jälkeen lisätään mukaan halutut täytteet ja jatketaan pizzan paistamista uunin ylätasolla 4 minuutin ajan.

Näin onnistut

1. Ota ensin ¼ dl vettä sivuun ja sekoita siihen suola.

2. Mittaa vehnäjauhot, hiiva ja loput vesimäärästä taikinakulhoon. Vaivaa taikinaa yleiskoneen hiljaisella teholla 10 minuuttia. Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista noin 5 minuuttia tai kunnes vesi on sekoittunut taikinaan.

3. Lisää lopuksi öljy ja jatka vaivaamista, kunnes taikinasta muodostuu pehmeä pallo, joka ei tartu käsiin.

4. Peitä kulho tiiviisti ja anna seistä huoneenlämmössä noin 10 tuntia.

5. Pyöräytä löysähkö taikina jauhotetuilla käsillä kahdeksi palloksi pöydälle tai leivinpaperin päälle. Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa. Peitä kostealla liinalla ja kohota vielä 2 tuntia.

6. Öljyä kaksi puhdasta uunipeltiä. Taputtele taikinat käsin pellille. Kohota pizzapohjia vielä liinan alla noin 30 minuuttia.

7. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Levitä tomaattikastike pohjan päälle. Paista pizzaa ensin uunin alatasolla 10 minuuttia. Lisää haluamasi täytteet ja jatka paistamista uunin ylätasolla noin 4 minuuttia. Tarkkaile, ettei pizza pääse palamaan.