Lapinpöllö tuotiin ruokakaupalle – ”Hetken mietin, että mitä ihmettä”

Lapinpöllö tuotiin ruokakaupalle – ”Hetken mietin, että mitä ihmettä”

Päivitetty 18.11.2020

Ruokakaupan arki voi välillä yllättää, mutta jokainen tilanne ja toive kyllä ratkaistaan. Levillä kauppias hoitaa ruokatavarat tarvittaessa asiakkaan jääkaappiin asti.

K-Market-logo-680x50

Turkulainen asiakas lähetti viestin kauppias Pirre Mahlbergille: onnistuisiko mitenkään ruokatavaroiden kotiinkuljetus, vaikka verkkokauppa ei enää tarjonnut vapaita aikoja toimitukselle? Perhe oli saapumassa Turusta vasta yömyöhään mökilleen Leville, ja iltapalatarpeet olisivat tarpeen.

Sirkan kylässä Levillä sijaitsevan K-Market LevinPoron omistaja Mahlberg vastasi turkulaisille saman tien, että totta kai onnistuu.

Hiukkasen asiakas etelästä ihmetteli, kun kysyin murtohälytyskoodit ja ilmoitin, että toimitan ruokatavarat jääkaappiin asti. Kuivatavarat pinosin pöydälle. Ilman muuta.

Nämä samat turkulaiset tietävät nyt ottaa yhteyttä suoraan Pirre Mahlbergiin, kun reissu Leville on tiedossa. Mahlberg kiikuttaa ruoat mökille valmiiksi odottamaan joka kerta.

Kauppa on kylän keskellä

Pirre Mahlbergin kauppa sijaitsee pienellä paikkakunnalla, joka on omistajansa sanojen mukaan perinteinen, tiivis Lapin kylä. Kaikki tuntevat toisensa ja on itsestäänselvyys, että kaikki myös auttavat toisiaan. Kauppa on kaiken keskiössä. Se näkyy erityisesti kauppiaan arjessa.

Minä olen sellainen ongelmanratkaisija, Mahlberg naurahtaa.

Kaupalla on aina joku paikalla, joten kyllä me toimitetaan tavarat ja välitetään viestit sekä avaimet. Arvostan sitä luottamusta.

Kylällä järjestetään myös tapahtumapäiviä, joita Mahlberg on aktiivisesti mukana järjestämässä. Ohjelmassa on yleensä tanssia, pomppulinna, arpajaisia ja tietysti makkaranpaistoa. Poroja tuodaan paikalle ja Mahlberg miettii jonkun houkuttelevan tarjouksen myymäläänsä.

KM joulunatiivi2020 680x300 2

Pöllön pelastaja

Eräs talvi kauppiaan eteen tupsahti tavallista kinkkisempi ongelma ratkaistavaksi, kun turistit kiikuttivat myymälään vahingoittuneen lapinpöllön. Lintuparka oli löydetty pökertyneenä maasta, ja se oli ilmeisesti törmännyt johonkin. Taintunut lintu oli kääritty toppatakin sisään, ja Mahlbergin tehtäväksi osui päättää, mitä linnulle seuraavaksi tehdään.

Hetken mietin, että mitäs ihmettä teen, Mahlberg muistelee.

Takkiin kääritty lintu siirrettiin laatikkoon ja kärrättiin myymälän taakse. Mahlberg soitteli ympäriinsä ja sai lopulta kiinni alueen päivystävän eläinlääkärin.

Eläinlääkäri oli tietysti useamman sadan kilometrin päässä poikivan lehmän luona.

Eläinlääkärin puhelinohjeilla Mahlberg kuitenkin pääsi tilanteen tasalle. Lapinpöllö kyyhötti pökerryksissä muutaman tunnin laatikossaan, kunnes lopulta levitti siipensä ja lähti lentoon. Kauppias jakoi tilanteesta myös videon oman kauppansa Instagram-sivuilla.

KM joulunatiivi2020 680x300 3

Kaikki arjessa pannaan hoitumaan

Kohtaaminen pöllön kanssa on mainio esimerkki K-Marketin, oman kylän kaupan vaihtelevasta arjesta. Kaikki tilanteet ja toiveet hoidetaan, jotka eteen tulevat. Kauppiaana Mahlberg haluaa myös olla mukana myymälän kaikissa askareissa.

Teen myymälätyötä, avaan viemäreitä, vaihdan lamppuja ja siivoan vessoja. En ole todellakaan sellainen konttorissa viihtyvä kauppias, Mahlberg kuvailee.

Periaatteeni on, että toteutan myös kaikki asiakastoiveet. Ja asiakkaille olen ihan Pirre vaan.

Pitkien välimatkojen Lapissa on erityisen tärkeää, että kaikki arkiset, pienetkin asiat löytyvät yhden oven takaa.

Joulu tuo kauppiassisarukset yhteen

Levillä sesonkivaihtelut ovat suuret, ja arjen rytmi muuttuu salamannopeasti toiseen.

Myynti kahdeksankertaistuu yhdessä yössä, ja sitten paahdetaankin vappuun saakka, Mahlberg kertoo tyytyväisenä.

Joulua aletaan suunnitella kaupassa jo puoli vuotta etukäteen. Pirre Mahlbergille joulu on muutenkin lempipyhä, jonka valmistelusta hän nauttii niin kotona kuin töissäkin.

KM joulunatiivi2020 680x300

Yhtenä iltana sulkemisajan jälkeen laitan musiikit täysille ja koristelen yksin koko kaupan.

Tänä vuonna Mahlbergin vanhemmat ja veljet perheineen etelästä tulevat Leville joulunviettoon. Muu perhe tekee joulun valmiiksi samaan aikaan, kun Mahlberg on kauppansa joulukiireissä kiinni. Toinen Malhbergin veljistä, Tom Färd, on K-Market-kauppias hänkin.

Tomppa on luvannut tulla jeesaamaan kaupalla sekä hoitaa kinkunpaiston.

Vaikka joulu on kiireistä aikaa kaupalla, jää väliin hetkiä rauhoittumiselle ja yhdessäololle. Koko suku sonnustautuu perinteisesti rumiin joulupaitoihin. Pirre Mahlberg odottaa erityisesti hetkeä, jolloin pääsee herkuttelemaan.

Piparit ja Aura-juusto. Voisin syödä molempia paketilliset saman tien.

Mahlberg tunnustautuu muutenkin suureksi makean ystäväksi, ja joulupöytään on valittu jo ainakin jälkiruoka, jouluinen rocky road.

Katso Pirren reseptivinkki jouluun >